Halk Oyunları İl Yarışması düzenlendi

Kırklareli genelinde okullar ve spor kulüplerinin katılımıyla düzenlenen Halk Oyunları İl Yarışması 15 Şubat Cuma (dün) Kapalı Spor Salonu’nda düzenlendi. İlimiz genelinden 15 okul ve kulübün performans sergilediği yarışmada birinciler madalya ve kupalarını kaldırdı.

Saat 13.00’da başlayan yarışmada öncelikle saygı duruşunda bulunuldu akabinde İstiklal Marşı okundu. Seromoni törenine çıkan yarışmacı ekiplere izleyenlerde alkışlarıyla karşılık verdi.
Yarışmayı izleyenler arasında CHP Kırklareli Belediye Başkanı Adayı Mehmet Tuna Soykan da vardı.
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türkiye Halk Oyunları Federasyonu iş birliğinde gerçekleşen yarışmada ilk olarak minik sporcular sahneye geldi ve performanslarını sergiledi.
İlk olarak minikler sahne aldı
Öğrenci ve velilerin büyük ilgi gösterdiği ödül töreninin açılış konuşmasında tüm ekiplere ve çalıştırıcılarına başarılar dilendi.
Kırklareli Kapalı Spor Salonunda gerçekleştirilen yarışmada; İlkokul düzeyinde Lüleburgaz Özel Doğa Koleji, Lüleburgaz İstiklal İlkokulu, Evrensekiz İlkokulu ve Kocasinan İlkokulu performans sergiledi. Yarışmada Kocasinan İlkokulu 4’üncü, Evrensekiz İlkokulu 3’üncü, Lüleburgaz Özel Doğa Koleji 2’nci ve Lüleburgaz İstiklal İlkokulu 1’inci oldu.
Yıldızlar düzenlemesiz dalında ise Lüleburgaz Evrensekiz Ortaokulu, Lüleburgaz 8 Kasım Ortaokulu ve Lüleburgaz Özel Mektebim Ortaokulu yarıştı. Puanlamanın sonrasında 8 Kasım Ortaokulu 3’üncü, Evrensekiz Ortaokulu 2’nci, Özel Mektebim Ortaokulu ise 1’inci oldu.
Gençler kategorsinde ise tek yarışmacı olarak sahne alan Kırklareli Anadolu Lisesi 88,33 puanla 1’inci oldu.
Kulüpler kategorisi nefes kesti
Okullar arası yapılan yarışmaların sonrasında sıra kulüplere geldi. İlk olarak Geleneksel Düzenlemesiz Dal minikler kategorisinde tek yarışmacı olarak bulunan Ulus-Der ekibi sahneye geldi. Tek yarışmacı olan Ulus-Der il şampiyonluğuna ulaştı.
Geleneksel Düzenlemesiz Dal yıldızlar kategorisinde ise Pınarhisarspor, Genç Katılım Derneği ve Babaeski Forklor Kurumu performans sergiledi. Puanlama sonucunda; Babaeski Forklor Kurumu 3’üncü, Genç Katılım Derneği 2’nci ve Pınarhisarspor 1’inci olarak belirlendi.
Geleneksel Düzenlemesiz Dal gençler kategorisinde tek yarışmacı olarak bulunan Genç Katılım Derneği birinci oldu. Büyükler kategorisinde ise 4 klüp yarıştı. Bu kulüpler; Ulus-Der, Lüleburgaz Yıldızları, Geç Katılım ve Lüleburgaz Gençlik Merkezi idi. Lüleburgaz Yıldızları yarışmanın kazananı oldu.
Düzenleme dalında rakipsiz
yarışmacılar
sahnedeydi
Geleneksel Düzenlemesiz Dal yarışmalarının sonrasında Geleneksel Düzenlemeli Dal yarışmalarına geçildi. Burada yarışılan iki kategoride de tek kulüp yarıştı.
Yıldızlar kategorisinde Atatürk İlköğretim Okulu Spor Kulübü, büyükler kategorisinde ise Kırklareli Belediyesi Spor Kulübü birincilik elde etti.
Halk Oyunları nedir?
Halk oyunu hareket ve müzik olmak üzere iki ayrı öğeden oluşmuş bir bütündür. "Düzgün ve birbirine benzeyen ritmik hareketlerin uyumlu bir biçimde ortaya konulmasından oluşan oyun", nadiren müzik eşliği olmaksızın belli bir ritme bağlı olarak da meydana gelebilir. Hareket bir bütün olarak temelini ayaktan başlatmak üzere, vücut ve kollara kadar uzanır. Vücut bölümlerinin uyumlu hareketleri kadar, grubun uyumlu hareketlen de estetiği yaratır.
Hatta bazen bir bakış bir duruş bile estetik bir ifadedir. Musikide, estetiğin sesle ifadesi ve desteklenmesidir.
Özetleyecek olursak, kavram olarak halk oyunu; göze ve kulağa hoş gelecek tarzda düzenlenmiş, ölçülü ve dengeli hareket yoluyla, estetik bir etki ve heyecan yaratan, çoğunlukla, ses birimlerinden nadana gelen anonim halk müziği ile desteklenmiş, hareket ve müzik bütünleşmesidir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol