“Hadi gel köyümüze geri dönelim”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Genç Çiftçi Projesi kapsamında 7 Ekim 2016 Cuma günü Lüleburgaz Türkgeldi Tarım İşletmeleri Müdürlüğü’nde düzenlenen programa katılarak genç çiftçilere düve ve küçükbaş hayvan dağıtımı yaptı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik; “Sanayi devrimi ve sonrasında köyden kente göç vardı. Şimdi insanların en büyük hayali köye dönmek. Dünya ülkeleri artık bütçelerinin yüzde kırkını gıda ve temiz su için ayırıyor. Bizde hükümet olarak artık vatandaşlarımızı köylere dönmek istediklerinde destekliyoruz. Hadi gel köyümüze geri dönelim diyoruz” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Genç Çiftçi Projesi kapsamında 7 Ekim 2016 Cuma günü Lüleburgaz Türkgeldi Tarım İşletmeleri Müdürlüğü’nde düzenlenen programa katılarak genç çiftçilere düve ve küçükbaş hayvan dağıtımı yaptı.

Programa Tarım Bakanı Faruk Çelik, Kırklareli Valisi Esengül Civelek, AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, Lüleburgaz Belediye Başkan Vekili Mine Dibek, AK Parti Kırklareli İl Başkanı Alper Çiler, AK Parti Lüleburgaz İlçe Başkanı Tanzer Koç, TİGEM Genel Müdürü Mehmet Taştan, Daire Müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından ilk konuşmayı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Genel Müdürü Mehmet Taştan yaptı. Taştan “Bakanlığımızca 2016 yılında uygulamaya konulan Genç Çiftçi Projemizde 3 ilimizde başlatılan hayvan dağıtım töreninde sizlerle birlikte olmanın mutluluğu içerisindeyiz. Tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, genç çiftçilerin desteklenmesi, gelir düzeyinin yükseltilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve genç kırsal nüfusun istihdamına katkı sağlayacak olan proje kapsamında Bakanlığımızca özellikle küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık temini TİGEM Genel Müdürlüğümüze verilmiştir. Bu kapsamda 2 bin çiftçimize 80 bin damızlık koyun, 8 bin 500 genç çiftçimize 51 bin damızlık düve, yıl sonuna kadar teslim edilecektir. Bugün 3 ilimizde büyükbaş ve küçükbaş hayvan dağıtımını başlatmış bulunuyoruz. 3 ilimizdeki genç çiftçilerimizi seçerken en gencini tespit ettik. Bugün, dağıtımını başlattığımız Genç Çiftçi projemizin öncelikle Lüleburgaz ilçemize, Trakya’mıza, ülkemize katkı sağlamasını temenni ediyorum, dedi.
Kırklareli Valisi Esengül Civelek, “ Kırklareli, Anadolu ve Avrupa arasındaki geçiş noktası, konumu, tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleri yüksek sosyo ekonomik gelişmiş düzeyiyle tarım ve hayvancılık sanayi, eğitim bir turizm kentidir. Tarımsal açıdan arazilerimizin %40’ının işlenen verimli tarım arazileriyle kaplı olması, Ergene ovasında yer almamız, bilinçli çiftçilerimiz ve ileri tarım teknikleriyle tarım yapılması Bakanlığımızın hayata geçirdiği reformlarla sektöre verdiği desteklerle, tarım ve hayvancılık sektöründe gelişmeler kaydedilmektedir. İlimiz tarımsal ürünler bakımından 10. Sıradadır. Verimli ve bereketli topraklarımızda ayçiçek, buğday, arpa, mısır, şeker pancarı, kanola üretilmektedir. Yine Bakanlığımızın uyguladığı teşvik politikaları sayesinde makro ölçekte süt üreticiliği yapan çiftliklerin sayısı giderek artmaktadır. Yılda 300 bin ton süt üretiyoruz. Avrupa Birliği normlarının süt ve süt ürünlerimizin ihracatı yapılmaktadır. 2015 yılında süt ihracatımız 16 buçuk milyon dolardır. Sayın Bakanım, Bakanlığımızın politikaları çerçevesinde bitkisel ve hayvansal üretimi arttıran çiftçilerimizin refah seviyesini yükselten, yaşam standartlarını yükselten, pozitif ayrımcılık içerecek şekilde de kadın çiftçilerimizin sosyo ekonomik projelere önem veriyor, sürdürebilir tarım için birçok proje gerçekleştiriyoruz. Çitçilerimizin yarına umutla bakmalarını sağlayacak, genç çiftçi projesi desteklemesi kapsamında hibe edilen hayvanlar için de başta Sayın Bakanımız olmak üzere Bakanlığımızın değerli yöneticilerine, çalışma arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum, dedi. Milletvekili Selahattin Minsolmaz ise konuşmasında; “Üretime katma değer katılması amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın başlatmış olduğu destekler kapsamında 145 çiftçimize destek sağlanmış ve yaklaşık 4 milyon 350 bin TL gibi bir destek hibe yapılmak suretiyle genç çiftçilerimizin ayakta kalmaları ve doğup büyüdükleri kırsalda kalmaları hedeflenmiştir. Bu nedenle Bakanımıza ve Bakan Yardımcımıza teşekkür ediyorum. Bubrası Trakya Bölgemizin merkezi konumunda. Bölgemizde tarımın hayvanlığın yanında sulama projelerine büyük önem veriliyor. Toprakların suyla buluşması ile bölgede verim artışı sağlanacaktır. Bu nedenle desteklerinizi bekliyoruz. Ayrıca ülkemizdeki 585 ari işletmenin 215’i ilimiz sınırları içerisinde bulunuyor. İlimiz coğrafi konumu itibarı ile de hayvan hastalıklarından korunan ari bir bölgedir. Türkiye’deki en önemli süt işleme tesislerinden 6’sından 4’ü ilimiz ve Lüleburgaz sınırları içerisindedir. Bir çiftçi çocuğu olarak Türkiye genelinde yapılan desteklemeleri mutlulukla karşılıyor ve devamını diliyorum” dedi.
Bakan Çelik “Artık
tarıma ve hayvancılığa dönme zamanıdır”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tüm dünyanın tarımın önemeni anlayıp tarıma yöneldiğini belirtti ve desteklemelerin arttırılarak tarımın ayağa kaldırılacağını söyledi.
Bakan Çelik “Çok değerli çiftçilerimiz, emekçilerimiz, Trakyalılar. Hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum. Tüm dünyada savaşlar sürüyor. Yolumuzu kesmeye enerjimizi yok etmeye çalışan Türkiye düşmanı unsurlar var. Ama bugünkü bu program, Türkiye’nin dört bir yanında yapılan programlar önümüze geçilemeyeceğini gösteriyor ve gelişmeye, kalkınmaya devam diyoruz, tüm düşmanlara rağmen. Bugün bu güzel ilçemizde ve TİGEM’in güzel tesislerinde 308 çiftçi kardeşimizin 40”ına küçükbaş, 268’ine büyükbaş hayvan toplamda 308 hayvan dağıtacağız. Bu proje 450 milyon TL’lik bir proje ve proje kapsamında 140 bin hayvan genç çiftçilerimize hibe edilecek. Dağıttığımız hayvanlar ile hayvancılığın da ürünlerinin de kalitesinin arttırılmasını amaçlıyoruz. Bunun için durmak yok mesaisiz bir şekilde arkadaşlarımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Binalarda oturmak yok. Bürokratik engeller yok. Halkın arasında olacağız. Hepimiz topraktan geldik ve toprağa gideceğiz. Bastığımız yerin toprağın anlamını bilelim. Toprakla uğraşmak, tarım çobanlık sanki yanlış bir şeymiş gibi düşünülüyordu ama tüm dünya bunun yanlışlığını gördü ve tarıma önem vermeye başladı. Gıda olmazsa dünya sizin olsa, Lüleburgaz, Kırklareli sizin olsa ne yazar?” diyerek tarımın önemini vurguladı. Gençlere seslenerek “Artık tarıma ve hayvancılığa dönme zamanıdır. Tarım ve hayvancılık çobanlık Peygamberler mesleğidir. Tarım ve hayvancılıkta yürümenizi özellikle istiyorum. Trakya Bölgesi tarım ve hayvancılıkta önemli bir bölge ve buraya ayrı bir önem vereceğiz. Her zaman destek verecek ari bölge olarak yalnızca Trakya değil bu bölgeyi genişleteceğiz. Hayvan sağlığının korunması için çalışmaları başlattık. 2015 yılında 337 bin hayvan ithal etmişiz. Bugün yeterli değil talepler artıyor. Türkiye büyük bir ülke ve tüketim artıyor bu nedenle mevcut üretimi damızlık ağırlıklı arttırmalıyız ki ihtiyaçlar karşılanabilsin. Önümüzdeki hafta Başbakanımızın açıklayacağı destekleme projeleri ile desteklemeler arttırılacak. Bölgenin sorunlarından pancar kotası ile ilgili sorunları da değerli milletvekili arkadaşlarımızla yapacağımız çalışmalarla çözeceğiz” dedi.
Daha sonra Genç Çiftçi Projesi kapsamındaki çiftçilere büyükbaş ve küçükbaş hayvanları teslim edildi. Hayvanların teslim edilmesinin ardından Bakan Faruk Çelik, kahvaltı yaparken de bölge halkının sorunlarını dinledi. Kırklareli Damızlık Birlik Başkanı Ali Dermenci, Babaeski Meyve Üreticileri Birliği, Süt Üreticileri Birliği ve Kırklareli Genelinde bulunan tarımsal meslek örgütü temsilcilileri sıkıntıları ile ilgili olarak sorunlarını dile getirdiler.
Bakan Faruk Çelik, ülkemizi geri götürmeye çalışanlara inat sizlerin sıkıntılarını da çözeceğiz ülkemiz de daha ileriye götüreceğiz” dedi. Bakan Faruk Çelik daha sonra Edirne’ye geçti.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol