Hamdibey’e yürüyüş, Vize’ye survivor parkı Sarpdere’den Dupnisa’ya bisiklet yolu

Kırklareli İl Genel Meclisi, Mart ayını turizm amaçlı üç projeye onay vererek kapattı. IPA Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında AB fonlarından yararlanılarak hayata geçirilmesi planlanan projelerden biri Hamdibey Köyü’ne turizm amaçlı yürüyüş parkı yapılmasını, bir diğeri Sarpdere’den ünlü Dupnisa Mağarasına 5 kilometrelik bisiklet yolu yapımını ve Vize’nin Müsellim Köyü’ne turistlerin dinlenmesi için iki park alanı oluşturulması, bir araziye mini futbol sahası ve survivor parkı eklenmesini içeriyor.  Sarpdere-Dupnisa ve Müsellim projelerine ayrıca 15’er adette GPS destekli “akıllı bisiklet” alınması da gündemde. 

Kırklareli İl Genel Meclisi Mart ayının son toplantısını yaptı. 9 Mart 2018 Cuma günü saat 11.00’da başlayan Meclis, Safet Üresin Başkanlığında toplandı. Bir önceki toplantıya ait tutanak özetinin kabul edilmesinin ardından gündemin 2’inci maddesinde; İl Özel İdaresi 2017 Yılı Faaliyet Raporu oya sunuldu. Raporun kabul edilmesinin ardından 3’üncü gündem maddesinde Hamdibey Köyü’ne gelen turistlerin köy içinde rahat bir şekilde yürümelerinin sağlanması amacıyla yürüyüş parkuru ve araç yolu yapılmasına ilişkin proje görüşüldü.
Hamdibey’e yürüyüş parkı
IPA Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı 2. Teklif Çağrısı kapsamında “Tarihi ve Turistik Alanların Desteklenmesi” adlı, Bulgaristan’ın Mineralni Bani Belediyesi ile Kırklareli İl Özel İdaresi’nin ortak sunmayı planladığı ve Demirköy İlçesi Hamdibey Köyü’ne gelen turistlerin köy içinde rahat bir şekilde yürümelerinin sağlanması amacıyla yürüyüş parkuru ve araç yolu yapılmasına ilişkin proje hakkında Meclise bilgi verildi. Projenin Bulgaristan’ın Mineralni Bani Belediyesi tarafından hazırlandığı belirtildi. Projenin Mineralni Bani Belediyesi tarafından o bölgenin ihtiyaçlarına göre hazırlanmış olması Meclis’te biraz memnuniyetsizlik yaratsa da AB projelerinden faydalanmak isteyen her iki ülkenin de birlikte çalışma zorunluluğu nedeniyle proje oylanarak kabul edildi. Meclis üyeleri Kırklareli’nin de bu konuda proje hazırlaması gerektiğini vurguladı.
Sarpdere’den Dupnisa’ya bisiklet yolu
Kırklareli İl Genel Meclisi’nin onay verdiği bir diğer IPA Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı 2. Teklif Çağrısı kapsamında hazırlanan proje, “Miras Yolları” (Roads to Heritage) isimli Bulgaristan’ın Tsarevo Belediyesi ile İl Özel İdaresi’nce ortaklaşa sunulması planlanan Sarpdere’den Dupnisa Mağarasına giden 5 kilometrelik araç yolunun, bisikletli turistlerin gidebileceği şekilde bir yol düzenlemesi yapılması, ayrıca Sarpdere Köyü’ne alınacak 15 adet GPS bağlantılı “akıllı bisiklet” ile bu güzergahta yolculuk yapacak turistlerin araçlarını bırakarak, bisikletli ulaşım alışkanlığını ve eko sistemin egzoz gazından korunmasını amaçlayan projenin uygulanması teklifi oldu.
15 adet bisikletin yetip yetmeyeceğine ilişkin yorumların yapıldığı bu gündem maddesi de kabul edildi.
Vize’ye de survivor
Kırklareli İl Genel Meclisi’nin onayladığı bir başka Sınır Ötesi İşbirliği projesi, Müsellim Köyü’ne turistlerin dinlenmesi için iki park alanı oluşturulması, bir araziye mini futbol sahası ve survivor parkı eklenmesini içeriyor. Projeye ayrıca 15 adette GPS destekli “akıllı bisiklet” alınacak.
“Ortaklığa Uzanan Bisiklet” (Cycling Across Partnership) adlı proje, Bulgaristan’ın Ivalovgrad Belediyesi ile İl Özel İdaresi ortaklığında uygulanacak. Vize İlçesi, Müsellim Köyü’nde uygulanacak proje, köye gelen turistlere dinlenme, yeme içme imkanı sunulması, iki adet park alanı oluşturulması, bir araziye mini futbol sahası ve survivor parkuru eklenmesi ile 15 adet akıllı bisiklet alınarak turistlerin bölgeyi gezme imkanının sağlanmasını kapsıyor. Proje üzerinde yapılan tartışma sonrası oya sunularak oy çokluğu ile kabul edildi. Meclis üyesi Ceyhun Alkan, projelere ilişkin yapılan oylamada çekimser kaldı.
Projelere ilişkin yapılan tartışmalarda; “Proje bizim için mi onlar için mi? Onların projelerini hayata geçiriyoruz” eleştirileri yapıldı.
Meclis Nisan ayı toplantılarına 2 Nisan 2018 Pazartesi günü saat 11.00’da başlayacak.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Eten püften proje 11 Mart 2018 Pazar 23:07:10

    Bu Bulgaristanla sınır ötesi programı da olmasa ne yapardılar acaba ? Etten piften projeler üretiyorlar. Bazısı işlevsiz hatta saçma. Dupnisaya giden yol hele de o dere geçişindeki saçma köprü dururken bisiklet yolu yapacaklarmış.