KALİTE

Her ülkenin kalitesi halkına verdiği değerlerle ölçülür, her çocuğun davranışında da ailesinin etkisi vardır özellikle de annelerin çocuklar üstünde büyük bir etkisi vardır.
Geçenlerde birkaç arkadaş bir araya gelince çocukların şikâyetleri konumuz oldu
Eve gelince biraz araştırdım çocuk psikolojisi uzmanlarının bu gibi konularda çok, çok derinlere indiklerini gördüm.
Ailede devamlı şikâyet duyarak büyüyen çocuklar aynen bu geleneği sürdürürcesine şikâyetçi olabiliyorlar.
Baskı altında yetişenler de bildiklerini bile söylemeye cesaret edemeyebilir hale gelebiliyorlar.
Buna benzer bir sürü örneklerle dile getiriliyor çocuk eğitimi.
Bir örnek;13 yaşlarında bir kız çocuğu devamlı vay belim, vay bacaklarım diye şikâyet ediyormuş her oturup kalktığında.
Kız çocuğunun sağlık durumu kontrol altına alınıyor ve belirli bir testlerden geçtikten sonra sapa sağlam olduğu anlaşılınca büyüdüğü aile ortamı araştırılıyor ve küçük kızın çok yaşlı bir anne, annesinin yanında büyümeye devam elliği tespit ediliyor.
Aynen genetik bir hastalık gibi yaşlı nenesinden duyduklarını uyguluyor her oturup kalktığında acıları varmış gibi. Yani biz büyükler küçüklerin karşısında onları küçük görüp, verdiğimiz sözleri tutmazsak, sık, sık fikir değiştirebiliyorsak büyümekte olan çocuğumuzun sözlerinin arkasında olmasını bekleyemeyiz.
Bu gibi davranışlarla yüz yüze geldiğimizde, onları rencide etmeden, yalancılıkla veya sözünde durmamakla suçlamadan, onun bu davranışları bizleri çok üzdüğünü ve bir şeye evet demeden önce kendisine biraz daha zaman tanımayı öğretmeliyiz.
Böylece sözünü değiştirmek zorunda kalmayacağını ve kendisi için de, yakınları içinde daha güvenilir kişi olacağını kibarca anlatmalıyız.
Sözlerinden çabuk dönen insanların sözlerine güvenilmediğini ve yarınlarda daha güvenli ve kaliteli arkadaşlar kazanması için kendisinin de güvenilir bir insan olarak yetişmesinin yararlarını ona anlatmalıyız
Çünkü onlar çocuktur her şeyi çabuk kavrarlar ve iyi bir oyuncu gibi her role yakışırlar.
Henüz körpe bir fidandırlar dallarını dilediğimiz yere eğebiliriz ama her şeyden önce bizim doğru ağaç olmamız gerekiyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol