KARAMAN’DA BALKAN TÜRKLERİ YAŞIYOR

Karaman'da bir küçük lokantada Arabaşı çorbası içerken Ali Rıza Öçal'la tanıştım. ALİ Rıza ÖÇAL: " İş Bankası’nda çalışıyorum. Buyur gel bir çayımı iç. Karaman'ın İslihisar köyündenim. Köyün yarısı akrabadır. Köyümüzde kırk hane var yoktur. Bizimkilere Çavuşoğulları derler. Selanik'teki dedelerin lakabıdır. Karaman'dan Bulgaristan'ın Deliorman bölgesine çok eskiden gitmişler. Dedemin doğduğu yer Selanik'tir. Hisarın dibinde ateş yakılırmış. İslihisar adını bu yakılan ateşin isinden almış. Bizans'tan kalma bir büyük mezar köyün arka tarafındadır. Amcam İsmail Öçal Özel İdare’de çalışıyor. İsimleri değişmeyen köyler arasında İslihisar ve Mesudiye’dir. Mencik köyünün yeni adı Yuvatepedir" dedi. Saygılı insanları severim.
İsmail Öçal: " Dedelerimiz vasiyet etmişler Karaman'a dönün. Dedemin babası Davut Pehlivan Karaman İslihisar'a yerleşmiş. Ali Rıza Öçal'ın babası muhacir, annesi Kırım tatarıdır. Karaman Erkek Sanat Okulu Müdürü Mustafa Selçuk amcamın torunudur. Annesi muhacir, babası Tatardır. Balkanların %75'i Karaman'dan gönderilen insanlardır. Karaman'daki muhacir köyleri: (Mencik) Yuvatepe, Hamidiye, Mesudiye, Göztepe, Osmaniye, İslihisar'dır. Karalgazi'de Balkan muhaciri, Çerkez, manav karışık bir halk yaşar.
Tatar Köyleri: Demiryurt, Karalgazi, Karaman merkezde Kır mahalleleridir. Geçen sene söyleşi yaptığın Tahir tanış eniştemizdir. Geçen sene rahmetli oldu. Ruhu şad olsun.
Karaman'ın İlçeleri: Merkez ilçe, Ayrancı, Kazım Karabekir, Başyayla, Ermenek, Sarı Veliler" dedi. Yunus Emre Karaman'da çok seviliyor.
İsmail Öçal: "Yunus Emre'nin dedesi İsmail Hacı Tekkesi Yeşildere köyündedir. Restore edildi" dedi.
"Yunus Emre Külliyesi (İsmail Hacı Tekkesi) 1518 Miladi yılında Yavuz Sulatan Selim adına tutulan resmi kayıtlara göre: Yunus Emre ve topluluğunun Horasan'dan gelip, 1. İbrahim Bey'den toprak satın alarak bu yörede yaşadığı tespit edilmiştir. Ören yerinde İsmail Hacı türbesi içinde zikir odası, mescit, ahır gibi bölümlerin bulunduğu tekke binası, mezarlık ve merdivenlerle inilen obruk ve kuyular yer alır."
Karaman'da 11. Sarıkeçililer Geleneksel Göç kervanı Şenliği düzenlendi. " Sarıkeçili Yörükleri Mersin'in Silifke, Erdemli, Gülnar, Aydıncık, Anamur ilçelerinden yola çıkıp Hacı Baba Dağı’nın eteklerine geldi. Yörük aileleri şenlik için çeşmenin başında toplandı. Burada kurulan kıl çadırlarda kaybolmaya başlayan Yörük gelenekleri ve Sarıkeçili yörüğü yaşantısı misafirlere anlatıldı." (Karaman Uyanış Gazetesi 17 Mayıs 2016 ) Kavşakta Piri Reisin, Kazım Karabekir'in heykelleri var. Kazım Karabekir Paşa güzel bir veciz söz söylemiş:
" BENLİK, MİLLETİN RÜŞTÜ DEMEKTİR.
BENLİKSİZ MİLLET GÖÇTÜ DEMEKTİR."
Milli benliğini kaybeden uluslar, milletler tarihten silinip gitmişlerdir. Türk Milleti tarihte vardı, sonsuza kadar da var olacaktır. Milli kahramanların şairlerin sözü dünya durdukça kalıcı olmuştur. Küresel yozlaşma ulusal kültürleri de yozlaştırmaktadır. Yabancı filmlerdeki vurdulu kırdılı korku film ve romanları, kovboy filmlerinin Türk gencine verebileceği bir şey yoktur.
Çocukluğumuzdaki saygı, sevgi, hürmet, arkadaşlık, komşuluk, akrabalık, yardımlaşma, dayanışma, 1980 darbesinden sonra, küresel yoz kültürün saldırıları karşısında çok zayıflamıştır. Dallas dizisinde Amerikan kültürünün anlatıldığı yoz bir diziydi. Türk toplumunu olumsuz etkiledi. “Dünyayı iyilik, güzellik yönetmelidir.” sözü güzel, umutlu bir rüyadır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol