KARAMAN GEZİ NOTLARI TÜRK DİL BAYRAMI ETKİNLİKLERİ

DİL BAYRAMI ETKİNLİKLERİ BAŞLIYOR
"Karaman Belediyesi tarafından düzenlenen 739'uncu Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi Anma Etkinlikleri bugün başlıyor.
Türk Dili'nin resmi dil oluşunun 739'uncu yıldönümü kutlamaları Karaman'da başlıyor. Kutlamalar kapsamında bugün (12.05.2016) saat 10.00'da KMÜ Konferans Salonu'nda Ünikop Bölge Üniversiteleri Karaman buluşmaları ve Türkçe konulu konferans düzenlenecek. Karaman Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl restore edilen Sekiçeşme Mahallesi'nde bulunan tarihi ev "Yunus Emre Evi" adıyla saat 13.30'da açılacak.
Kutlamalar kapsamında bu yıl ilk defa düzenlenecek olan ata sporumuz Yağlı Güreş Turnuvası saat 15.00'de Kemal Kaynaş Stadyumu'nda gerçekleştirilecek. Turnuvada ünlü pehlivanlar yarışacak.
Kutlamaların ilk günü saat 20.30'da Aktekke Kent Meydanı'nda düzenlenecek olan Aykut Kuşkaya ve Sinan Yağmur konseri ile sona erecek. Konser boyunca sanatçı Aykut Kuşkaya birbirinden güzel Yunus Emre ilahilerini seslendirecek. Ardından Aşkın Gözyaşları kitabının yazarı Sinan Yağmur sahne alacak ve Yunus Emre'yi anlatacak.
13 MAYIS 2016 CUMA
Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi Anma Etkinlikleri'nin ikinci gününde 09.00'da kent meydanından cumhuriyet meydanına kadar Hz. Mevlana ve Hz. Yunus'a sevgi yürüyüşü yapılacak.
Saat 10.00'da çelenk sunma programının hemen ardından Karaman Turizm Merkezi ve sergi açılışı yapılacak. Karaman Belediyesi tarafından Turizm ve Bilgi Merkezi'ne dönüştürülen Tarihi Taş Binada gerçekleştirilecek olan açılışta aynı zamanda Turizm ve Bilgi Merkezi'nin tanıtımı yapılacak.
Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi Anma Etkinlikleri kapsamında her yıl düzenlenen Yunus Emre Hoşgörü Sofrası bu yıl da saat 11.30'da Yunus Emre Cami havlusunda kurulacak.
Bir diğer ayağı Ermenek ilçesinde gerçekleştirilen anma etkinlikleri kapsamında saat 14.00'te Karamanoğlu Mehmet Beyi Anma Etkinlikleri yine Ermenek'te düzenlenecek.
Bu yıl Karaman Belediyesi ile Azerbaycan'ın Şeki Belediyesi kardeşliğini ilan ediyor. Düzenlenen protokol töreni ile Karaman ve Şeki Belediyeleri kardeş şehir ilan edilecek.
Saat 15.30'da Piri Reis Kültür Merkezi 2016 Türk Dünyası Kurultayı ve Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatları tanıtımı gerçekleştirilecek.
739. Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi Anma Etkinliklerinin en son ayağı ise Bosna Hersek'te düzenlenen Türkçe Kurultayı ile son bulacak.
Karaman Belediyesi olarak tüm vatandaşları düzenlediğimiz etkinliklere davet ediyoruz."
12.05.2016 günü Karaman'da öğretmen kızımı görmeye gittim. Bir hafta Karaman'da kaldım. Yunus Emre Camii avlusuna kurulan Hoşgörü Sofrası'nda Prizren'den gelen misafirlerle beraberdik. Kırcaali'den gelenlerle de sohbet ettim. Yüreğim Rumeli Balkan, Karaman…
Rumeli Balkan Türkleri kendilerinin Karamanoğullarından olduğunu söylerler.
Karaman'da yaşayan İsmail Öçal "Rumeli Balkanların %75'i kendisinin Karaman'dan Rumeli'ye gönderildiğini söyler" dedi.
Hoşgörü sofrasında çorba, etli pilav, irmik helvası ikram edildi. Prizrenlilerle Rumeli Balkan Türkülerini okuduk. Aşık Ali Tanburacı'nın Kırmızı Gülün Alı Var, Bugün Benim Efkarım Var… Türkülerini onlarla sohbet ederken okudum. Eski Karamanlı'yız, köklerimiz var buralarda.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Selahattin Hoca çok değerli bir araştırmacı; kalem üslubu gibi nev-i şahsına münhasır bir mizaç sahibi sebeplenme ve nemalanma üzerinden ademe mahkum edilmeye çalışılan “tarihçilik” vazifesini hem maddi hem manevi yönüyle omuzlamış; bunca keşmekeş arasında tüm samimiyetiyle gönül verdiği üstü örtülmek üzere olan tarihçilik usaresini Anadolu ‘nun dört bir yanından kesbetmekte olan saygıdeğer ve babacan hocamız büyüğümüzdür. Sevgiler ve selamlarla…