Hisarcıklıoğlu bugün Kırklareli Canlı Hayvan Borsası’nı hizmete açacak

Kırklareli Ticaret Borsası'nın ilimize uzun bir süredir kazandırmak için çabaladığı Canlı Hayvan Borsası'nda mutlu sona ulaşıldı. Hizmet binası bugün törenle hizmete açılıyor. Canlı Hayvan Borsasının açılışını gerçekleştirmek üzere Kırklareli'ne gelecek olan Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu saat 14.00'de yapılacak açılışın sonrasında, saat: 15:30’da da Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte düzenlenecek Müşterek Ödül Törenine katılacak.
Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel şunları kaydetti;
"İlimize kazandırma sözü verdiğimiz ve hayvan üreticilerimizin elzem ihtiyacı olan Canlı Hayvan Borsası’nın açılışı, 11 Eylül 2017 Pazartesi günü, Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katılımıyla gerçekleştirilecek. Açılış sonrası Saat: 15:30’da da Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte düzenleyeceğimiz Müşterek Ödül Töreni yapılacak…
Bölgemiz üreticilerine en iyi hizmeti verebilmek adına birer birer hayata geçirdiğimiz projelerimizin en önemli adımı olan Canlı Hayvan Borsası, yoğun uğraşlarımız sonunda nihayet Kırklareli’nin hizmetine giriyor.
Bilindiği üzere Kırklareli, hayvancılık sektörü bakımından “Kültür Irkı” hayvancılığında (%70), Türkiye’de önde gelen iller arasında yer almaktadır. Bu bakımdan, önemli bir yatırım potansiyelimiz olmasına rağmen ne yazık ki ilimizde ruhsatlı bir hayvan pazarı bulunmamaktadır. Dolayısıyla kontrolsüz ve sağlıksız ortamlarda yapılan hayvan alım satımları, hayvan fiyatlarında ortaya çıkan istikrarsızlık ve üreticinin emeğinin karşılığını alamaması problemini doğurmaktadır. Alım satımlarda kayıt tutulmaması ve tescil işlemlerinin yapılmaması da kayıt dışı ekonomiyi beraberinde getirmektedir. Ayrıca sağlıklı ve kontrollü ortamlarda yapılmayan hayvan kesimleri halk sağlığı açısından da bir tehdit oluşturmaktadır.
İlimizde yapılan kontrolsüz, ruhsatsız ve sağlıksız koşullardaki hayvan alım satımları nedeniyle, zaman zaman bölgemizde ŞAP Hastalığına rastlanmaktadır. Bu hastalığın %90’ı köylerde yapılan hayvan alışverişlerinden ve celep hareketlerinden kaynaklanmaktadır. Yine bu hastalık nedeniyle, hastalığın yayılma riskinden dolayı hayvan hareketleri kısıtlanmakta ve pazarlama imkanları aylar boyu kesintiye uğramaktadır. Bu durum da üreticilerimize ciddi sıkıntılar yaşatmaktadır.
İşte bu nedenlerle Canlı Hayvan Borsası, kayıt dışı alım-satımın engellenerek, hayvan hareketlerinin kontrol altına alındığı, alıcı ve satıcıyı bir araya getirerek malın hak ettiği gerçek değerini bulduğu bir piyasadır. Alım satımlarda hayvanların Veteriner Hekim tarafından hayvanların kontrol edilmesi ve insan sağlığının korunması, yine Canlı Hayvan Borsası ile mümkündür. Kısacası bu borsanın genel amacı, kayıt dışı, sağlıksız, ruhsatsız ve kontrolsüz ortamlarda gerçekleşen hayvan alım satımlarının doğurduğu sorunların önüne geçmek, düzenli ve güncel bir piyasa oluşturarak üretici-tüketici haklarının korunmasını sağlamaktır. Güvenli piyasanın oluşmasıyla işletmelerin ekonomik kazanımları artacak, işletmeler daha verimli ve modern bir hale gelecek, artan bu verimlilik, hayvansal ürün miktarına ve kalitesine de doğrudan yansıyarak tüketicilerin de kazanmasını sağlayacaktır. İşletmelerin veriminin artması, yenilerinin kurulmasını da teşvik edecek, böylece istihdam artacak ve sanayi sektörünün de gelişmesine katkı yapacaktır.
Bölgemizin “Hastalıktan Ari” olması, ilimiz merkezi, ilçeleri, beldeleri ve köylerinde toplam 18.000 ailenin hayvancılıkla uğraştığı, 50.000 kişinin bu sektörde üretici ve çalışan konumda olduğu düşünüldüğünde Canlı Hayvan Borsası’nın önemi daha iyi anlaşılacaktır.
Amacımız;
* Bölgenin üretim ve lojistik alt yapısının gelişmesine katkıda bulunmak,
* Hayvancılık sektöründe çalışan insanların yaşam kalitesini arttırmak,
* Bölgede bulunan köylerin ekonomik ve sosyal gelişmelerine katkı sağlamak,
* İşletmelerin ekonomik kazanımları ile modernleşmelerine destek olmak,
* İlimizde tarım ve hayvancılığa dayalı yatırımları teşvik etmek, sanayinin gelişmesine katkı sağlayarak istihdamı arttırmak ve kırsal kesimin ekonomik gücünün yükselmesiyle kırsal ve kentsel bütünleşmeyi hızlandırmak.
Borsamız şimdilik sadece canlı hayvan alım satımı yapacak olmasına rağmen, orta ve uzun vadede büyüme hedefimiz, bölgeye bir mezbaha ve entegre et tesisi de kazandırarak hizmet kalitesini arttırmaktır.
10,400 M2’lik bir alana kurulacak Canlı Hayvan Borsası’nda, biri 30 araç kapasiteli otomobil otoparkı ve kamyon otoparkı bulunacak. Hayvanların ve araçların hijyen ve temizlik işlemlerini yapmak üzere sterilizasyon havuzu, araç yıkama ve dezenfeksiyon işlemlerinin yapılacağı bölümler yer alacak. Ayrıca küçükbaş ve büyükbaş hayvanların yüklenip boşaltılabilmesi için ayrı ayrı rampalara yer verilecek. Hayvanların satış için bekleyeceği açık ve kapalı padoklar, büyükbaş hayvanlar için 120, küçükbaş hayvanlar için 150 baş kapasiteli olarak belirlendi. Borsada bulunan ahırlar ise büyükbaş hayvanlar için120, küçükbaş hayvanlar için ise 400 baş kapasitelidir.
Borsanın hayvan satış işlemlerinin gerçekleşeceği 668 M2’lik zemin katında 48 kişi kapasiteli Tüccar Tribünü ve 64 kişi kapasiteli Üretici Tribünü yer alıyor. Ayrıca, satış için salona getirilecek hayvanların büyükbaş veya küçükbaş olması durumuna göre ayrı ayrı kantar alanları ve teşhir alanları yer almaktadır." (Kırklareli Ticaret Borsası)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol