“Hayalleri Camla Buluşturan Eller”

Sanat severleri bir araya getiren, yerel halkın ve turistlerin uğrak yeri olan Yayla Mahallesinde Ayhan ve Beyhan Sarıca’nın cam atölyelerine konuk olduk. Hayallerini cam ile buluşturan Ayhan Bey ve Beyhan Hanım bizlere cam sanatının inceliklerini ve camla başladıkları yolculuklarını anlattılar.

İşte hayatı boyunca sanat ile iç içe olan Beyhan Hanım ve denize olan hayranlığını tasarladıkları boncuklarla buluşturan Ayhan beyin camla tanışma hikayeleri.
Merhabalar Beyhan Hanım
-Merhabalar Güfte Hanım
Bu İşe nasıl nasıl, başladınız?
-Bu iş zaten çocukluğumdan beri ilgi alanımda olan bir işti. Bebeklerimin kıyafetlerini dikiyordum, takılarını yapıyordum, Takı dolabım hep doluydu. Kendime takı yaparken bir yandan da takı kurslarına başladım derken tesadüfen cam sanatı ile tanıştım. Cam sanatının harika bir şey olduğunu fark ettim.
Ve camla olan dostluğumuzu pekiştirdikten sonra bu sanatı Kırklareli halkı ile buluşturma fırsatını yakaladım.
-Özelikle çocuklar, cam sanatının nasıl yapıldığını gidip göremeyenler ve Kırklareli’ne gelen misafirlerimiz için burada cam yapıyoruz, camın nasıl yapıldığını anlatıyoruz ve önemlisi Kırklareli’mizi tanıyoruz.
Camla tanışmanız nasıl oldu?
-Mutfak malzemelerimi kullanırken hep doğal şeyleri seçmişimdir. Cam, tahta, ahşap ve gittiğimiz yurt dışı seyahatlerimden hep cam objeler satın almaya özen gösterirdim. Evde ki vitrinimde hep özel çalışılmış camlar vardır. Zamanla fark ettim ki aslında ben cama çok ilgiliymişim ama bunu farkında değilmişim.
Bundan 20 yıl önce dahi yurt dışı ziyaretlerimizden, Prag’dan cam objeler alıp vitrinimize koymuşuz. Ve onlar hep çok özel köşelerde durur. Camın pırıltısı ve bu farklılığı, insanı kendine çekmesi çok kırılgan ve çok hassas olmasına rağmen ortaya çok güzel şeyler çıkartılabiliyor. Aslında bu sayede insan cama biraz daha yaklaşmış oluyor.
Bu yeri nasıl açmaya karar verdiniz?
Tesadüfen böyle bir projenin başladığını öğrendim. Projenin içerisinde cam sanatının da olduğunu öğrendikten sonra projede yer alabilmek için gerekli girişimlerde bulunmaya başladım. Bu projeye katıldıktan sonra eşimden de destek istedim. Eşim ilk zamanlarda bu projeye işlerinden dolayı biraz uzak kalsa da atölyeye girip çalışmalarda bulunduktan sonra işe hevesi oldukça arttı.
Şimdilerde o boncukları yapıyor ben ise onları tasarlıyorum. Bu işi bir birimizi tamamlayarak devam ediyoruz aynı zamanda bu süreçte bir birbirimize fikirler vermeyi de ihmal etmiyoruz.
Tasarımlarınızı yaparken nelere dikkat ediyorsunuz, nelerden ilham alıyorsunuz?
-Önce kendi sevdiğim şeyleri yapıyorum. Ben asimetrik şeyleri, farklı gözüken abartılı şeyleri severim. Hayatın tadını çıkarmayı hep seviyorum. Tasarımlarımı kullanan kişilerinde hayatın tadını fark edip hayata farklı gözle bakamaya başlamalarını istiyorum. Hep özel ürünler tasarlayıp özel ürünler yapmaya özen gösteriyorum. Buradaki ürünlerin hepsi benim özel tasarımlarımdır.
Yayla mahallesine gelen misafirler tarafından ilgi nasıl?
Beklentimiz bu şekilde değildi, biz sadece burada bir boncuk atölyesi açıcaz ve boncukların yapımını göstereceğiz ve geçeceğiz diye bekliyorduk fakat halkımızın ve gelen misafirlerin, çocukların cam atölyesine ilgisi müthiş. Gösterdikleri ilgi ve alakadan dolayı ben insanımıza halkımıza çok teşekkür ediyorum.
Gelen yabancı turistlerin ilgi ve lakası nasıl?
-Yabancı turistlerin sayısı fazla değil. Daha çok Bulgaristan tarafından gelen yabancı turistlerin ilgi ve alakası yoğun oluyor.
İşin asıl ustası ve boncukların takı halini almadan önce ilk şeklini veren Ayhan Bey, camın nasıl işlendiğini ve işin inceliklerini bizlere anlattı.
Merhaba Ayhan Bey
Camla olan yolculuğunuz nasıl başladı?
-Ben bu işe bir yıl önce eşimin teşvikiyle başladım. Önce bununla ilgili bir eğitim aldık. Bu eğitim esnasında temel boncuk yapmayı öğrendik. Zamanla işi daha iyi pekiştirerek cam üzerinde uygulamalarıma başladım. Boncuk tasarımı yapmak tamamen kişinin yaratıcılığına kalmış bir şey, kalıplara takılı kalınmamalı yeni tasarımlara açık olunabilecek bir sanat. Temel boncuk tasarımları genellikle nazar boncuğuyla başlar daha sonraları ise boncuk yelpazeniz zamanla kalabalıklaşabilir.
Cam Boncuğunun yapım aşamaları nasıldır?
- Bu işin inceliklerinde ilki dikkattir. Çünkü yaklaşık 1000 derecelik bir ateş karşısında çalışıyorsunuz. Aynı zamanda camın kesici bir madde olmasından dolayı da ayrı bir dikkat gereklidir. Ve bir diğer önemli işlemin yapım aşamasında camın tam erime noktasının iyi bilinmesidir.
Camın tam erime noktası nedir?
-Camın ne çok akışkan ne de çok sert olamamasına dikkat edilmelidir. Aksi taktirde cama boncuk şekli vermek çok zordur. Yani bütün iş burada camın erime noktasındadır. Zamanla el hassasiyetine dikkat ederek başarılı ürünler ortaya çıkarmanız mümkün.
Eşinizle birlikte böyle bir sanatsal faaliyetin içerisinde yer almak nasıl bir duygu?
-Çok güzel bir duygu, ben yalnız başıma olsaydım böyle bir işe zaten kalkışamazdım. Onun teşviki sayesinde bu işe başladık ve şu an çok büyük keyifle bu sanatı icra ediyorum. Benim elimden çıkan boncukların onun elinde bir başka tasarıma dönüşmesi harika bir duygu benim için.
Çocuklar için başlatmış olduğunuz projeden bizlere bahseder misiniz?
Çocuklar cam sanatına çok meraklı, okullardan gelen talepler doğrultusunda çocuklar atölyemizi ziyarete geldikleri zaman biz onlara burada sıfırdan başlayarak nazar boncuğu ya da uğur böceği boncuğunun nasıl yapıldığını ve camın hangi aşamalardan geçtiğini birebir yaparak anlatacağız. Projenin burada ki amacı çocuklara camla nasıl çalışıldığını, camın nasıl bir madde olduğunu ve nasıl işlendiğini anlatmaktır. Projemizin eylül- Ekim aylarında faaliyete geçmesini bekliyoruz.
Bizleri atölyenizde ağırladığınız için teşekkür ederiz.
-Biz teşekkür ederiz.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol