“Hayvancılık ve sütçülük bizden sorulur”

İl Genel Meclisi’ni ziyaret eden Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi, burada tarım ve hayvancılığı ön planda tutacakları mesajını verdi. Kırklareli’nin sloganının; “Memlekette hayvancılık ve sütçülük bizden sorulur” olması gerektiğini söyleyen Vali Çiftçi, herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini vurguladı.

Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi, İl Genel Meclisi’ne iade-i ziyarette bulundu. 7 Ağustos 2017 Pazartesi günü gerçekleşen ziyarette Vali Çiftçi’yi İl Genel Meclisi Toplantı Salonu kapısında Meclis Başkanı Safet Üresin, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ziya Eser, AK Parti Grup Başkanı Nihat Sağlam, CHP Grup Başkanı Bora Terzi ve MHP Grup Başkanı İbrahim Akten karşıladı. Ardından Ağustos ayının 5’nci ve son toplantısını gerçekleştiren Meclis üyeleri ile bir süre görüşen Vali Çiftçi, burada hem Meclis’e hem de kamuoyuna bazı mesajlar da verdi. İl Genel Meclis Başkanı Safet Üresin’in “hoş geldiniz” konuşması ile başlayan toplantıda ardından İl Özel İdare Genel Sekreteri Ziya Eser bir konuşma yaptı. Eser, İl Genel Meclisi ile İdare’nin başı Vali Orhan Çiftçi’yi birlikte görmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Grup başkanlarının da birer konuşma yaptığı toplantıda Vali Çiftçi, ilk defa bir İl Genel Meclisi toplantısına katıldığını belirterek, artık birlikte çalışacaklarını söyledi.

Kırklareli’ni iyi bir noktaya taşımanın başlıca amaçları olduğunu kaydeden Vali Çiftçi, hayvancılık konusunun bölgede ön plana çıkmasının yerinde olacağını ifade ederek;

“Öncelikle şunu kabul edelim. Burası bir tarım ve hayvancılık memleketi. Bu konuda mutabık olmamız lazım diye düşünüyorum. Buna yönelik bir takım çalışmalar yapmamız gerekir. Geçen günde Tekirdağ’da Sayın Bakanımız ile bu konuda birlikte olduk. Cumartesi günü de üç ilin valisini bu konuda çağırdı. Milletvekilleri, tarım müdürleri bir araya geldi. Yine bu konu konuşuldu. Ama ben geldiğimden beri söylüyorum; hayvancılığın burada kesinlikle geliştirilmesi lazım. Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri ile de bunu konuştuk. Bir çalışma yapılmalı. Bir hayvancılık organize sanayi bölgesi kurulabilir mi? Artı süt ürünleri ile ilgili yine bir tesis kurulabilir mi? Örneğin peynir altı suyu burada sıkıntı oluyormuş. Ama aynı zamanda bir ekonomik değer. Bunu ekonomiye kazandırmamız lazım. Bunların temeli de bu tesisleri bir araya toplamak. Gelmek istediğim nokta mesai kavramı gözetmeden ilimiz için ne yapabiliriz. Bunun arayışındayız. Bir yandan bazı hazırlıklar var bunları görüyoruz. Bizim de bunları desteklememiz gerekiyor. Nasıl GAP varsa, Trakya’da da tarım ve hayvancılık üzerine bunun benzeri bir proje yapılabilir. Bu yönde de çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Neticede buralara hizmet etmek için geldik. Burada da dikili bir ağacımız olsun isteriz” dedi.

“Pilot bölge olmaya hazırız”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile Ankara’da yapılan toplantıda hayvancılık konusunda konuşma fırsatı bulduklarını belirten Vali Çiftçi, büyükbaş hayvancılık konusunda batının desteklenmesi gerektiğini söylediğini, hayvanların büyük çoğunluğunun burada olduğunu, süt üretiminin burada olduğunu yine yem bitkilerinin burada olduğunu söylediğini, pilot bölge olarak bununla ilgili bir çalışma yapılacaksa buna talip olduklarını da söylediğini aktardı.

Hayvancılık konusunda en azından iki üç köyün ortak noktası bulunarak hayvancılık yapılabileceğini dile getiren Vali Çiftçi, bunun meslek olarak yapılması durumunda ilin ve bölgenin ciddi kazanımlar sağlanacağı kaydetti. Bu tür projelerle gençlerin köylerden ayrılmasının da önüne geçilebileceğini belirten Çiftçi, faizsiz kredilerle destek verilmesi gerektiğini söyledi.

Desteklenirse bu işin Trakya’da tutacağını vurguladı. Çiftçi, “Bu bölgede yapılacak ciddi bir proje ile bu hayata geçer. Tabi her isteyen de her istediğini yerde ahır yapamamalı. Böyle olursa kaybedersiniz.

Bir entegre proje olmalı. 100 dönüm araziyi çevirip tesis kurmakla bu iş olmuyor. Burada hepimize görev düşüyor aynı fikir etrafında buluşmalıyız. İki üç köy birlikte olabilir. Süt toplayacak adamın bunu 100 tane yerden alması farklı, tek bir yerden alınması farklı. Bizim sloganımız bu doğrultuda memlekette hayvancılık ve sütçülük bizden sorulur olmalı. Tarım ve hayvancılık ta belli bir sistem içinde yapılmalı. Biz buradan Türkiye’yi bile besleriz. Burası özel bir bölge. Üzerinde çalışılmalı” diye konuştu.

“Ne olmak istediğimize karar vermemiz lazım”

Konuşmasında Kırklareli’nin şehirleşme konusundaki durumuna da değinen Vali Çiftçi, şehrin artık ilerleyecek bir yerinin kalmadığını, yeni bir Kırklareli kurulması gerektiğini, mevcutun ise tamamen yayalaştırılması gerektiğini söyledi.

Çiftçi, “Şehir olmuş, bitmiş. Nereye gitsek park sorunu var, trafik sorunu var. Bir şeye karar vermemiz lazım. Yüz mü olacağız, iki yüz mü olacağız. Buna karar verip buna göre plan yapmamız lazım. Ve hatta diyorum ki yeni bir şehir kurulması lazım. Mevcut şehir tamamen yaya bölgesi olmalı. İnsanlar sokaklarda olmalı. Masalar, sandalyeler sokaklarda olsun. Bu benim bir hayalim ama her şey hayalle başlıyor. Ama bir şeye karar vermemiz lazım. Oda ne olacağımız” ifadelerini kullandı. Vali Çiftçi’nin ziyaretinin ardından toplantı verilen öğle arasını takiben kaldığı yerden devam etti. 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol