Hukuk Fakültesi Açılış Dersi yapıldı

Kırklareli Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Dersi gerçekleştirildi. İlk dersi ise Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu tarafından verilirken, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür ilk dersi Yüzbaşıoğlu’nun vermesinin öğrenciler için çok önemli bir şey olduğunu ifade etti.

Programı, 12 Ekim Cuma günü 11.30 itibariyle 15 Temmuz Şehitler ve Gaziler Hasan Zan Konferans Salonunda başladı Açılış programına; Kırklareli Valisi Osman Bilgin, AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, Kırklareli Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Kapağan, Adalet Komisyonu Başkanı Vahdet Yeltepe, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, AK Parti Kırklareli İl Başkanı Alper Çiler, Baro Başkanı Av. Tugay Hınız, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu, Kırklareli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Neziha Musaoğlu, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Bülent Şengörür, Hukuk Fakültesi’nin kuruluş süreci hakkında bilgiler verdi. Fakültenin kuruluş aşamasında desteklerini esirgemeyen başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere dönemin Başbakanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Binali Yıldırım’a, YÖK Başkanı M. A. Yekta Saraç’a, Genel Kurul Üyelerine, Milletvekillerine, Kırklareli Üniversitesi’nin Hami Üniversitesi olan Galatasaray Üniversitesi’ne, Kırklareli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan V. Neziha Musaoğlu’na, akademik ve idari personele teşekkürlerini sundu. Prof. Dr. Bülent Şengörür konuşmasında öğrencilere Hukuk Fakültesi’nin III. Merkezi Derslikler binasına taşınması belli olan ilk birim olduğu müjdesini de verdi.
Hukuk Fakültesi İlimize Değer Katacak
AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, Kırklareli Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin kuruluş sürecinin bir maraton olduğunu dile getirdiği konuşmasında tüm paydaşların üzerine düşen görevi yerine getirdiğini vurguladı. Kırklareli Üniversitesi’nin akademik kadrosu, öğrenci sayısı ve diğer tamamlayıcıları ile birlikte genç ve hızla büyüyen bir Üniversite olduğuna dikkat çeken Milletvekili Minsolmaz, Hukuk Fakültesi’nin Kırklareli’nde yaşayan vatandaşlar için de bir heyecan kaynağı olduğuna vurgu yaptı.
“Türkiye’nin, gelecekte de
dünyanın alanındaki en etkin fakültesi olma başarısına
erişecektir”
Geleceğin hakimi savcı ve avukatlarının bu fakülteden çıkacağını vurgulayan Minsolmaz, “2018 - 2019 yılı Hukuk Fakültesi akademik yılı ilk dersinde, Kırklareli Üniversitesi Hukuk Fakültesi nitelikli Öğretim Üyesi kadrosu ve son teknolojilere sahip envanteri ile Türkiye’nin, gelecekte de dünyanın alanındaki en etkin fakültesi olma başarısına erişecektir. Geleceğin hakim, savcı ve hukuk alanında önemli çalışmalar yapacak olan gençlerine adalet duygusunu kaybetmemelerini, şartlar ne olursa olsun ilkeli duruşlarından kati suretle taviz vermemelerini ve ilerledikleri her alanda Türkiye’yi temsil etme bilincine sahip olmalarını tavsiye ediyorum” dedi.
“Hukuk ile birlikte haklarımızı geliştirecek ve genişletecek olan sizlersiniz”
CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan ise, Kırklareli Üniversitesinin hızla büyüdüğünü belirterek başladığı konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Hukuk, herkesin hakkının tanınması ve teslim edilmesi anlamına gelen ‘Haklar’ sözcüğüne karşılık gelmektedir. Sevgili gençler; Hammurabi’den günümüze kadar gelen bir bilim dalı olan Hukuk ile birlikte haklarımızı geliştirecek ve genişletecek olan sizlersiniz. Toplumlar, yaşadıkları bölgelerdeki insanların hakkına, hukukuna ne kadar riayet eder ve tanırlarsa o ülkedeki barış, huzur ve gelişme o kadar yüksek olur. Dolayısıyla bu noktada sizlere büyük görevler düşüyor.”
“Benim dönemimde sadece 7 Hukuk Fakültesi vardı”
Milletvekili Turabi Kayan’ın sonrasında kürsüye Kırklareli Valisi Osman Bilgin gelerek bir konuşma gerçekleştirdi. Valisi Osman Bilgin, kendisinin de hukuk fakültesi mezunu olduğunu belirterek başladığı konuşmasına kendi döneminde Türkiye'de sadece 7 hukuk fakültesi bulunduğunu aktardı. Öğrenim gördüğü dönemde açılış konuşması gerçekleştirecek olan Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu’ndan ders aldığını belirten Vali Bilgin, bu nedenle bugünün öneminin kendisi için ayrı olduğunun altını çizdi.
“Kırklareli Üniversite’sinde Hukuk Fakültesi’nin açılması ülkemizin ve yarınlarımızın teminat altına alınması açısından çok büyük önem taşıyor”
Özellikle Türkiye'deki üniversite sayılarının artmasıyla hukuk fakültesi sayılarının da arttığına dikkat çeken Vali Bilgin, ülkemizin muasır medeniyetler seviyesine ulaşması açısından üniversite sayılarının artmasının önemli olduğunu aktardı. Vali Osman Bilgin konuşmasına; "Evrensel manada gençlerimiz daha fazla eğitim almalı. Toplumun temel bilimlerinden olan Sosyoloji, Felsefe, Psikoloji ve bunun içerisinde yer alan Hukuk’un devletteki yansımasına baktığımızda yargılama, hukuk ve adalet kavramlarının oluşmasında Hukuk Fakülteleri’nin çok büyük önemi olduğunu görmekteyiz. Anadolu’daki hukuk fakültelerinin kaliteleri de zamanla artacak ve bir hayli iyi konuma ulaşacak. Bu bağlamda Kırklareli Üniversite’sinde Hukuk Fakültesi’nin açılması ülkemizin ve yarınlarımızın teminat altına alınması açısından çok büyük önem taşıyor” sözleriyle son verdi.
Yüzbaşıoğlu’ndan unutulmaz bir ilk ders
Açılış konuşmalarının ardından Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu, “Açılış Dersi”ni gerçekleştirdi. Hukukçuluğu maymuncuğa benzeterek her kapıyı açabileceğini söyleyen Prof. Dr. Y Yüzbaşıoğlu, açılış dersinde; “Hukuk nedir?, Her kural hukuk kuralı mıdır? Her devlet hukuk devleti midir?, Hukuk devleti olmak için Türkiye, tarihinde hangi aşamalardan geçmiştir?, Bugün hukuk devleti olma doğrultusunda Türkiye’nin avantaj ve dezavantajları nelerdir?” sorularını açıkladı.
“İyi bir hukukçu olmak bir
sorumluluk istiyor”
Hukukçuluğun çok önemli bir o kadar da zor olduğunu belirten Prof. Dr. Yüzbaşıoğlu, "Özellikle bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde insan hakları, demokrasi, hukuk zorunluluğu olan ülkelerde, bunun hakkını vermek ve iyi bir hukukçu olmak bir sorumluluk istiyor. Böyle bir yükümlülüğümüz de var" şeklinde konuştu.
Konuşmasında herkesin az da olsa hukuk bilgisi olması gerektiğini dile getiren Yüzbaşıoğlu, medeni toplumların bu şekilde daha kolay oluşabileceğini aktardı. Açılış dersinin sonrasında Kırklareli Valisi Osman Bilgin ve Kırklareli Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, günün anısına Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu’na hediye ve plaket takdim etti.




Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. hukuk-i şerriye 14 Ekim 2018 Pazar 17:35:56

    At-ellerce ülke çapındaki pandoranın kutusunu açtığı gibi...

  2. Kaptaaan kaptan. Yorum yaparken bile yaklaşımından kendini belli ediyorsun.

  3. Hep aynı kısır döngü; fikir olmayan yerde ahlâk oluşmaz diye bas bas bağırıyoruz yıllardır. Hukuk ahlâkın pıhtılaşması… Ahlâk yoksa?.. Ne pıhtılaşacak. Neyin pıhtılaştığı meydanda. Fikrin ne ki onun oluşturduğu “ahlâk” ve “hukuk” olsun… Özellikle “sosyal ve siyasî” meseleler söz konusu olduğunda âdeta ‘kim daha ahlâksızsa o kazansın’ der gibi bir yarış. Yarış da değil itiş kakış. Bu dilden anlayan bir Allah’ın kulu da çıkıp; “iyi doğru güzel nedir ve onun adına neyi hangi ahlâkı teklif ediyorsun?” demiyor. Tabii bunu sormak “sistem” ve “dünya görüşü” mevzunu anlamayı gerektiriyor. Üstad’ın Batı’yı tarif ederken; “Yunan aklı Roma nizâmı Hristiyan ahlâkı” diye Batı’nın üzerinde yükseldiği temeli işaretleyen tesbitine kıyasla buraya bakarsan ne göreceksin?.. “Osmanlı aklı” desen değil “Osmanlı nizâmı” desen değil “İslâm ahlâkı” desen hiç değil. Sistem zaten onu yok etme üzerine kurulmuş. Ne kaldı geriye “temel aldığın?.” Yok. ‘Kuralsızlık bile kuraldan’ noktasına kadar incelen bir idrâkle mevcut duruma bakarsan orman kanunundan başka bir şeyin geçerli olmadığı hemen görülebilir. Hâlbuki hukuk… Değil mi? Adalet onunla mülk onunla ahlâk onunla ideale yaklaşmak onunla devlet onunla… Meşruiyetinin dayanağı mânâsına… Bunları kaldırdığın zaman devleti “örgütlenmiş ahlaksızlık” diye tarif eden Batılı aydına hak vermek gerekir. Tersinden ifâde ederken bile o; “ahlâk” veya “ahlâksızlık”… Bunu ahlâkın pıhtılaşması olan “hukuk” anlamında söylüyorum. Dün ‘kanun böyle’ deyip içeri atmışsın bugün ‘değiştirdim kanunu’ deyip bırakmışsın… Bu kadar çok bu kadar sık kanun değiştiren başka bir ülke var mı onu da bilmiyorum. Neyin suç olup olmadığı artık anlaşılamayacak hâle geliyor nerdeyse… Bunu şununla karıştırmamak lazım tabii ki; Hukuk canlı dinamik ve değişmez esaslar ve temeller üzerinde sürekli “değişen” yenilenmesi gereken bir şey. Hayatın her ân yeniliği içinde bu tabii ve zaruri bir şey. Bu keyfe keder ‘suçlar icâd edip’ yine suç olan şeyleri keyfe keder suç olmaktan çıkarmak değil. Salih MİRZABEYOĞLU (Milli Gazete’de 24 Haziran 2013 tarihinde yayınlanan röportajından) yani diyeceğim şudur sevgili protokol “devlet hukuk demektir ve hukukun olmadığı yerde devlet değil çete vardır!”