KAZIM DİRİK'İN VERDİĞİ 800 LİRA İLE KURTULUŞ YOLUNA ÇIKTILAR

Bugünkü Türkiye'nin geçmişinden söz etmemek halkı bilgisiz bırakmaktan başka bir şey değildir. Fakat ne yapılırsa yapılsın halk şöyle veya böyle geçmişini öğrenecektir. Bugün dünyanın en pahalı parlamentolarından olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni kuranlar Padişah Hükümetinin 1918 yılında düşmanlarla imzaladığı Mondros Anlaşmasından sonra yeni bir devleti Anadolu'da kurmayı düşünmeye başlamışlardır. Bu düşünceyi eyleme geçirmek için Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde hareketlenmeye başlamışlardır. Müdafaa-i Hukukçu Paşalar, Kuvayı Milliyeci güçler birer ikişer, aç susuz Anadolu'nun yolunu tutmuşlardır. Milliyetçiler gönüllü hizmetler üstlenmişlerdir. Hareket dağıtılan Osmanlı Ordusu'ndan alınan silahları depolardan alıp Anadolu'ya kaçırmakla başlamıştır. Mustafa Kemal de Anadolu'ya geçmenin planlarını yapmış, Samsun'a çıkacakları belirlemiştir. Gidecekler arasında Trakya'dan (Kırklareli'nden) Topçu Subayı Kemal Doğan da vardır. Ancak zaruri ihtiyaçları karşılamak için para yoktur. Fakat parayı Mustafa Kemal'in Manastır'dan arkadaşı, o sıra Kurmay Subayı olan Kazım Dirik bulmuştur. Kendi hesabından 800 lira vermiştir. Grupta yer alanlar da kendi aralarında topladıkları 100 lirayı da verince Türkiye'yi düşmanlardan kurtarmanın, Yeni Türkiye'yi kurmanın yolu bulunmuştur.
Mustafa Kemal, Anadolu'yu sözde Ordu Müfettişi olarak geçmiştir. Ancak kendisinin asıl vazifesi Anadolu'da milliyetçi güçleri örgütlemek, halkı mücadeleye hazırlamak, Erzurum ve Sivas'ta kongreler yaparak, Ankara'da açılacak Büyük Millet Meclisi için çağırılan milletvekillerinin toplanmalarını sağlamaktır. Milletvekilleri seçildikleri illerden Ankara'ya yaya olarak aç susuz, parasız, dağları, dereleri aşarak, tehlikeleri göğüsleyerek gelmektedirler. Arizona Karıncaları gibi hedefe varmaya çalışmaktadırlar. O sıra Kırklarelili Fuat Umay Bolu'da Hükümet Doktorudur. Ankara'ya giden Milletvekillerine misafirlik etmekte, yollarda yemeleri için çantalarına ekmek koymaktadır.
Mustafa Kemal, Samsun'dan Erzurum'a giderken padişah Hükümeti düşmanların isteği üzerine Mustafa Kemal'in yakalanması, İstanbul'a getirilmesi kararını almıştır. Bunun üzerine Mustafa Kemal Erzurum'da ordudan istifa etmiş, Osmanlı Subay elbiselerini sırtından çıkarmış, maaşı kesilmiş, sade bir vatandaş olarak kalmıştır. Erzurum'da yol paraları bitmiştir. Sivas'a gitmek için yol paraları yoktur. Erzurum'da para sıkıntısı çekmişlerdir. Fakat iyi ve yurtsever insanların yardımı ile bu sıkıntıyı da aşmış, Sivas'a gelmiştir. Sivas Kongresi'nde önemli kararlar alınmıştır. Bir büyük devletin himayesine girmek reddedilmiştir. Anadolu ve Trakya Paşaeli Müdafa-i Hukuk Cemiyetleri birleştirilmiştir. 19 Mayıs'ta Anadolu'da yola çıkanlar, Aralık ayının sonlarında Ankara'ya varmışlardır. Hareketin, milli mücadelenin siyasi yönünü oluşturacak olan Büyük Millet Meclisi'nin açılış hazırlıkları başlamıştır. Mustafa Kemal'in parası yoktur. Ankara'ya gelen milletvekillerine maaş verilememektedir. Milletvekilleri aylardan beri etli yemek görmemişler, Mustafa Kemal dahil hepsi Ankara bakkallarına borçlanmışlardır. Yatma, içme, yeme büyük sıkıntılar yaratmıştır. Bakkal, Mustafa Kemal'in şahsi borçlarının ödenmesi için ısrar etmektedir. Ankara Müftüsü Rıfat Börekçi Ankaralılar'dan yardım toplayarak Mustafa Kemal'in borçlarını ödemiştir. 3 ay sonra Mustafa Kemal Milletvekillerine bir öğün olmak üzere etli yemek verilmesini kabul etmiştir. Bu yokluk, bu yoksulluk içerisinde YENİ TÜRKİYE'NİN KURULMASINI SAĞLAYACAK KARARLARIN ALINDIĞI-ALINACAĞI TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ 23 NİSAN 1920 tarihinde açılmış, Meclis Başkanlığına, Hükümet Başkanlıklarına Mustafa Kemal seçilmiştir. O meclis bugünkü devleti kuran meclis olmuştur. Onun için olay bayram sevinci yaratmıştır. Bugün o meclisin görkemli yapısı içinde Mustafa Kemal'e saldıranlar, adını anmadan ondan söz edenler, hizmetlerini küçümseyenler vardır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol