Judocular başarısına başarı katmak için hazır

Spor branşlarında başarısına başarı katan Kırklareli, gerek futbol, basketbol, voleybol, jimnastik gerekse teakwondo ve judo gibi birçok dalda madalya kazanmaya devam ediyor. Kırklareli’nde sevilen spor branşlarından biri olan Judoda da yeni sezon yeni başarılarla ilerleyişini sürdürüyor. Geçtiğimiz yıllarda birçok başarının altında imzası olan Judo ekibinin, hedeflerinden biri de final oynayıp Milli Takıma Kırklareli’den sporcu kazandırmak.

udo branşı çalışmaları Antrenör Ali Çatak yönetiminde, Yeni Başlangıç ve Gelişim Grupları ile yeni başarılar elde etme yolunda emin adımlarla ilerliyor. Ali Çatak yönetiminde Kırklareli’de gerçekleştirilen Judo sporuna ilgi günden güne artıyor. Bu yıl Çatak ve öğrencilerinin hedefi Yıldızlar Türkiye Şampiyonasında Final oynayıp, Milli Takıma gitmek… Geçtiğimiz yıllarda Miniklerde Türkiye Şampiyonasında önemli başarılar elde eden Ali Çatak ve öğrencileri, bu yılda daha fazla çalışarak Milli Takıma girme hedefi ile haftanın üç günü antrenmanlarını Ferdi Sporlar Spor Salonunda gerçekleştiriyor. Yeni Başlangıç Grupları(5–12) ile yapılan antrenmanına konuk olarak Judo sporunu yerinde gözlemledik. Judo Sporu hakkında açıklamalarda bulunan Çatak, Judo'nun teknik ve felsefeyi güçle birleştiren bir spor olduğunu ancak Judo'da kaba kuvvete yer olmadığını da söyledi. Judo'yu tanımlayan Çatak, "Judo, yumuşaklık yoludur. JU'nun içinde teknik ve fizik eğitimi vardır. Binlerce kez tekrarlanan teknikler refleks hale gelmedikçe kolay uygulanamaz. Judo'da kaba kuvvete yer yoktur. DO, eğitimin tamamen felsefesidir. Ruh eğitimi içerir. Judo ustaları öğrencilerine eğitim süresince doğruluk, nezaket, sabır, sevgi ve saygı kavramlarını anlatmaya ve benimsetmeye çalışır. Judo eğitimi belirli bir sıra takip eder. Önce düşmeler ve alçak seviyeli düşüşlere dayalı atış teknikleri öğretilir. Daha sonraki zamanlarda, duruş, kumikata yakalama, vücut dönüşleri ve hareketleri öğretilir. İlerleyen zamanlarda ise denge bozma ile 4 ana prensibe dayalı atış şekilleri öğretilerek, iyi bir judo sporcusu olmanın ilk temelleri atılır. Kırklareli ilimizde Judo sporunu geliştirmek ve ilimizi milli takımlarda temsil edecek sporcular yetiştirmek için. İlimizde Judo sporuna gençleri ve çocukları spor salonlarına çekebilmek amacıyla başlattığımız spor okulumuz çalışmalarına devam etmektedir" dedi.
“Türkiye
Şampiyonasında
derece elde etmek
istiyoruz”
Çatak, Yeni Başlangıç Grubu(5–12) ile de Minikler Türkiye Şampiyonasında başarılar elde etmek istediğini söyleyen Judo Antrenörü Ali Çatak, “Aslında Kırklareli’nde Judo bireysel anlamda biraz düşük seviyede fakat bunu geliştirmek ve en iyi yere çıkarmak bizim elimizde. Bu yüzden biz çalışmalarımızı sıklıkla ve itina ile yapıyoruz. Tabi okullarda spor taramaları da yaparak, genç sporcuları bularak buralarda onlara gerekli eğitimleri veriyoruz. Bizim Miniklerde de bir hedefimiz var. Oda Türkiye Şampiyonasında derece elde etmek. Bunun için gelişme grupları ile sizinde burada gördüğünüz gibi haftanın üç günü, çalışmalarımızı yapıyoruz. Minikler de Judo sporuna olan ilgi ve alaka hatırı sayılır bir yer taşıyor. Bizlerde bunun bilincinde olarak gerekli özveriyi göstererek, Kırklareli’de bu sporu en iyi yerlere getirmeyi hedefliyoruz” diyerek konuşmasını tamamladı.
Judo nedir?
Judo, bir dövüş sporu değil bir dövüş sanatıdır. Zaten kelime anlamı olarak bakıldığında da judo, nezaket yolu demektir. Kaba güç gösterisi olarak değil bir sanat olarak algılanmasının altındaki en temel sebep öğretinin dayandığı temellerdir. Judonun sanat olarak adlandırılmasının en temel nedeni rakibe tekme ve yumruk atmanın yasak olmasıdır. Rakibin, sıkarak, boğularak veya domine edilerek yere serilmesi amaçlanır. Burada bahsedilen domine etmek işin felsefi öğretisi ile ilgili olan kısımdır. Fiziki güçten ziyade ruhsal bir güç devreye girer. Rakibe kendisinden daha güçsüz olduğu ve birazdan kendi kontrolünü karşısındakine teslim edileceği empoze edilmeye çalışılır. Çok üst seviye judo ilim âlimlerinin tek bir bakışla karşılarındaki üzerinde hüküm kurabildikleri rivayeti vardır.
Güreşten en büyük
farkı judoda amaç,
gelen hareketlere karşı cevap vermektir
Judo kenarı 8 metre veya 10 metre olan kare şeklindeki bir alan içerisinde yapılır.
Alan genellikle 3 – 4 metrekarelik koruyucu döşemeler ile kaplandıktan sonra zemin hazır hale gelir. Sporcular spora özel olarak hazırlanmış dayanıklı beyaz pantolon ve önü açık, beyaz bir ceket giyerler. Bellerinde bulunan kuşakların her birinin farklı bir anlamı vardır.
Karşılaşma başladığında asıl amaç rakibe üstünlük kurmak olduğu için omuzdan veya belden kavranarak yere düşürülmeye çalışılır. Güreşten en büyük farkı judoda amaç, gelen hareketlere karşı cevap vermektir. Yani kişi önce rakibin hamlesini bekler ve oyununu karşısındakinin hamlesine göre kurar. Mantık olarak satranca benzetmek çok yanlış olmayacaktır, ikisinde de öngörü ve zekâ şarttır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol