KEPIRTEPELI BIR SAIR VE BESTEKAR RAFET KIRAL

Çoktandir Rafet Kiral’i yazmak, okuyucularima tanitmak isterdim. Gerçi onu tanimayan pek yoktur ama yine de bu degerli egitimci, sair ve bestekari benim anlatmam baska olur. Çünkü Rafet Kiral ile ayni okulda okuduk, ayni devrede bulunduk. Yani o ve ben Kepirli’yiz. O, müzik alaninda ilerledi, söhret oldu, ben arastirma ve yazarlik çizgisinde yürüdüm.

Rafet Kiral, Babaeski’nin Pancarköyü’nden tipik bir Trakya Agasi’nin üç çocugundan biridir. 25 yil ögretmenlikle birlikte müzik çalmis, güfte yazmis, beste yapmis, zaman zaman konserler vermis, hos sohbet bir Müzik Insani’dir. Müzikle Kepirtepe Köy Enstitüsünde iken ilgilenmeye baslamistir. Kepir’in müzik hocalari ondaki bu yetenegin gelismesine büyük yardimci olmuslardir. Kepir’de Ud ve Mandolin çalmayi ögrenmistir. Saniyorum Kepir’in Mandolin Korosu’nda da yer almistir. Fakat denebilirki Rafet Kiral müzik yapip çalmayi, bu alanda ilerlemeyi kendi çalismalari ile gerçeklestirmistir. Müzikle ilgili sayisiz kitaplar, notalar alip okumus, onlar üzerinde israrli çalismalar yapmistir. 1951 yilinda esi Sabahat Hanim ile evlendikten sonra daha istikrarli, daha yogun çalismalarla siirler yazmaya, beste yapmaya baslamistir. Bu arada Rafet Kiral ikisi kiz, biri erkek üç çocuk babasi olmustur. 25 yil ögretmenlikten sonra emekli olmus, Kirklareli’ne yerleserek, burada spor ve basin isleriyle mesgûl olmustur. “GERÇEK” Gazetesi Yazi Isleri Müdürlügü yapmistir. Ancak bu çalismalardan pek zevk almayan Rafet Kiral hemen hemen bütün zamanini müzik ve beste çalismalarina ayirmaya baslamistir. Bugün itibariyle 250’nin üstünde bestesi olan Rafet Kiral’in ilk bestesi “ÇILE ÇEKTIM ÇILE ÇEKTIM” Suzinak makaminda bir sarki olmustur. Türkiye’nin ünlü bestekarlari ile diyalog içersine giren Rafet Kiral müzik dünyasinda ilgi çeken bir sahsiyet olmustur. Onun bu tarafi egitimciligini geride birakmistir.

Rafet Kiral’in bugün 26’nin üstünde bestesi çalinip söylenmekte, TRT repertuarlarinda yer almis bulunmaktadir. Örnegin bu bestelerinden Hicaz makaminda olan “Meraklanma Ey Sevgilim” adli sarkisini Mediha Sancakoglu okumaktadir. Bildigim kadari ile Mediha Sancakoglu Kirklarelili’dir ve yakini Hasan benim ögrencim olmustur. Rafet Kiral’in diger sarkilarindan (bestelerinden) Sultaniyegâh makamindaki “Bana Bir Gün Döneceksin” sarkisini Suat Yildirim, Buselik makamindaki “Iki Gözüm Iki Çesme” adli sarkisini Cavit Tanürek, Kast makamindaki, “Kapinin Önünden” sarkisini ise Bircan Sedef okumaktadir.

Kepirtepe Köy Enstitüsünden Rafet Kiral gibi müzik çalan, beste yapan bir çok ögretmen yetismistir. Bunlar içinde Tekirdag’da Ilyaz Özcan, Uzunköprü’den Ahmet Genç benim simdi hatirladiklarimdir. Fakat su varki ben hariç hemen hemen bütün Kepirliler oradan bir müzik aleti çalarak çikmislardir. Iste bunlardan Rafet Kiral Türk musiki dünyasinda hakli bir üne kavusmus, gelecek kusaklara unutulmayacak sarkilar birakmayi basarmislardir.

Bugün 78 yasinda olan Rafet Kiral güfte yazmaya, beste yapmaya ve müzik çalmaya devam etmektedir. Ona sagliklar, basarilar diliyorum.

                                   nazifkaracam@gazetetrakya.com

 

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Altınolukda şu anda yan komşum Rafet Kıral hocamın bayramını kutladık. Bize yeni bestesi Altınoluğu çaldı. Mest olduk.

  2. Ece Emine Gülmüş 25 Ekim 2020 Pazar 00:58:43

    Rafet Kıral hocamız değerli müzik adamı üstad Altınoluk ta yaşıyor. Kendisiyle tesadüfen tanıştım ve sohbet ettik. Takım elbisesini giymişti herzamanki gibi. Ailesi de sanatla uğraşan değerli insanlar. Hoşsohbet sevilen sayılan bi insan. İyiki varsın Rafet hocamız saygılarımla