KAVAKLI BELDEMİZDE, “BİRLİKTE HAYVANCILIĞIN” İLK ADIMLARI ATILIYOR

Evet sayın okurlarım, sevgili hayvancı kardeşlerim… İlimizde, hayvanların yerleşim alanlarından dışarıya çıkarılması, yıllardır düşünülen ama bir türlü hayata geçirilemeyen bir uygulamaydı. Hayırlı, uğurlu ve bölgemize örnek olması dileğiyle…
Bu yeni hayvancılık modelinin ilimizde bir ilk olması sebebiyle, çok iyi planlama yapılıp, bölge hayvancılığına örnek olabilecek, istihdam ve katma değer yaratarak, hayvancılığı bilenlerin tecrübelerinden faydalanacak, gençlerimizin de içinde yer alabileceği ve SÜRDÜRÜLEBİLİNİR BİR MODELDE SAHİP OLMASI GEREKMEKTEDİR. Doğma, büyüme bir hayvancı, Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin kurucusu ve Avrupa’dan (Çekya) bir bir damızlık düve seçmiş, oradaki çiftlikleri gezip görmüş biri olarak, iki örneklemeli hayvancılık modelini karşılaştırarak yazmak istiyorum. Sonuçta kararı verecek olan Kavaklı beldemizdir.
1163 DÖNÜM ARAZİ İÇİNDE KURULAN, 72 ortak x 5 inek=360 İNEKLİK, MÜTESELSİL KEFALETLİ, EŞİT HAK VE MÜLKİYETLİ, MODERN ENTEGRE SÜT HAYVANCILIĞI İŞLETMESİ. VEYA;
------ 1163 DÖNÜM/72 KİŞİ=16 DÖNÜMLÜK, 5 İNEKLİ ŞAHSA AİT, SADECE SAĞIM SİSTEMİNİN ORTAK KULLANILDIĞI SÜT HAYVANCILIĞI İŞLETMELERİ.
1- Amacımız sadece, hayvanları yerleşim alanlarının dışına çıkararak, onların gübre ve kokusundan kurtulmak veya oradaki araziye sahip olmak mı? YOKSA;
------ Sağlıklı nesiller yetiştirmenin olmazsa olmazı olan, Avrupa standartlarında, süt, et ve ürünlerini üreterek, istihdam, katma değer, eğitim ve öğretime katkı sunarak, kırsal nüfusu yerinde tutarak, dünya ile rekabet edebilecek, gelecek nesillere de miras bırakabileceğimiz, KIZLARIMIZIN DA KÖYLERİMİZ VE BELDELERİMİZE GELİN GİDEBİLECEĞİ, DÜNYA İLE REKABET EDEBİLECEK BİR SİSTEMLE ÜRETİM yapabilmek mi?
2- Amacımız sadece; “Küçük olsun ama benim olsun” diyerek, dedelerimizin, babalarımızın, an az 4-5 kardeş oldukları için, geçmiş günlerin koşullarına göre, yakın zamana kadar başardığını ama bizim, 1-2 çocukla (onlar da okulda), bize şu anda damızlık hayvan ve et satan ülkeler tarafından enjekte edilen, “ORTAK MALI KÖPEKLER YEMEZ” sözleriyle ve yıllardır süregelen, bir türlü yıkamadığımız bencilliğimizle, usanmadan, yorulmadan, her saat, her gün, tatil yok, bayram yok, hasta olmak bile yok, sosyal etkinlik yok, düşük bir hayat standardıyla, 16 dönümlük çiftlikte “Çakılı Beygir” gibi, ferdi olarak göğüs gerip, sonunda pes edip bırakarak; kendimizi, beldemizi, ilimizi ve devletimizi hayal kırıklığına uğratacağımız bir hayvancılık sistemi mi kuracağız? YOKSA;
------ 1163 dönüm arazi içine, daha az maliyetle kurulacak 72 kişi x 5 inek=360 inek bir yerde, modern ENTEGRE BİR TESİS, (Sağımhane, süt ve süt ürünlerini işleyecek tesis), yem ve silaj ve ot deposu, buzağı oda ve kulübeleri, doğum odaları, çocuklarımıza hayvancılığı özendirecek binek atlar, üniversite öğrencilerimizin uygulayarak öğreneceği sosyal tesis, derslikler ve geriye kalacak olan büyük ölçekli araziyi de, hayvanların refahı ve sağlıklı üreyip, sağlıklı süt ve et üretmeleri için elektrikli çitlerle bölerek, ALTTAN SULAMALI, münavebeli DOĞAL OTLAMA ALANLARI YARATARAK, “BÖLÜNÜRSEK YOK OLURUZ, BÖLÜŞÜRSEK TOK OLURUZ” DÜŞÜNCESİNDEN HAREKETLE; 10’ar kişilik nöbetçi ortakların dönüşümlü olarak çalışıp, ÜRETİM, İŞLEME VE PAZARLAMANIN YAPILARAK, İLİMİZİ VE ÜLKEMİZİ DÜNYA MARKASI YAPMAK İÇİN, 72 İŞTİRAKÇİNİN, EŞİT ORTAK MÜLKİYETLİ, MÜTESELSİL KEFALETLİ ORTAKLIK SÖZLEŞMELİ BİRLİKTE HAYVANCILIK MODELİ Mİ? AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİ, BÜYÜK AİLE İŞLETMELERİ VE ŞİRKETLERİYLE YILLAR ÖNCE, AVRUPA BİRLİĞİ PARASAL VE YAPISAL FONLARINDAN FAYDALANARAK GELİŞİMLERİNİ TAMAMLADILAR. BİZİM DE EN ZAYIF OLDUĞUMUZ “BİRLİKTE İŞ YAPAMAMIZI” KULLANARAK, KRİTERLER KOYARAK, AİLE İŞLETMELERİMİZİN BİTMESİNE SEBEP OLDULAR. BİZ PAZAR OLDUK, ONLAR PAZARCI. DÖVİZLERİMİZİ ONLARA AKTARARAK, ONLARIN HAYVANCILARINI VE ÜLKELERİNİ KALKINDIRIYORUZ. BİZLER DE BİR ADIM İLERİYE GİDİYORUZ AMA SONRA İKİ ADIM BİRDEN GERİYE GELİYORUZ. BU OYUNU BOZABİLİRİZ. İLİMİZDEKİ KAVAKLI BELDEMİZ SEÇİLMİŞ BİR YER. BEN BELDE HALKINA ÇAĞRIDA BULUNUP, İNCE ELEYİP, SIK DOKUYARAK, İYİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİNİR BİR PROJEYLE, İLİMİZDE VE ÇEVRESİNDEKİ “ÇİFTLİK MEZARLIĞI” İMAJINI BOZARAK, ÖRNEK OLMASINI DİLİYORUM.
Hep beraber yaşayıp, göreceğiz…
Sağ hoş olursak, gelecek yıllarda, şimdi ne ektiysek, onu biçeceğiz. Ben yukarıda yazdığım her satırın arkasındayım. Sonuçları tahmin etmek için alim olmaya gerek yok. Yaşamış, görmüş, gezmiş olmak yeterli.
Sağlık, mutluluk ve bol bereketle kalın, sayın okurlarım ve sevgili hayvancı kardeşlerim…

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol