‘’Halk oyunları çocuklara özgüven kazandırır”

Babaeski’de halk oyunları kursları devam ediyor. Gençler halk oyunlarıyla birlikte sosyalleşirken bir yandan da kişisel gelişimleri için önemli kazanımlar elde ediyor. Kurslarda gençlerin öğretmenleri olan Murat Baraz, çalışmaların güzel devam ettiğini
ifade etti.

Cumhuriyet İlkokulu Salonu’nda yürütülen ve şu anda 22 öğrencisi olan kursun hocalığını ise, Babaeski’de halk oyunları denince ilk akla gelen isim olan Murat Baraz üstlenmiş durumda. Hafta içi Pazartesi Çarşamba ve Cuma günleri verilen kursta, çocuklara bu dönem İzmir Yöresi Halk Oyunları öğretiliyor.
Çalışmaları sırasında konuştuğumuz Murat Baraz kurs hakkında şunları dile getirdi; “ Bu yıl İzmir yöresi oynuyoruz. Harman Dalıyla başladık arkasından Kırmızı Buğday ile devam ediyoruz. Kursumuz açılalı yaklaşık 1 ay oldu. Bu çalıştırdığımız ekiple küçük bir gösterimiz olacak. Çocuklar severek geliyorlar ve çalışmalarımız çok güzel devam ediyor. Şu anda geçen yılın il birincileri Fatih İlkokulundan gelenler var. Ayrıca yine Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü bünyesinde çalışmalarımızın devam ettiği yetişkin ve genç ekiplerimiz var. Yetişkinlerin çalışmaları geceleri, genç ekibin çalışmaları ise haftasonları yapılıyor. Okulların açılmasıyla birlikte yine okullarda da kurslarımız devam edecek.”
14 sene önce Milli Eğitim Bakanlığının sınavlarına girerek gerekli belgeleri aldığını belirten Murat Baraz, “6 sene önce de federasyonun açmış olduğu kurslara katıldım. Oradan da antrenör belgelerini aldım ve 6 yıldır da Babaeski Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünde çalışıyorum” dedi.
Halk oyunları kurslarının çocuklar üzerindeki olumlu etkileri şu şekilde;
Disiplin açısından da halk oyunlarının çok olumlu etkisi vardır. Çocukların aynı müzikte, aynı hareketleri yaparak aynı sesi çıkartmaları, toplu halde el ele tutuşmaları, komutla hareket etmeleri, onların tamamen bütünleşmelerini ve birlik içinde oyun bitene kadar dikkatlerini kaybetmeden organize olmalarını ve kurallara uymalarını sağlar.
Her yıl eğitim öğretim döneminde çocuklar için okulda mutlaka bir faaliyet dalı seçildiğini ve bunlar arasında: genelde ya modern dans, ya tiyatro ya da halk oyunlarının yer alıyor. Halk oyunları özellikle anaokulu çağındaki tüm çocuklarımıza kesinlikle tavsiye edilmelidir. Tabi öncelikle halk oyunları eğitmenlerinin bu konu üzerinde titizlikle çocuğun anne ve babasıyla konuşup onlara çocuklarının böyle bir faaliyet içerisinde olması çocuklarının ileriye yönelik gelişimi açısından geniş bir şekilde bilgilendirmeleri gerekmektedir.
“Zengin bir kültüre sahibiz”
Anaokulu çağındaki 5-6 yaş çocuk grubu, halk oyunları sayesinde sağ ayak, sol ayak, sağa dönüş, sola dönüş kavramını bu süreç içerisinde öğrenirler. Sayı sayarak ayak hareketlerini yaparak, oyun sayısını iyice oturttuktan sonra hem sayıp, hem hareketi yapıp hem de şekil yaparak çocukların beyin ve kas koordinasyonlarının gelişmesine yardımcı olur.
Yapılan şekiller ve hareketin kaç tane yapılacağı, bir sonraki hareketi akıllarında tutup geçiş yapmaları çocuklara dikkatlerini bir noktada toplamayı öğretecektir.
Ülkemiz halk oyunları bakımından hem zengin kültürümüzün etkisiyle hem de coğrafi konumumuz gereği çok çeşitlilik gösterir (Karşılama, Horon, Zeybek, Halay, Bar, Kaşıklı karşılamalar gibi vb.) Her yıl değişik bir yöre oyununu öğrenen çocuklar vücutlarını değişik şekillerde kullanmayı öğrenir, ülkemiz halk oyunları hakkında da bilgi sahibi olurlar.
“Halk oyunları çocuklarımızı geliştirir”
Halk oyunlarının çocuklar üzerinde bedensel, zihinsel ve motorsal gelişimine kesinlikle faydaları vardır.
Disiplin açısından da halk oyunlarının çok olumlu etkisi vardır. Çocukların aynı müzikte, aynı hareketleri yaparak aynı sesi çıkartmaları, toplu halde el ele tutuşmaları, komutla hareket etmeleri, onların tamamen bütünleşmelerini ve birlik içinde oyun bitene kadar dikkatlerini kaybetmeden organize olmalarını ve kurallara uymalarını sağlar.
Halk oyunları dersi çocukların sorumluluk duygularını da geliştirir, Oyunlarda kullandıkları malzemeleri (mendil, kaşık, tef. Vs) çocuklar derse gelirken yanlarında getirip, ders çıkışlarında da onları toparlayıp dolaplarında muhafaza etmeleri gerektiğini öğrenirler.
Çocuklarda özgüvenin oluşmasında halk oyunları dersinin etkisi büyüktür. Yapılan takım çalışmalarında içine kapanık ya da dikkati daha az olan çocukların sosyalleşmelerine yardımcı olur. Hep birlikte çıkmış oldukları bir gösteri çocuklarda başardım duygusunun açığa çıkmasını ve daha iyisini yapabilirim şeklinde motive olmalarını kesinlikle sağlar.
“Birlikte hareket etmeyi öğrenirler”
Çocuklar için sayısal zekanın gelişmesinde de halk oyunları dersi çok önemlidir. Ritim duygusunun gelişmesi, çocukların okuldaki diğer derslerine de olumlu yönde etki eder. Dikkatlerini daha kolay toplamalarını sağlar. Ritmi yakalayan çocuklar grup çatısı altında bir olmayı ve grupla hareket etmeyi öğrenirler.
Bireysel anlamda kendilerini ifade etme yetenekleri de artar. Aynı zamanda Halk oyunları, çocuklara estetik kazandırır, sanat duygularını pekiştirir.
Gösteri sonunda alınan alkış ve başarı bütün hepsi çocuklara olmalıdır. Bu şekilde bir motivasyon ayrıca daha az başarılı çocukların kendilerine güvenlerini ve daha çok çalışma isteği duymalarını beraberinde getirir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol