Hıdrellez ateşi yanıyor

Yazın gelişini müjdeleyen Hıdrellez; 5 Mayıs Cumartesi akşamı başlayacak, 6 Mayıs Pazar günü ise kutlanacak. Hıdrellez, Türk Dünyası’nda kutlanan bayramlardan bir tanesidir. Hıdrellez’de Hazreti Hızır ve Hazreti İlyas’ın yeryüzünde kavuştukları varsayılır. Kırklareli’nde Hıdrellez kutlamalarından bir gün önce Kırk bir otu kutlanacak. 

anılan gün olan Hıdırellez, her yıl 6 Mayıs tarihinde kutlanıyor. Yaz mevsiminin gelişini müjdeleyen 41 otu geleneği yıllardan beri Hıdrellezden 1 gün önce (5 Mayıs) kırlardan 41 çeşit ot, küçük taş ve kekik otu toplanarak kutlanıyor. Ülkemizde değişik isimlerle değişik şekillerde kutlanan kırkbir otu ve ardından Hıdrellez, Kırklareli’nde halkımızın coşkulu kutlamalarıyla bu yıl da karşılanacak.
Merak eden okuyucularımız için Kırk bir otu ve Hıdrellez hakkındaki bilgiler şu şekilde;
41 otu geleneği
41 çeşit ot toplanıyor bunlar su dolu bir kap içine atılır ve Hıdrellez sabahı bu suyla el, yüz yıkanır bunu yapmakla cildin güzelleşeceğine ve hastalıklardan arınıp, zindelik kazanılacağına inanılır.
Ayrıca 5 Mayıs'ta 41 çeşit ot toplanıp eve gelince, evde bulunan eski hasır ve eşyalardan bir kısmının yakılmasıyla bit, pire ve günahlardan arınılacağına; yakılan bu ateşin üzerinden atlamakla da yıl içinde kazanılmış olumsuz ve kötü alışkanlıkların yok olacağına inanılmaktadır.
Hıdrellezin belli
ritüelleri var
Hıdrellez gecesi (5 Mayıs'ta) evin ana giriş kapısına ağaçlardan koparılan yeşil yapraklı dal konur. Özellikle kapıya asılan söğüt dalının sağlık getireceğine inanılmaktadır. Yıllardan beri korunan bu gelenek bu senede ilimizin çeşitli mesire alanlarında ve yoğunluk olarak Çamlık mevkii korusunda ızgaralar yakılarak vatandaşların eğlenmesi ve ilerleyen saatlerde Hıdrellez ateşinin yakılması ile birlikte sona eriyor.
5 Mayıs Kırk bir otu, 6 Mayıs
Hıdrellez
Trakya genelinde her yıl yaz mevsiminin gelişini kutlamak için yapılan "Hıdrellez" ve "Kırkbir otu" gelenekleri her yıl Mayıs ayının 5 ve 6'sında gerçekleşiyor.
5 Mayıs'ta yapılan etkinlikler "Kırkbir otu" 6 Mayıs'ta yapılan kutlamalar ise "Hıdrellez" olarak adlandırılıyor.
Hıdrellez 6 Mayıs Pazar günü
6 Mayıs gününde de geleneksel "Hıdrellez" kutlanmaktadır. Bunun yanı sıra ateş üzerinden atlanıyor. Bunun yıl boyunca sağlıklı kalındığından dolayı yapıldığını bilinmektedir.
Akşamüzeri yakılan ateşin üstünden atlayan Kırklarelili vatandaşlar, geleneksel "Hıdrellez" kutlamalarındaki bütün etkinlikleri gerçekleştirecekler. Ateşin üzerinden atlamanın sağlık getireceğine inanan vatandaşlar bu coşkuyu hep birlikte yaşayacaklar.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol