KOFÇAZ'DA NAZARİ ŞENLİĞİ İLE SELİME ANA - NOTLAR

NAZARİ ŞENLİĞİ: "Kofçaz yöresine özgü bir gelenektir. Hıdrellez'den bir ay öncesi Perşembe günü iş yapılmaz. O gün Nazari niyetleri tutulur. Bir sonraki Perşembe günü ise niyet çömlekleri çıkartılarak eğlenceler düzenlenir. O gün Nazari Günüdür. Kurbanlar kesilir, yahniler yapılır, erkek ve kadınlar için ayrı sofralar kurulur. Kırlardan topladıkları çiçeklerle çocuklar ev ve dolaşarak Nazari türküsü söylerler:
"Oyna nazari nazari
Şimdi geldi pazari
Pazarinin şalvarı
Beş yumurtaya yalvarı
Ollucak olsun
Bollucak olsun
Kocakarılar yoğursun
Genç karılar doğursun
Nazariye ne gelir
Bir maşrapa su gelir
Ollucak olsun
Bollucak olsun."
Kaynak: Kırklareli Valiliği
Kırklareli Rehberi
Kofçazlı İSMET IŞIK 9 Temmuz 2016 Günü: Çağlayık köyü ile Ahmatler (Ahmetler) köyü arasında dere yakın bir yerde Ayazma var. Çağlayık köyünden bir rehber al oraya git. Mağara şeklinde bir Ayazma var. Mağara üstünde SELİME ANA'nın evi varmış. Mağaraya giden çocuklarım anlattı. Ben tepede onları bekledim. Ameliyat olmuştum. Mağaranın içinden su damlarmış. Dilek dileyenler oluyormuş. Mağara içinde yarasalar da varmış.
Hazine arayanlar oralara zarar vermiş. Orası koruma alanı içine alınmalıdır. Eskiden ihtiyarlar Ayazmaya gidip derman ararlarmış. Çocuklarım cep telefonuyla Ayazmanın fotoğrafını çektiler.
Çok eski bir kültürümüz var. Ayazmada dilek dileyenler, dua edenler oluyor.
Ahmetler'de Gülbaba yatırı var
Topçular'da Topçu Baba yatırı var
Malkoçlar'da Höyük Baba var.
Tatlıpınar'da Nazarlama mezar var. Köyün içindedir. Ben bekçilikten emekli oldum." Dedi.
Kofçaz insanı Türkmen'dir, Yörük'tür. Hacı Bektaş Veli Kültürü Rumeli'nde, Balkanlar'da, Trakya'da Anadolu'nun bazı köy, kasaba ve şehirlerinde etkindir. Birlikten, beraberlikten, dostluktan, insanlıktan, sevgiden yana çarpan gönüller kardeşimdir.
Güzel bir memlekette huzur olmalı, arkadaşlık olmalıdır.
Şairler sarıçiçeği, eflatunları, zıp zıp serçeyi, kumruyu, ağacı, mavi gökyüzünü, esen akşam rüzgârlarını sever. Yaşamın romantik bir dokunuşu, ruhu vardır.
Akşam Kasaplar Çarşısı’nın maskotu Pako'yu sevdim. Sarışın tatlı bir köpek. Bazen havlar durur. Pako'ya "seni seviyorum" dedim. Başını okşadım. Hoşuna gitti. Siyasetin halka hizmet edenini severim. Gençlere iş, ekmek, sevgi gerek...
Kimsesiz işsiz, aç perişan kalmadığı bir dünya bazı insanların umutsuz hülyasıdır.
Küresel Emperyalist ülkeler Suriye'yi, Irak'ı, Afganistan'ı işgal etti. Eline ne geçti?
Bütün dinler birbirini tamamlar. Garipten, yoksuldan yanadırlar. Zengin devletler gelişmek isteyen ülkeleri kendi çıkarları için karıştırıp dururlar. Suriyelileri vatandaş olarak kabul etme isteği ülkede büyük yankı yaptı. Suriye, Irak, Afganistan iç barışla kurtulur. Dünya liderleri nerede? Vicdanlı davranan gönül insanlarına ihtiyacımız var.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol