“Hedefimiz beş yılda 1 milyon 500 bin konutu dönüştürmek”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AK Parti TBMM Grup Toplantısı’na katıldı. Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz’ın da iştirak ettiği toplantıda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hedefin her yıl 300 bin yeni konut inşa ederek, beş yılda 1 milyon 500 bin konutu dönüştürmek olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM AK Parti Grup Toplantısı’na katıldı. Toplantıya AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz da katılım gösterdi. Minsolmaz sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; “TBMM Grup Toplantımızda Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmalarını Sakarya Milletvekilimiz Sayın Kenan Sofuoğlu ve Alpullu Belediye Başkanımız Sayın Erhan Ceylan ile dinledik” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin son dönemde can kayıplarıyla sonuçlanan depremler yaşadığına dikkati çekerek, bilim insanlarının yeni depremler beklendiği haberlerini verdiğini, son bir asırda altı ve daha üzeri büyüklükte yaşanan 57 depremde, 80 bin vatandaşın yıkıntılar altında hayatını kaybettiğini düşünüldüğünde bu ikazlara hak vermemenin mümkün olmadığını söyledi.
Türkiye’nin mevcut yapı stokunun önemli bir bölümünün, depreme ve diğer tabii afetlere dayanıksız olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, birçok şehrin neredeyse tamamını yıkıp tekrar yapmak gerektiğini, bunun da kolay olmadığını, ilk etapta dönüştürülmesi gereken konut sayısının 6 milyon 700 bin olduğunu açıkladı.
Tüm yatırımlar durdurulup, tüm maaş ve destek ödemeleri kesilerek kamu kaynaklarının hepsinin bu işe aktarılması hâlinde bile bu dönüşümün yıllarca süreceğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, hedefin her yıl 300 bin yeni konut inşa ederek, beş yılda 1 milyon 500 bin konutu dönüştürmek olduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kentsel dönüşüm çalışmalarını başlattığımız 2012’den bugüne kadar 1 milyon 350 bin konutu bu kapsama aldık. Bu konutlarda oturan vatandaşlarımızın mağdur olmaması için kira yardımı, hibe, destek, kamulaştırma gibi çalışmalar için 17 milyar lira kaynak kullandık. Marmara depreminin ardından altyapısı ve diğer birimleriyle 43 bine yakın konutu tamamlayıp vatandaşlarımıza teslim etmiştik. Van, Kütahya, Bingöl, Dinar depremlerinin ardından da yine altyapısıyla birlikte 38 bine yakın konut inşa edip, vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Geçen yıl başlattığımız 65 bin konutluk dönüşüm projesinin bir kısmı tamamlandı, kalanları sürüyor” bilgisini paylaştı.
“Elazığ-Malatya depreminin
ardından hasar tespiti çalışmaları 12 günde tamamlandı”
Kanal İstanbul’un tek başına 500 bin konutluk bir kentsel dönüşüm projesi olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Elazığ-Malatya depreminin ardından hasar tespiti çalışmalarının 12 günde tamamlandığını bildirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Elazığ’da yıkık 263 bina, ağır hasarlı 7 bin 698 bina, orta hasarlı bin 540 bina tespit edildi. Bu binalarda toplamda 19 bin 821 bağımsız birim bulunuyor. Malatya’da ise 370 yıkık bina, 2 bin 794 ağır hasarlı bina, 621 orta hasarlı bina olduğu, bu binalarda 6 bin 691 bağımsız birim bulunduğu belirlendi. Netice itibariyle Elazığ’da 19 bin 180, Malatya’da 4 bin 432 yeni konut yapılması gerektiği ortaya çıktı. Şu ana kadar Elazığ’da 960 ve Malatya’da 678 konutun, yılsonunda teslimleri yapılacak şekilde inşasına başlandı. Elazığ’da TOKİ’nin daha önce inşa ettiği 400 konuta da vatandaşlarımız taşınmaya başladı” bilgisini paylaştı.
Güçlendirme yapılacak yerler için de vatandaşlara konut başına 27 bin liraya kadar destek verdiklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ağır hasarlı binalardaki dairelerin maliklerine AFAD vasıtasıyla 11 bin lira, kiracılarına 5 bin lira, orta hasarlı binalardaki daireler için de yine 5 bin lira yardım yaptıklarını açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Elazığ-Malatya depreminin ardından AK Parti Meclis Grubu olarak başlatılan yardım kampanyasında yaklaşık 1 milyon 600 bin lira toplandığını belirterek, bu paranın AFAD hesabına aktarılacağını söyledi.
“Biz bu coğrafyanın misafiri değil ev sahibiyiz”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’de özellikle İdlib’de ortaya çıkan büyük insani krizi önlemek için sahada aktif müdahale dâhil her yolu denediklerine vurgu yaparak, “Türkiye hâlen topraklarında 3,7 milyon Suriyeliyi misafir ederken, İdlib’den ülkemize şu an itibarıyla görülen o ki asgari 1 milyonu aşkın yeni göç dalgasını sessiz sedasız kabullenemeyecektir. Talebimiz rejimin saldırılarını bir an önce sona erdirip Soçi Muhtırası sınırlarına, yani gözlem noktalarımızın gerisine çekilmesidir. Böylece sınırlarımıza doğru harekete geçen kitlelerin yeniden evlerine dönebilmelerini sağlayabileceğiz” diye konuştu.
Rusya’nın bu insani hassasiyeti bir türlü kabul etmek istemediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ama gözlem-gözetleme kulelerimizi kuşatma altına alanlara, evet verdiğimiz süre doluyor, gereği neyse bu gözetleme-gözlem kulelerimizi bir defa kuşatmalardan öyle veya böyle bu ay sonuna kadar kurtarmanın bir defa planlaması içindeyiz” uyarısında bulundu.
Suriye’de topraklarını, özgürlüklerini ve geleceklerini kurtarmak isteyenlerin Türkiye ile birlikte hareket eden gruplar olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İdlib’deki askerî varlığımızı hem gözlem ve kontrol noktalarımızdaki askerlerimizin güvenliğini sağlamak hem de halkı Esed rejiminin zulmüne karşı korumak için güçlendirdik, güçlendiriyoruz. Şu anda en büyük sıkıntımız, hava sahasını kullanamıyor oluşumuzdur. İnşallah yakında buna da bir hâl çaresi bulacağız” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, diplomatik kanalları sonuna kadar çalıştırdıklarının altını çizerek, “Türkiye’yi köşeye sıkıştırarak istediklerini kabul ettirebileceklerini sananlara bu coğrafyanın bir özelliğini hatırlatmak isteriz. Bu coğrafya kendini büyük gören nicelerini daha ne olduğunu bile anlamadan bir anafor gibi savurup yutmuştur; bu bilinmeli. Biz bu coğrafyanın misafiri değil ev sahibiyiz. Bunun için İdlib’de en küçük bir geri adım atmayacak, rejimi mutlaka belirlediğimiz sınırların dışına çıkartacak, halkın evlerine dönüşünü sağlayacağız” vurgusunda bulundu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol