“Hukuk güvenliğinin tesisi devletlerin varlığının temelini oluşturur”

2019-2020 Adli Yılının açılışı Kırklareli Barosu tarafından düzenlenen törenle yapıldı. Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda gerçekleştirilen törende öncelikle Atatürk Heykeline çelenk bırakıldı. Törende Kırklareli Barosu Başkanı Turgay Hınız bir konuşma yaparak adli yılı açılışlarının birer seremoniden ibaret olmadığını söyledi. Turgay Hınız konulmasında; “Adli yıl açılışlarının yargının tam bağımsız olduğunu gösteren basit birer seremoniden ibaret olmadığını biliyoruz, bu açılışların yapılacağı yerin de hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı kavramlarından ayrı düşünülemeyeceğinin farkındayız” ifadelerini kullandı.

2 Eylül Pazartesi günü gerçekleştirilen adli yıl açılış töreni Atatürk Heykeline çelenk bvırakılması ile başlarken, sonrasında saygı duruşu ve İstiklal marşı okundu.
Törende Kırklareli Barosu adına açıklama yapan Baro Başkanı Turgay Hınız; “2019-2020 Adli Yılımızın açılışı sebebi ile burada toplanmış olup bul vesile ile yeni adli yılımızın tüm yargı camiamıza ve memleketimize hayırlı olmasını diliyorum” diyerek sözlerine başladı.
“Adli yıl açılışlarının yargının tam bağımsız olduğunu gösteren basit birer
seremoniden ibaret olmadığını
biliyoruz”
Hınız konuşmasında hukuksal problem olduğundan bahsederek; “2019-2020 yeni adli yılımıza da geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yargısal alanda ağır sorunlar ile giriyoruz, bu sorunların ağırlığı altında hukuk sistemimiz gittikçe yıpranmakta, biriken sorunlar nedeni ile durum işin içinden çıkılmaz bir hal almaktadır. Bunun yansımalarını uluslararası hukuk endekslerinde ülkemizin aldığı sıralamalarda ve sokaktaki vatandaşımızın adalet mekanizmasına güveninde görmekteyiz.
Adli yıl açılışlarının yargının tam bağımsız olduğunu gösteren basit birer seremoniden ibaret olmadığını biliyoruz, bu açılışların yapılacağı yerin de hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı kavramlarından ayrı düşünülemeyeceğinin farkındayız” dedi.
“İşe alımların liyakate tabi olması
hususunun yapılacak en büyük reform
olacağının altını burada çiziyoruz”
Hukuk alanındaki problemlerin çözülmesi için yapılması gerekenleri açıklayan başkan Hınız, “2019-2020 Adli Yıl başlangıcında bir kez daha idrak ettik ki Hukuk Devleti mefhumunun idare katında gerçek anlamda güçlendirilmesi ve bu kavram çerçevesinde işlemler yapılması, çağdaş demokratik memleketler arasında olmanın asli unsurudur. Kaldı ki adalet mekanizması içerisinde hukuk devleti ilkesine bağlılık çerçevesinde işlemler tesis edilmesi için yargı reformu adı altında birtakım reformlara ya da köklü değişikliklere çok da gerek yoktur, yeter ki sistem içerisinde liyakat esas olsun, yeter ki uygulayıcılar işlerinde ehil olsun.
Unutulmamalıdır ki 'mükemmel kanun yoktur, iyi uygulayıcılar vardır.' Yargı ve devlet katında işe alımların liyakate tabi olması hususunun yapılacak en büyük reform olacağının altını burada çiziyoruz.
Kaldı ki yakın tarihimiz bize, liyakate bakmadan yapılan atamaların sonucunu göstermiş bulunmaktadır. Geçmiş yıllarda hukuk dışı yollar ile liyakat kavramına bakılmadan yapılan atamalar sonucu devletimizin kilit noktalarına sızan hain terör örgütünün darbe girişimine şahit olduğumuz bir gerçektir” şeklinde konuştu.
“Avukata şiddet vatandaşlarımızın
hak arama özgürlüklerinin ellerinden
alınmasıdır”
Avukatlara yönelik artan şiddeti kınayan Baro Başkanı Hınız, “Avukatsız 'yargılamanın' yargı olamayacağı, avukatın olmadığı bir mahkemenin yargılama yapamayacağı bir gerçektir. Ancak son zamanlarda hukuk devleti olmaktan çok polis devleti olma yolunda hızla ilerlediğimizi üzülerek gözlemliyoruz. Bu minvalde Avukatlık mesleğinin de sistematik bir saldırı altında olduğu tespitlerimiz arasında yer almaktadır. Çok değil yakın bir zamanda Ankara Barosuna kayıtlı bir meslektaşımızın sırf avukatlık kimliğini göstermesinden mütevellit uğradığı polis şiddeti ve yine buna benzer örnekleri yakın zamanda yaşadık ve hukuk devleti olmaktan uzaklaştıkça da yaşamaya devam edeceğiz.
Avukata şiddet kısaca ve öz olarak vatandaşlarımızın hak arama özgürlüklerinin ellerinden alınmasıdır, haklarını arayan vatandaşlarımıza gözdağı verilmesidir.
İdari makamların, uygulanan bu şiddeti adeta sümen altı edercesine hazırladıkları raporlar ise memleketimizde yapılacak hiçbir yargı reformunun yeterli olmayacağının göstergesidir. Ancak burada tekrar ifade etmek isteriz ki hak arama mücadelesinin yılmaz neferi biz Avukatlar her şeye karşın evrensel hukukun genel kabul görmüş temel ilkelerini yılmadan savunmaya devam edeceğiz” sözlerini sarf etti.
Hınız konuşmasına şu şekilde nokta koydu; “2019-2020 Adli Yılımıza başlarken bu sorunların hepimizin sorunu ve çözümünün de biz Avukatlar, Hakimler ve Savcılarda olduğunun bilincinde olduğumuzu ifade etmeliyim. Tüm zorluklara rağmen her Yönüyle aydınlık; Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve O'nun kurduğu Cumhuriyetimizin İlkelerine gönülden bağlı, laik, Sosyal bir Hukuk Devleti olmanın koşullarını tam olarak yerine getirmiş; Yargının ve Yargı Mensuplarının görev, yetki ve konumları ile çağdaş devlet standartlarına eriştiği bir Türkiye dileğimizle...Yeni Adli yılımızın bizlere ve ülkemize güzellikler getirmesini diler, Kırklareli Barosu olarak Şahsım ve Yönetim kurulum adına saygılar sunarım.”

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. hukukun üstünde olunamaz 19 Eylül 2019 Perşembe 16:47:42

    ATATÜRK: " Millet tarafından millet adına devleti idareyle yetkili kılınanlar için gerektiği zaman millete hesap vermk mecburiyeti lâubalilik ve keyfi hareketle uzlaşamaz."