"Her türlü zorluğa rağmen, çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü Kutlu olsun"

Kırklareli Ziraat Odası yönetimi 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü Atatürk Anıtına çelenk sunarak kutladı. Çiftçinini sorunlarını gündeme getiren Oda Başkanı Ekrem Şaylan; "Tarım sektörü açısından yüksek girdi maliyetlerine yönelik sorunlar geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda üreticimizin en büyük sıkıntısı olmuştur. Üreticilerimizin yıllardır belini büken temel üretim maliyetleri özellikle kimyevi gübre ve petrol fiyatlarında yaşanan son yükselişlerle birlikte takip edilemez, altından kalkılamaz bir hal almıştır. Yetkililerden üretim maliyetleri, altyapı sorunları, yasal düzenleme gibi bizlerden kaynaklanmayan sorunlarımızın çözümünü bekliyoruz. Her türlü zorluğa rağmen alın teri ile üretmek için fedakârca çaba harcayan, ülke kalkınmasının temel unsuru çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nü kutluyor, ürününün gerçek değerini bulacağı bereketli bir yıl diliyorum" dedi...

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla, Kırklareli Ziraat Odası yönetimi Cumartesi günü ilimiz Özgürlük ve Demokrasi Meydanında bulunan Atatürk Anıtına çelenk sundu. Oda Başkanı Ekrem Şaylan önderliğinde, sat 11 gerçekleşen törende bir basın açıklaması da yapan Şaylan şunları kaydetti;
"Bu yıl geçtiğimiz yıllardan farklı olarak Covid 19 küresel virüs salgınının hafiflediği bir Çiftçiler Günü kutluyoruz. Bu küresel salgın tehdidi altında dahi cefakâr çiftçilerimiz ölüm riskini göze alarak üretime kesintisiz olarak devam etmiştir.
Yaşadığımız salgın süreci tarım sektörünün bir ülke için ne kadar önemli bir sektör olduğunu uygulamalı olarak göstermiştir.
Ancak Tarım sektörü açısından yüksek girdi maliyetlerine yönelik sorunlar geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda üreticimizin en büyük sıkıntısı olmuştur.
Üreticilerimizin yıllardır belini büken temel üretim maliyetleri özellikle kimyevi gübre ve petrol fiyatlarında yaşanan son yükselişlerle birlikte takip edilemez, altından kalkılamaz bir hal almıştır. Özellikle Kimyevi Gübre ve Petrol maliyetlerindeki artışlar tarımsal üretimde sürdürülebilirlik açısından büyük bir sorun olmaya, ülkemizin gıda güvenliğini tehdit etmeye devam etmektedir.
Gübre fiyatları üre gübresi örnek alınarak kıyaslanacak olursa, geçtiğimiz yıl kilosu 2 lira iken bu yıl 18 liralara kadar yükselmiştir. Gübre alımı yapamayan üreticilerimiz hububat ve yazlık ekimleri gübresiz yapmıştır.
Tarım ilaçları fiyatlarında ortaya çıkan artış oranları da yine % 70-80 seviyelerindedir. Bu artışların yanında Dövizdeki kur artışıyla birlikte yükselen Tarım Kredi ve Ziraat Bankası faiz oranları üreticilerimizin borç yükünü körüklemektedir.
Bu durumun ülkemizin üretim potansiyeline negatif etkiler yapacağı endişesi taşımaktayız.
Üreticilerimizin birçoğu bu döneme zaten geçmiş dönemden borçlu olarak yakalanmıştır.
Üreticilerimizin içine düştüğü bu faiz kıskacı tarım arazilerimizin el değiştirmesine sebep olmaktadır.
Odamız, hayvancılıkta yaşanan sorunların çözümü için yıllardır küçük ve orta ölçekli aile işletmelerinin desteklenerek modernize edilmesini, bu işletmelerin ülke hayvancılığı için bir sigorta vazifesi gördüğünü bildirmiştir.
Ancak bu uyarılar dikkate alınmamış ve büyük ölçekli işletmeler desteklenmiştir. Bugün geldiğimiz noktada düşük karlılık nedeniyle küçük ve orta ölçekli bölge işletmelerimiz hayvancılıktan vazgeçmiştir. Akabinde canlı ve karkas et ithalatına rağmen et fiyatlarındaki artış durdurulamamaktadır.
Ülkemizin üretiminin sekteye uğratmayarak, gıda güvenliğinin sağlanması için acil bir eylem planına ihtiyaç vardır.
- Tarımsal teşvik ve desteklemeler yaşanan yüksek enflasyon şartlarına göre yeniden belirlenmeli üretim sezonundan önce açıklanmalı ve zamanında ödenmelidir.
- Tarımsal üretim desteklemeleri üretimi teşvik edici seviyeye çıkarılmalıdır. Gecikmiş olan 2021-2022 yılı desteklemeleri hemen ödenmeli, 2023 yılı desteklemeleri ise avans olarak ödenmeye başlamalıdır.
- Ziraat Bankası ve Tarım Kredi dönem faiz oranları makul seviyelere düşürülüp, geçmiş dönemlerden gelen faizlerin silinmesi ve geri ödeme planları yeniden yapılandırılmalıdır.
- Tarım ürünlerinin fiyatları üretim sezonundan önce ve üretim maliyetlerindeki ciddi artışlar dikkate alınarak açıklanmalıdır.
Yetkililerden üretim maliyetleri, altyapı sorunları, yasal düzenleme gibi bizlerden kaynaklanmayan sorunlarımızın çözümünü bekliyoruz.
Her türlü zorluğa rağmen alın teri ile üretmek için fedakârca çaba harcayan, ülke kalkınmasının temel unsuru çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nü kutluyor, ürününün gerçek değerini bulacağı bereketli bir yıl diliyorum." (F.Kurtbayram)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol