Hayvancılık destekleri açıklandı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ülkemizdeki çiftçi ve üreticilere verilen tarımsal desteklerin 2019 tutarları belirlendi. Geçtiğimiz günlerde açıklanan desteklemeler içerisinde hayvancılık alanına da geniş bir yer ayrıldı. Programlı aşıları tamamlanmak kaydıyla 4 ay ve üzeri yaşta, destekleme yılında ilk doğumunu yapan ve ilkine buzağılama yaşı en fazla 810 gün olan düvelerin buzağılarıyla son 2 buzağılama arası süre en fazla 450 gün olan ineklerin doğan buzağıları için 350 lira destek ödenecek.

Tarımsal desteklemelerin 2019 ayağında hayvancılık alanında, programlı aşıları tamamlanmış olması kaydıyla 4 ay ve üzeri yaştaki, destekleme yılında ilk doğumunu yapan ve ilkine buzağılama yaşı en fazla 810 gün olan düvelerin buzağılarıyla son 2 buzağılama arası süre en fazla 450 gün olan ineklerin doğan buzağıları için 350 lira destek ödemesi gerçekleştirilecek.
Sütçü sığır ırklarının 5 yaş üzeri olanları ile diğer sığır ırklarının etçi veya kombine ırkıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından izinli tohumlama boğaları veya suni tohumlama sonucu doğan buzağıları için 600 lira destek, 20 baş ve üzeri doğuran inek varlığına sahip işletmelerde, doğuran saf sütçü ırk inek varlığının en fazla yüzde 60'ının, etçi ırk boğalardan Tarım ve Orman Bakanlığı’nca izinli tabii tohumlama boğaları veya suni tohumlama sonucu doğan buzağılarına 600 lira destek ödenecek.
Hastalıklardan ari
işletmelere ekstra destek
Dişi mandalar için 250 lira, soy kütüğüne kayıtlı dişi mandalar için ilave 200 lira, programlı aşıları tamamlanması kaydıyla 4 ay ve üzeri malaklar için 250 lira, soy kütüğüne kayıtlı malaklar için de ilave 200 lira destek ödenecek. Islah amaçlı süt içerik analizi yapılan ve bakanlıkça belirlenen süt kalite kriterlerini sağlayan her bir inek için 150 liraya kadar destek verilecek. En az 1 baş, en fazla 10 baş düve alımına da bakanlık tarafından belirlenecek düve bedelinin yüzde 40'ı kadar destekleme ödemesi yapılacak. Hastalıklardan ari işletme desteği hayvan başına 450 lira ve onaylı süt çiftliği sertifikasına sahip olan işletmelerdeki ari işletme desteği alan tüm sığırlar için ilave destek de 100 lira verilecek.
Çoban istihdamına da destek verilecek
Küçükbaş hayvancılık desteklemelerinde, çoban istihdam desteği, 100 baş ve üzeri anaç koyun keçi varlığına sahip işletmelere veya çobanlara 5 bin lira olarak ödenecek. Damızlık koyun-keçi yetiştiriciliğinde anaç koyun-keçi başına 25 lira, Mardin, Siirt ve Şırnak'ta anaç tiftik keçileri için ilave 20 lira ödeme yapılacak. Bakanlıkça belirlenen artış oranı tavanını aşmamak kaydıyla hayvan başına 100 lira ilave sürü büyütme ve yenileme desteği ödemesi gerçekleştirilecek.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol