KLU Türkiye’de İhtisaslaşacak 5 Üniversiteden Birisi

Kırklareli Üniversitesi, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından oluşturulan "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi" kapsamında ihtisaslaşacak 5 yükseköğretim kurumundan biri olarak belirlendi. “Gıda” alanında ihtisaslaşacak Kırklareli Üniversitesi, projede yer alarak bölgenin sürdürülebilir kalkınmasına, katma değeri yüksek sektörlere yatırım yapılmasına, nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesine, bölgede rekabet gücü artışına, üretim, tedarik ve pazarlamada teknolojinin etkin kullanımına, istihdam artışına ve markalaşmada artışa katkı sağlayacak.

Kırklareli Üniversitesi, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi" kapsamında “GIDA” alanında ihtisaslaşacak yükseköğretim kurumu olarak belirlendi.23 Ocak 2020 Perşembe günü düzenlenen toplantıda, söz konusu proje doğrultusunda, Kırklareli Üniversitesi’nin de aralarında bulunduğu 5 yükseköğretim kurumunun ihtisaslaşma kapsamına alındığı açıklandı.

Kırklareli Üniversitesi pilot üniversiteler arasına girdi
Düzenlenen toplantıda konuşan Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı” kapsamında pilot üniversiteler arasına girmiş bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek iç ve dış paydaşlardan elde ettikleri veriler sonucunda Kırklareli Üniversitesi olarak “Gıda” alanında, hem Kırklareli’ne hem de bölgeye hitap etmeyi hedeflediklerini söyledi.
Bölge ekonomisinin temel yapısını gıda üretimi ve imalat sanayinin oluşturduğunu belirten Rektör Şengörür, tarım konusunda Kırklareli’nin gelecek vaat ettiğini kaydederek; “İlimizde bulunan 2045 işletmenin %21’ini gıda ve %7’sini tarım ve hayvancılık oluşturmaktadır. Bölgenin kalkınmasında özellikle etkili olan ana gıda sektörü süt ve süt ürünleridir. Kırklareli, Marmara Bölgesi’nin süt ihtiyacının %30’unu karşılamaktadır. Bunun yanı sıra; et ve et ürünleri, arıcılık, arı ürünleri, bağcılık ve üzüm ürünleri de bölge ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Kırklareli Üniversitesi ile çiftçilerin, imalatçıların, küçük ve orta ölçekli işletmelerin, kooperatiflerin daha yakın işbirliği içinde çalışması Kırklareli’ne özgü ürünlerin hem kalitesinin geliştirilmesi hem de yerel markalar, coğrafi işaretler geliştirilmesi, İlimizin halen kullanılmayan kaynaklarının kullanılması; yeni ekonomik kazançlar üretebileceği gibi gıda üretiminde sürdürülebilirliğe de katkı sunacaktır” dedi.
İlk öncelik Gıda Ar-Ge, Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi kurulması
Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı bağlamında ilk stratejilerinin “Gıda Ar-Ge, Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi”nin kurulması olduğunu açıklayan Şengörür, bu merkez bünyesinde yeni ürün geliştirme çalışmalarının yapılacağını kaydetti.
Kırklareli Üniversitesi’nin bölgemizin yeni sektörlerde önünü açacak önder bir rol üstlendiğini vurgulayan Şengörür, yürütülecek çalışmalar sonucunda; Bölgenin sürdürülebilir kalkınmasına, katma değeri yüksek sektörlere yatırım yapılmasına, nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesine, Bölgede rekabet gücü artışına, üretim, tedarik ve pazarlamada teknolojinin etkin kullanımına, istihdam artışına ve markalaşmada artışa katkı sağlanacağından bahsetti.
Kırklareli’nin “Gıda” alanında çok önemli bir potansiyeli bulunduğunu aktaran Şengörür, “Yürütülecek faaliyetlerin Memleketimiz, Bölgemiz, Kırklareli'miz ve Üniversitemiz için hayırlı olmasını, hedeflediğimiz başarıyı elde edebilmeyi gönülden diliyorum” diye konuştu.
Programda konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, "Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşma Projesi" hakkında bilgi verdi. Projede 2006 yılından sonra kurulan üniversitelerle ortaklığa gittiklerini kaydederek, bu kapsamda Yozgat, Kırklareli, Çorum Hitit, Bartın, Artvin şehirlerindeki üniversitelerle çalışılmaya başladıklarını dile getirdi.
Üniversitelerin bölgesel kalkınma konusundaki bir diğer önemli getirisinin, ekonomik başarı, bireysel yetenekler ve gruplar arası bilgi transferi ile de doğrudan ilişki sağlaması olduğunun altını çizen Saraç, "Üniversitelerin yerel düzeydeki araştırma sonuçlarının ilgili özel ve kamu sektörleriyle paylaşılarak üretime dönüştürülmesi hedeflenmelidir. Bölgesel kalkınma ajansları ile etkin bir iletişim ağı kurularak sinerji doğuran çalışmalar yapılması beklenmektedir. Projenin beklenen gücü gerçekten etkin ve yüksektir. Henüz 4 yıllık bir proje olmasına rağmen birçok filizlenmeyi görmekteyiz ve projeden Türkiye'nin geleceği için umutluyuz" ifadelerini kullandı.
Rektör Şengörür’e proje
ihtisaslaşma belgesi
Konuşmaların ardından Saraç, gıda alanında ihtisaslaşacak Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür'e İhtisaslaşma Belgesi takdim etti.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol