Hakemler’den tepki; “Baskı altında kalmayacağız”

Son günlerde hakemleri, gözlemcileri ve İl Hakem  Kurulu’nu küçük düşürmeye, baskı altına almaya, asılsız ve gerçek dışı iddialarla karalamaya yönelik davranışlar sergileyen kişilerin olduğunu belirten İl Hakem  Kurulu Başkanı Haluk Demireli  “Maalesef bu kişiler futbol ailesinin %10-15’lik bir dilimini oluşturuyor. İddialar üzerine tarafımızca kamuoyunu        bilgilendirmek ve hakemlerin yaşadığı zorlukları açıklama ihtiyacı doğmuştur” dedi.

Kırklareli’nde son günlerde yaşanan hakemlere gözlemcilere yapılan baskı ve asılsız iddiaların ardında İl Hakem Kurulu Başkanı Haluk Demireli ve TFF HGD Kırklareli Şube Başkanı Haşim Pazar yaptığı açıklamada şu sözleri kaydettiler. “2017-2018 Futbol Sezonu açılış törenimize tüm spor kulüplerimizi davet ettik ve sezonumuzun tüm unsurları ile Fair Play Ruhu içerisinde geçmesi dileği ile 2016-2017 Futbol sezonunda en az kırmızı kart gören, Amatör Süper Lig de bir, 1 amatör küme den bir ve 2. Amatör Kümeden bir spor kulübümüze, Gençler kategorisinde iki spor Kulübümüze Fair Play plaketi verdik. 2016-2017 sezonu en az kırmızı kart görerek tamamlayan ve Fair Play ödülüne layık gördüğümüz bir futbol takımı; 2017-2018 sezonuna bir iki sporcusunun olumsuz davranışları nedeni ile, kötü başlamıştır. Ne yazık ki Rakibine kafa ile vurmak, hakemin üzerine yürüyerek vurmaya çalışmak, ağız dolusu küfür etmek gibi nedenlerle ihraç edilen futbolcusunun davranışlarını, teknik direktörü normal bir davranışmış gibi göstererek hakem tarafından haksız atıldı diye lanse etmiştir”
‘’Saha giriş kartınız olmadan sahaya giremezsiniz’’
“Görevi takımı başında sahaya çıkmak olan teknik direktör; sahaya giriş kartını yanına almadan gelmiş ve takımın başında sahaya girmek istemiştir. Hakem ‘’saha giriş kartınız olmadan sahaya giremezsiniz’’ demesine rağmen, ‘’ben on iki yıl hakemlik yaptım, beş yıl gözlemcilik yaptım, beni tanımadın mı?’’ diyerek hakeme sahaya giriş için baskı yapmaya çalışmıştır. Teknik direktör sahaya alınmadığı için takımını türbinden izlemiştir. Bu nedenle müsabaka 10 dakika gecikmeli başlamıştır. Müsabaka başladıktan sonra da daha önce bir müsabakada rakibine kafa atmaktan ceza almış bir oyuncu, cezası bittikten sonra görev aldığı ilk müsabakada hakeme itiraz ve hakaret nedeni ile ihraç edilir. İhraç edilen oyuncu yöneticisine ve takım arkadaşlarına oynamıyoruz çekilin diyerek takımın sahadan çekilmesini sağlar. Takımın teknik direktörü de sahadan çekilme olayını meşru bir hakmış gibi göstererek, hakemi ve kurulumuzu suçlayıcı, açıklamalar yaparak aba altından sopa göstermeye çalışır. Ne üzücüdür ki daha önce bu camiada yöneticilik, hakemlik ve gözlemcilik yapmış bazı şahsiyetler bu paylaşımı beğenirler. Olayın iç yüzünü bilmeden bu paylaşımı beğenenleri ve yorum yapanları kamu oyununun görüşlerine havale ediyoruz”
“Yıpratılmaya çalışılan genç hakem kardeşlerimiz bu ilin gelecekleridir”
“İlkokul, ortaokul maçlarını yönetemez diye nitelenen, genç hakem Emre Koç, 2016-2017 sezonunda 42 maç, İsveç te Dünya Gençlik Turnuvasın da Altı Günde 25 maç, 2017-2018 sezonunda da 9 haftada 12 maç görev almıştır. 2018 yılında da İsveç e gitmek üzere ikinci defa davet edilen hakemler arasındadır. Yapılan video testlerde başarısı ve gözlemcilerinden aldığı geçerli notlar sayesinde, bu sezon görev aldığı on iki maçın beşinde müsabaka hakemi olarak görev almıştır. Bu maçlardan birisi de ASL müsabakasıdır. Bir başka gençler kategorisi müsabakasında; sahaya giriş ve soyunma odalarına giriş yasağı ile cezalandırılan takım yöneticisi ve teknik direktörü hakemin kendisini tanımamasından ve hakemin zafiyeti nedeniyle cezalı olduğu halde teknik kulübede takımına talimat verdiği, hakemi izlemek için giden denetleme heyeti tarafından tespit edilir. Yönetici bu eylemi nedeni ile rapor edilir, Zafiyeti nedeni ile ilgili hakeme kurulumuz tarafından uygun dinlenme cezası verilir. Aynı kişi FDT 98 maddesini bilmesine karşın bir hafta sonraki maçta tekrar soyunma odalarına girmek ister, geçen hafta girdim şimdi nasıl almazsınız diye tehdit eder ve stat görevlileri tarafından alınmayınca görevlilere bağırır çağırır. Bu güne değin Rapor edilerek belgelen, futbol ailesine zarar verdiğine inanılan, görevlilere ve sporculara niteliksiz davranışlar sergileyen, mensuplarımız eylemlerine uygun dinlendirilmiş veya daha ağır eylem yapanlarda camiadan uzaklaştırılmıştır”
“Eğitimsiz olarak nitelemeye çalışılan hakemlerimize gelince”
“Bu ilin hakemleri ile her hafta Salı günleri ilçe merkezlerinde, bir saat eğitim ve haftalık değerlendirme toplantıları yapılmaktadır. Her ay tüm hakem ve gözlemciler Merkez Hakem Kurulu Eğitim dairesince hazırlanan 3-4 saat süren görüntülü pozisyonlarla işlenen eğitimlere tabii tutulmaktadır. Bu eğitimlere katılmayan hakem ve gözlemcilerde bir sonraki eğitime kadar görev verilmemektedir. Hakemler haftada iki farklı günde yapılan antrenmanlarla fiziksel olarak da maçlara hazırlanmaktadır ayrıca iki ayda bir yapılan atletik testlere tabii tutularak fiziksel yetenekleri kontrol edilmektedir, fiziksel olarak hazır olmayan hakemlere de başarılı olana kadar görev verilmemektedir. Ayrıca sezon içerisinde hakem ve gözlemcilere en az dört defa video testler uygulanmakta yine başarılı olanlar kategorilerine görev almaktadırlar. Görev aldıkları müsabakalarda gözlemci raporları değerlendirilerek çok kötü performans sergileyen hakemler dinlendirilmekte, başarılı müsabaka yönetenler de ödüllendirilmektedir. Ayrıca Klasmanlara aday tüm Hakemlerimiz diksiyon eğitimi, iletişim eğitimi, beden dili ve İngilizce dil eğitimini almak zorundadır.
“Şimdi soruyoruz bu hakemler eğitimsiz midir?”
“Yedi yıl önce 11 gözlemci 30 hakemle göreve başlayan ekibimiz, bugün Kendine güvenli, cesur, dürüst, tutarlı, adil, saygı uyandıran (karizmatik), öfkesini, kaygısını kontrol eden 27 gözlemci 110 kişilik bir hakem ordusu ile hizmet vermektedir. Ülke genelinde 23 BAYAN HAKEMİ ile, en çok bayan hakemi olan bir iliz. Mevcut durum camia içerisinde tatlı rekabeti, dostluğu, arkadaşlığı, birlikteliği ekip ruhunu pekiştirmiştir. En küçük kategoride gözlemcisi olmayan ve tek hakemin yönetmesi gereken maçlar dâhil ekip ruhu içerisinde kontrol edilmekte ve tecrübeli hakemlerimizde bedelsiz yardımcı hakemlik yaparak hakemliğe yeni başlayan gençlerimize destek olmaktadırlar. Bu gençlere destek olan kişiler hiçbir bedel almayarak fedakârlık yapmaktadırlar. Son iki sezondur öncelikle ülkemizi ve ilimiz Kırklareli’yi temsilen; 76 Dünya Ülkesinin 1500 takımla katıldığı farklı dünya ülkelerinden gelen 475 hakemle yönetilen Dünya Gençlik Turnuvasına toplam 30 hakemle katıldık.2018 yılında da yapılacak turnuvaya 8 tanesi Bayan Hakem olmak üzere toplam 30 hakemle davet edildik. Bu ilin hakemleri başarısız olsa üç yıl üst üste dünya çapındaki bir organizasyona çağrılır mı?”
“Hakemler hata yapmıyor mu?”
“Hakemler hata yapıyorlar, yapacaklar. Hakemlerin en büyük uğraşı, ideali en alt seviyede hatalar yapmak veya hiç hatasız maç bitirmektir. Bir takımın savunma oyuncusu hata yapar takımı gol yer, kaleci topu elinden kaçırır gol yer, topla oynama niyeti içerisinde olmayan bir oyuncu rakibine güç kullanarak tekme atar ihraç olur takımını bir kişi eksik bırakır, takım uyguladığı hatalı ofsayt taktiği nedeni ile gol yer, hücum oyuncusu ceza alanı içerisinde hakemi aldatıp yanıltarak haksız penaltı kazanır. Bir müsabakada bu nitelikte benzer birçok hadise yaşanmasına rağmen hata yapan sporcunun kusuru yoktur. Hakemi aldatarak penaltı kazanan futbolcu emek hırsızı değildir ama hakem aldatıldığı için çaldığı penaltıda emek hırsızıdır. Hakem bir anlık göz yanılması ile bir hatalı ofsayt tespit eder veya ofsayt olan bir pozisyonu kaçırır, emek hırsızı ve günah keçisidir. Hatalı ofsayt taktiği nedeni ile gol yenir bu bireysel hatadır! Lütfen daha seviyeli daha düzeyli kabul edilebilir eleştiriler yapınız ve öncelikle takımınızın veya futbolcunuzun yaptığı bireysel hatalarla ilgili tedbir alınız”
“Bizim hakem camiası olarak tüm futbolcu arkadaşlarımızdan bir ricamız var”
“Lütfen bizimle duygudaşlık kurunuz, öncelikle rakiplerinize ve hakemlere saygılı davranınız, rakibiniz olmadan futbol oynayamazsınız, lütfen rakiplerinize ne pahasına olursa olsun saygılı davranınız, oyun kurallarına saygılı olunuz. Kuralsız oyun oynayamazsınız. Vazifesi oyun kurallarını tarafsız bir şekilde uygulamak olan hakemlere saygılı olunuz. Saygı ve sevginin olmadığı ortamda başarılı olmak mümkün değildir. Sonuç olarak bizler futbol oyunun tüm paydaşlarını fair play ruhuna uygun davranmaya davet ediyor. Tüm futbol ailesi ve camiasına sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz” dediler.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol