Hayaller tutmadı

Bölgemizde son aylarda yaşanan ve sürekli daha kötüye gideceği şeklinde uyarılar yapılan kuraklık, barajlardaki su seviyesinin git gide azalması ile sürüyor. Son birkaç günde yağan yağmurlar vatandaşı umutlandırırken özellikle hafta sonu beklenen kar yağışı umutları iyiden iyiye artırmıştı. Kırklareli’ne bağlı bazı ilçelerde azda olsa kar yağışı hissedilir şekilde gerçekleşirken Kırklareli Merkez ve civarında umutlar tutmadı. Cumartesi günü başlayan hafif kar yağışının geceye doğru şiddetlenmesini umanların hevesi yarım kaldı. Birkaç saat çiseleyen kar yağışı daha sonra yerini açık havaya bıraktı. Pazar günü de herhangi bir yağış olmazken sıcaklık gündüz -5
derecelere kadar düştü. Meteoroloji önümüzdeki hafta sonu Cumartesi gününe kadar ilimizde yağışsız bir hava beklerken son birkaç günde yağan yağışların can suyu olduğu barajlarımız
sinyal vermeye devam ediyor. Trakya bölgesinde 1 milyar metreküpün üstünde su hacmine sahip barajların toplam doluluk oranları yarım milyar metreküpün altına inmiş durumda.

Bu yıl yaşanan kuraklıkla baraj seviyeleri düşen Kırklareli’nde önümüzdeki aylar için karamsar bir tablo çizilirken özellikle çevre örgütleri yağışların olmaması ile gerek barajlarda gerekse yeraltı sularında zaten olan azalmanın ciddi şekilde devam edeceği şeklinde uyarılarda bulunmuştu. Beklenen yağışlar uzun süre gelmezken geçtiğimiz haftalarda birkaç gün yağan yağmurlar sadece Kırklareli değil bölge illerinin tamamı için umut oldu. Ancak baraj ve yeraltı sularını asıl besleyen kar yağışı ise bir türlü gelmedi. Geçtiğimiz hafta sonu Marmara bölgesi ile birlikte Kırklareli için de kar yağışı uyarısı yapılınca barajlar için gerekli olan yağışın nihayet geldiği düşünüldü. Ancak hafta sonu umutla beklenen kar tutmadı. Kırklareli Merkez’de yaşanan kar yağışı birkaç saat çiselemekten öteye geçemedi. Sadece birkaç ilçede ve yüksek kesimlerde kar yağışı etkili olsa da buralarda da beklendiği kadar yoğun olmadı. Kar bazı kesimlerde ince bir örtü olarak kaldı. Yağışların olmaması ile birlikte gözler yeniden meteorolojiye çevrildi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminleri şimdilik 23 Ocak’a kadar Kırklareli’nde yağış olmayacağı şeklinde. Yağışların yeterli seviyede gerçekleşmemesi ise başta çiftçiler olmak üzere tüm vatandaşları düşündürüyor.
Barajlardaki durum
Beklenen kar Trakya’da etkisini istenilen seviyede gösteremese de geçtiğimiz hafta aralıkla devam eden yağışlar su seviyesi iyice düşen barajlarda bir miktar yükselmeye neden oldu.
DSİ Edirne 11. Bölge Müdürlüğü, Edirne, Tekirdağ ve ilimiz Kırklareli’ndeki toplam 14 barajın 67 milyon 392 bin metreküp su aldığını açıkladı.
Kırklareli'nde her ay seviyeleri gözle görülür ölçüde düşen barajlarımızda 2020 yılı Ekim ayında 63 milyon 676 bin metreküp olan su seviyesi, 2020 yılı Kasım ayında 61 milyon 730 bin metreküpe düştü.
Geçtiğimiz Aralık ayında ise seviyeler 58 milyon 197 bin metreküpe kadar geriledi. Geçen haftalarda gerçekleşen yağışlar ise azda olsa barajlara umut oldu. Barajlarımızda su seviyesi toplam 104 milyon 55 bin metreküpe yükseldi.
Bugün ise Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’nin toplam 1 milyar 115 milyon 740 bin metreküp olan depolama hacminin yalnızca yaklaşık 447 milyon 477 bin metreküpü doldu. Önümüzdeki günlerde bu üç ilimizden yalnızca Edirne’de Cuma günü yağış bekleniyor. (H.M.Taner)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol