Hedef veremsiz Türkiye

Kırklareli Devlet Hastanesi B blok girişi önünde Kırklareli Halk Salığı Müdürlüğü tarafından Bulaşıcı Hastalıklar Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürü Dr. Ayçin Uğur, Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. Oğuzhan Ayas, Hemşire Nevin Yayar ve Sağlık Memuru Yusuf Eser tarafından 70. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası kapsamında verem hastalığı ile ilgili halka bilgi verdi, hastalık hakkında bilgilerin yer aldığı afiş ve broşürler dağıtıldı. Ayrıca Kırklareli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı ziyaret edildi, hastanede afiş broşür dağıtıldı.
Verem (tüberküloz) hastalığı tarafından oluşturulan ve hava yolu ile bulaşan bakteriyel bir hastalıktır. Verem hastalığı ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı toplumun bütün kesimlerinin dikkatinin çekilmesi amacıyla Ülkemizde her yıl Ocak ayının ilk Pazar günü ile başlayan hafta 'Verem Eğitim ve Propaganda Haftası' olarak belirtildi. Bu yıl da 01-07 Ocak 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan "70. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası" çerçevesinde yurt genelinde çeşitli etkinlikler düzenlendi.
İl Halk Sağlığı Müdürlüklerine bağlı olarak çalışan ve cezaevi-huzurevi gibi toplu yaşam alanlarında tüberküloz taramaları yapan mobil tarama ekiplerini güçlendirmek amacıyla; 2016 yılında 7 mobil tarama aracının röntgen cihazları modern dijital röntgen cihazlarıyla değişti, yurtiçi imkânlarla üretilen 4 adet yeni mobil tarama aracı alındı. Ekipler en yeni ve en modern dijital röntgen cihazlarıyla donatılmış 20 mobil tarama aracı ile hizmet vermeye devam ediyor.
Yürütülen başarılı tüberküloz kontrol çalışmaları neticesinde DSÖ kriterlerine göre tüberküloz insidansı yüzbinde 20'nin altına düştüğü ve diğer kriterleri sağladığı için ülkemiz eliminasyon fazına girmiştir. Bu kapsamda önümüzdeki yıllarda ülkemizde yürütülen tüberküloz kontrol programı, tüberküloz eliminasyonunu hedefleyecek şekilde güçlendirilcek. (www.kirklareli.hsm.saglik.gov.tr)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol