“Hızlı Tren Projesi”nde top İDK’da

İstanbul ile Edirne arasını 1 saate indirecek “Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren” projesi, Trakya bölgesini nerdeyse boydan boya geçecek. Bir durağı da Kırklareli olan Hızlı Tren’in bölgemizde 11 durağı bulunacak. ÇED Raporu açıklanan proje, önümüzdeki ay “İnceleme Değerlendirme Komisyonu”nda değerlendirilecek

İstanbul'la Edirne arasını 1 saate indirecek olan 229 km’lik “Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren” projesi ile Halkalı istasyonundan başlayacak 11 duraklı hat, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne'den geçerek Bulgaristan sınırına bağlanacak.
“İnceleme Değerlendirme
Komisyonu”nda
değerlendirilecek
Türkiye'nin Bulgaristan'a ve bu yolla Avrupa'ya açıldığı sınır kapısı Kapıkule'ye uzanan “Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı”, rotasına eklenen yeni duraklarla hızlı tren olarak yeniden hayata geçiyor. 2011 yılı yatırım programına alınan hızlı tren projesinin teknik detaylarının yer aldığı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu açıklandı. 2 milyar 750 milyon TL bedel biçilen proje önümüzdeki ay “İnceleme Değerlendirme Komisyonu”nda (İDK) değerlendirilecek.
Marmaray Hattı ile
entegre edilecek
İstanbul Halkalı İstasyonu'ndan başlayan yaklaşık 229 kilometrelik hızlı tren hattı, Avrupa'ya giriş noktalarından biri olan Edirne Kapıkule İstasyonu'nda sonlanacak.
Kapıkule'den sonra Bulgaristan sınırına bağlanacak demiryolu hattının başlangıç noktası olan Halkalı istasyonunun ise Marmaray hattı ile entegre olması tasarlanıyor.
Projeye göre; Kırklareli'nde bulunan Büyükkarıştıran İstasyonu'ndan Tekirdağ Limanı'na, Tekirdağ Limanı'ndan ise feribot taşımacılığı ile Derince ve Bandırma limanlarına aktarma yapılabilecek.
Ayrıca Çerkezköy istasyonunda sadece yolcular değil, Çerkezköy Bölgesinde yer alan sanayi tesislerinin yükleri de taşınacak.
62 km’lik kısmı
Kırklareli’nden geçecek
11 adet istasyonun bulunacağı hatta, halihazırda bulunan Halkalı, Çerkezköy, Edirne ve Kapıkule istasyonları kullanılmaya devam edilecek. Halkalı, Ispartakule, Çatalca, Çerkezköy, Büyükkarıştıran, Lüleburgaz, Babaeski, Havsa, Edirne, Kapıkule istasyonlarının yer aldığı rotada, saatte 200 km hıza ulaşacak tren elektrikli ve çift hatlı olacak.
Demiryolu hattının 73 kilometrelik kısmı İstanbul, 40 kilometrelik kısmı Tekirdağ, 62 kilometrelik kısmı Kırklareli ve 54 kilometrelik kısmı Edirne sınırları içerisinden geçecek.
3 yıllık sürede tamamlanması planlanıyor
İnşaatın, projelendirme çalışmalarının ve ihalesinin ardından 3 yıllık süre içerisinde tamamlanması tahmin ediliyor. ÇED raporundaki proje detaylarına göre, tren hattı için 6 viyadük, 23 köprü, 2 tünel, 7 yeni istasyon inşa edilecek.
Hattın, Halkalı-Ispartakule istasyonu arasında kalan kısmının TCDD'nin özkaynakları ile, Ispartakule-Çerkezköy arasındaki kısmın ulusal fonlardan, Çerkezköy-Kapıkule arasında kalan kısmın ise Avrupa Birliği hibesiyle yapılması planlanıyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol