Haydi Kırklareli, hayatı paylaşmaya

Önadım Gazetesi’nin gündeme getirdiği lösemi teşhisi konan Kofçaz İlçesi’nin Kocayazı Köyü’nden olan ve halen İstanbul’da ikamet eden 6 yaşındaki Zeynep Belis için babası Yusuf
Tunca’nın yaptığı donör çağrısı çığ gibi büyüdü. Bu kapsamda Zeynep Belis gibi umut bekleyen tüm hastalar için bugün ilimiz merkezine gelecek olan Kızılay Tırı kök hücre bağışçılarını kabul edecek. Tır 11.30-19.30 saatleri arasında Özgürlük ve Demokrasi Meydanında olacak.

İlimize bağlı Kofçaz İlçesi’nin Kocayazı Köyü’nden olan ve halen İstanbul’da ikamet eden Yusuf Tunca’nın 6 yaşındaki kızları Zeynep Belis’e yaklaşık 2 ay önce lösemi teşhisi konulmuştu. Kemik iliği nakline ihtiyacı olan Zeynep Melis’in babası Yusuf Tunca Önadım Gazetesine yaptığı açıklamada; “Eğer uygun nakil bulunursa, önce kızımızın vücudu gerekli tedaviler yapılarak hazır hale gelecek ve ardından nakil gerçekleşecek. Şu anda ülke ve dünya genelindeki veri bankaları taranıyor. Ancak ülkemizde donör sayısı oldukça düşük. 80 milyonluk ülkemizde bu rakam 180 bin civarında. Ne kadar çok donör bağışı olursa, kızımızın ve diğer nakil bekleyen yavrularımızın şansı o kadar artacaktır. Herkesi kan grubu fark etmeksizin Kızılay Kan Merkezlerine donör olmaya davet ediyoruz” diye konuşmuştu.

Yayınladığımız haberin ardından, büyük bir dayanışma ortaya çıktı. Bu dayanışma sonucunda minik Zeynep gibi umut ışığı bekleyen hastalara umut olabilmek için bugün ilimizde bir bağış kampanyası gerçekleştirilecek.
Kırklareli Belediyesi ve Kızılay’ın katkılarıyla düzenlenecek bağış kampanyası bugün 11.30-19.30 saatleri arasında Özgürlük ve Demokrasi Meydanında tüm lösemili çocuklarımız için kök hücre ve kan bağışı kampanyası gerçekleştirilecek. Yapılan çağrıda tüm Kırklarelililer bu anlamlı kampanyaya bağışçı olarak davet edildi.
Kemik İliği Nakli Nedir?
Kan Hücrelerinin yapımını sağlayan ana kök hücrelerin, sağlam bir bireyden (Kök Hücre Bağışçısı) alınarak hasta kişiye nakil edilmesidir. Böylece örneğin Lösemi hastası bir bireyde normal kan yapımı sağlanmış olur.
Kök hücre bağışı yapan bir kişi bir insanın hayatını kurtarabiliyor. TÜRK KÖK Veri Bankasında sadece 300 bin gönüllü vericinin kayıtları bulunuyor ve bunun ülkedeki ihtiyacı karşılamıyor.
Yurt dışından bir hasta için kök hücre getirilmesinin devletimize maliyeti 25 bin Euro. Bu hem zaman hem döviz kaybına yol açıyor.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. ejder meyvecileri neredeler? 13 Aralık 2018 Perşembe 16:12:45

    Bir yavrucağın yaşamını kurtarmak olan kutsal girişimi kutlarız ne varki üstteki yazının son paragrafı keşke yazılmayaydı ve sabînin yaşamının karşılığı döviz kaybıyla anılmayaydı.