KARAMAN GELİŞMEK, KALKINMAK İSTEYEN TARİHİ BİR ŞEHİR

KARAMAN
Karaman’da İstasyon parkındayım
Akşam rüzgarı serinletiyor yüreğimi
Sohbet ediyoruz yeni dostlarla
Rumeli Balkanlara
Gönderilen Türkmenlerin
Yörüklerin soyundanız
Anadolu’nun yüreğidir
Sevdiğim şair Yunus Emre
Özümdür
Yüreğim Rumeli Balkan
Karaman
Akşam rüzgarları serinletiyor
Tüm benliğimi
Yüreğim sevgi
Yüreğim Rumeli Balkan
Karaman
Selahattin Demiraco
18 Mayıs günü yazdığım bu şiiri Karaman Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne verdim. Karaman Belediyesi güzel bir İMARET dergisiyle her ay Karaman'la ilgili güzel yazılara dergide yer veriyor. Trakya'da kiminle konuşsam "Osmanlı Karaman'ın seçkin ailelerini Rumeli'ye göndermiş. Biz de Karamanoğlu beyliğinin halkındanız" diyor.
Karaman çok göç almış çok da göç vermiş. 1989’da il olmuş. Karaman gelişmek, kalkınmak isteyen bir il. Sokaklarda köpek yok, dilenci yok. Eski ismi Larende. Karamanoğlu Mehmet Bey’in türbesi Karaman'ın ilçesi Ermenek BALKUSAN köyündedir.
13 Mayıs 1277 KARAMANOĞLU MEHMET BEY: " Şimden girü hiç kimesne kapuda, divanda, mecalis ve seyranda Türkî dilinden gayrı dil söylemeye."
"Bugünden sonra Divanda, Dergahta, Bargahta, Mecliste ve Meydanda Türkçeden başka dil kullanılmayacaktır." 13 Mayıs 1277
KARAMANOĞLU MEHMET BEY
"Selçuklu ve Moğol otoritesinden kaçanların, gazi olmak isteyen gönüllülerin katılımı ile iyice güçlenen Karamanoğulları Nure Sofi adındaki Türkmen Dervişi’nin oğlu olan Kerümiddin Karaman önderliğinde 1256 yılında bağımsızlığını ilan ederek Karamanoğulları Beyliğ’ini kurmuşlardır.
Karamanoğulları Moğol istilasından sonra dağılan Anadolu'daki Türk birliğini sağlamak için büyük mücadele vermişlerdir. Anadolu Selçuklu Devleti’nin 1308 yılında yıkılışından sonra Karamanoğulları Konya ve çevresine tamamen hakim oldu.
Selçuklu başkentine sahip oldukları için bu devletin mirasçısı olduklarını iddia edip Anadolu'daki siyasi birliği sağlamaya çalıştılar. Bunun için Moğollarla çok uzun süren savaşlar yaptılar. Topraklarını Akdeniz sahiline kadar genişlettiler.
Toprakları: Karaman (Larende), Konya, Sivas, Kayseri, Niğde, Adana, Antalya, Silifke, Anamur, Mut, Ermenek, Gülnar, Alanya, Gazipaşa, Isparta ve Beyşehir'i içine alıyordu."
Kaynak: TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Dilinin Başkenti Karaman.
Karaman mutfağında Etli ekmek, Arabaşı çorbası, Karaman kebabı, Zerde, Aşure, yahnili pilav (Etli pilav) Calla, Gılan böreği, kale restorantta sabah kahvaltısı 12 liraydı. Zengin bir kahvaltı sunuyorlar. 15 Mayıs 2016 sabahı Kale restoran çok kalabalıktı. Ayakkabıcılar çarşısı, Arzum çayevinin taze çayı çok güzeldir. Karaman'da Bisküvi Fabrikaları çoktur.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol