Hayvancılık Sektöründe Dijital Teknolojiler Merkezi Kuruldu

Kırklareli Üniversitesi; Budur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) ve Hacettepe Üniversitesinin ortaklığında“Hayvancılık
Sektöründe Dijital Teknolojiler Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi”nin kurucu ortaklarından birisi oldu. Projenin ilk toplantısı Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür’ün de katılımıyla gerçekleştirilirken, toplantıda ortak
merkezin bölge ve ülke hayvancılık sektörünün gelişimi için yapabileceği çalışmalar, merkezin yol haritası ve yönetim yapısı hakkında değerlendirmelerde bulunuldu. Toplantıda konuşan Rektör Şengörür, Kırklareli Üniversitesi olarak “gıda” alanında ihtisaslaşan üniversitelerden birisi olduklarını bu nedenle bu projede olmaktan dolayı büyük mutluluk yaşadıklarını söyleyerek; “Bu ortaklık güçlerin ve tecrübelerin birleştirilmesi, bir çatı altına gelme imkanı sunuyor. Onun dışında birçok alternatifi olacak. Bunların dışında önemli olan Türkiye’de bilimsel bir ortaklığı meydana getirebilmek. Bence
Türkiye’nin ihtiyacı olan bu. Hacettepe Üniversitesi bu ortaklık için büyük bir avantaj. Onların bilgi birikimine bizim gibi genç
üniversitelerin heyecanı, çalışmaları, gayret ve istekleri ile bir ortaklık kültürü, ortak çalışma kültürü veya bununla ilgili bir strateji ortaya koyabilirsek, bir model ortaya koyabilirsek bence Türkiye’nin en büyük ihtiyacı da bu. Böylelikle bir ihtiyaca cevap vermiş olacağımızı düşünüyorum. Bunu alıp diğer üniversiteler de bu model üzerinden geliştirip uygulayabilecektir” dedi.

Budur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinin koordinatörlüğünde Kırklareli Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesinin ortaklığında kurulan “Hayvancılık Sektöründe Dijital Teknolojiler Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi”nin ilk toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda ortak merkezin bölge ve ülke hayvancılık sektörünün gelişimi için yapabileceği çalışmalar, merkezin yol haritası ve yönetim yapısı hakkında değerlendirmeler yapıldı.
MAKÜ’nün hayvancılık alanında yürüttüğü başarılı projelerin getirdiği bir nokta olarak ortaya çıkan ortak merkez bünyesinde, Hacettepe Üniversitesinin fen ve mühendislik alanındaki birikimleri ile gıda alanında ihtisaslaşan Kırklareli Üniversitesinin deneyimleri bir araya getirilerek ülke hayvancılık sektörünün gelişimine çok daha büyük katkılar sağlayacak önemli bir ortaklığa imza atıldı.
MAKÜ Lavanta Tepesi Otelde gerçekleştirilen toplantıya MAKÜ Rektörü Prof. Dr. AdemKorkmaz, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörürve Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran’ın yanı sıra ilgili üniversitelerin rektör yardımcıları, fakülte dekanları ve öğretim üyeleri katıldı.
Toplantıda açılış konuşmasını Projelerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Dalgaryaparken, ülkemiz hayvancılık sektörünün teknoloji açısından dışa bağımlılığına vurgu yaptı.Dalgar; merkezin yapısı, işleyişi ve hangi konulara odaklanabileceği gibi konuları açıklayarak toplantının ve iş birliği protokolünün hayırlı olmasını diledi.
“Bu ancak gönül ile olabilecek bir çalışma”
Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörürise konuşmasında3 üniversitenin güç birliği ile çok güzel işler ortaya çıkaracağını söyleyerek; “Bu toplantı ile bu üç üniversitenin ne kadar önemli görev ve misyon üstlendiğimizi kamuya da açıklama fırsatını ilk olarak burada başlatmış oluyoruz. MAKÜ’nün hayvancılık alanında çok güzel çalışmaları var. Bu çalışmalara katkı sunan başta MAKÜ Rektörü Prof. Dr. AdemKorkmaz ve değerli ekibine de şükranlarımı sunuyorum. Gerçekten çok güzel çalışmalar. Bu ancak gönül ile olabilecek bir çalışma. Ülkem adına gurur duydum. Tabi ki bu çalışmaların içerisinde olmamız bizi de ayrıca gururlandıracak. 2020 yılının Haziran ayında çıkan ortak yönetmelikten bir ay sonra YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Yekta Saraç bizleri çağırdı. Çağrılan üniversiteler de Gıda, Tarım ve Hayvancılık alanında Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması programı için seçilmiş üniversiteler idi. Bu üniversitelere YÖK Başkanımızın talimatı oldu. Bize ortak proje teklif edin denildi. Biz o toplantıdan sonra hemen çalışmaya başladık. Adem hocamızı aradığımızda kuracağımız bu ortak merkezimize hemen ortak olacağını ifade etti. Bizim de konumuz gıda alanında gıda güvenliği idi. Dolayısı ile MAKÜ’nün temsil ettiği hayvancılık konusunda da bizi ortak etmek istediler. Biz de memnuniyetle bunu kabul ettik. Ekipler çalıştı, biz de onların çalışmalarını takip ettik. İki ay içerisinde bir taslak ortaya çıktı. Bu taslakları biz kabul ettikten sonra YÖK’e yolladık. YÖK MAKÜ’nün koordinatör olduğu Hayvancılık Sektöründe Dijitalleşme ortak yönetmeliğini kabul etmiş oldu” ifadelerini kullandı.
“Önemli olan Türkiye’de bilimsel bir ortaklığı meydana getirebilmek”
Bu proje ile bir model ortaya koymayı amaçladıklarını kaydeden Rektör Şengörür; “Dolayısı ile biz bu yönetmelikte Kırklareli Üniversitesi olarak ortak oluyoruz. Hacettepe Üniversitesi ortak oluyor ve MAKÜ’nün koordinatörlüğünü de kabul etmiş oluyoruz. Adem hoca da yönetmelik çıktıktan sonra geçen süre içerisinde böyle bir toplantının yapılmasının uygun olacağını ifade etti. Biz de memnuniyetle kabul ettik. Bu ortaklık güçlerin ve tecrübelerin birleştirilmesi, bir çatı altına gelme imkanı sunuyor. Onun dışında birçok alternatifi olacak. Bunların dışında önemli olan Türkiye’de bilimsel bir ortaklığı meydana getirebilmek. Bence Türkiye’nin ihtiyacı olan bu. Hacettepe Üniversitesi bu ortaklık için büyük bir avantaj. Onların bilgi birikimine bizim gibi genç üniversitelerin heyecanı, çalışmaları, gayret ve istekleri ile bir ortaklık kültürü, ortak çalışma kültürü veya bununla ilgili bir strateji ortaya koyabilirsek, bir model ortaya koyabilirsek bence Türkiye’nin en büyük ihtiyacı da bu. Böylelikle bir ihtiyaca cevap vermiş olacağımızı düşünüyorum. Bunu alıp diğer üniversiteler de bu model üzerinden geliştirip uygulayabilecektir. Ben bunu çok önemsiyorum. Biz bu gayret ve samimiyetle katkı sunmayı çok arzu ediyoruz. Eğer bunu başarabilirsek kendimizi mutlu hissederiz. Şu ana kadar yapılan çalışma ve gayretleri önemsiyor, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. AdemKORKMAZ’a ve ekibine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmalardan sonra toplantıya katılan akademisyenler de görüşlerini bildirdiler. Ardından üç üniversite arasında MAKÜ Hayvancılık Sektöründe Dijital Teknolojiler Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi Ortaklık Protokolü ve İş birliği Yönetmeliği imzalandı. (N.Şensöz)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol