HAYVANCILIK; NEREDE, KİMİNLE VE NASIL YAPILACAK?

Evet sayın okurlarım, sevgili hayvancı kardeşlerim… Önce vatanımız ve milletimizin bölünmez bütünlüğü için içeride ve dışarıda, bizlerin refah ve huzuru için şehit olan kahraman askerlerimize, Allah’tan rahmet, kederli ailelerine sabırlar diliyorum. Yaralı kahraman askerlerimize de Allah’tan acil şifalar diliyorum ve şairimiz Cemal Kutay’ın; “BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜZERİNDEKİ KANDIR, TOPRAK UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR” sözünün, bu coğrafyada, dünümüzden bugünümüze kadar, hala vatanımızın bölünmez bütünlüğü için şahadet mertebesine eren, şahadeti ve gaziliği göze alan askerlerimiz, polislerimiz ve aileleri olduğu müddetçe devam edecektir. Her ne kadar görüş ve fikir ayrılığımız olsa da “SÖZ KONUSU VATANSA, GERİSİ TEFERRUATTIR.” Bu duygu ve düşüncelerle, bize canları pahasına dört mevsim, bu cennet vatanımızı emanet eden tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, halen hastanelerde tedavileri devam eden yaralı asker ve polislerimize acil şifalar, bizler rahat yaşayalım diye; kollarını, bacaklarını, gözlerini, kulaklarını kaybeden aramızdaki gazilerimize de Allah’tan sabır ve kolaylıklar dilerim. Girdiğimiz mübarek Ramazan ayında Allah’tan, ülkemize ve hanelerimize bolluk ve bereketle, sağ salim bayrama kavuşmayı dilerim.
Bahar ve bolluk bayramımız Hıdrellez geldi. Allah’a şükürler olsun, bölgemize Nisan yağmurları da yağdı. MERA VE ORMANLARIMIZ YEŞİLE BOYANDI. CNN TÜRK TELEVİZYON KANALINDAN; “PARA DEDEKTİFİ” programında, Sayın Cem Küçük, sesi çıktığı kadar “DOĞAL ÜRETİM, YERLİ TOHUM” diyerek, bas bas bağırıyor. Ben de ilimizde 23 haftadır, “Kırklareli Hayvancılığının, Dünü, Bugünü ve Yarını” hakkında yazıyorum. “DOĞAL HAYVANCILIK YAPAN ORMAN KÖYLÜLERİMİZİN KIYMETİNİ BİLELİM. ONLARI GÜNÜMÜZ TEKNOLOJİLERİYLE BULUŞTURACAK, BİRLİKTE HAYVANCILIK PROJELERİYLE DESTEKLEYİP, ÜRETİMDE KALMALARINI SAĞLAYALIM” DİYEREK VURGULUYORUM. Hayvancılıkla ilgili yetkili birimlerin, uygulamalarını ve eksikliklerini, çözüm önerilerimizle beraber sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. ÇÜNKÜ İLİMİZ HAYVANCILIĞI BİTME NOKTASINDA. Her sektör geleceğe kendini hazırlıyor, sadece HAYVANCILIK hariç. Gençler tercihlerini gelecekteki işlerine yapıyorlar. Gençlerimizden; “Ben ilerleyen yıllarda hayvancılık yapacağım” diyenine ben rastlamadım. Duyan varsa bana da söylesin. Ona bilgi ve tecrübelerimizi aktaralım, önderlik yapalım. Çünkü hayvancılık kolay öğrenilmiyor. İLİMİZ; “BEN YAPARIM” DİYEREK İDDİALI BAŞLAYAN, DEVLETİN VE BANKALARIN BÜTÜN İMKANLARINI KULLANIP, SONUNDA KENDİNİ VE DEVLETİMİZİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATARAK, KIT KAYNAKLARIMIZLA İTHAL EDİLEN, SAFKAN, ÇOK KIYMETLİ, DAMIZLIK HAYVANLARI TELEF EDİP, BATAN SATILIK ÇİFTLİKLERLE DOLU. Yani hayvancılığın arkasından gelen gençleri yok.
HAYVANCILIKTA SAHADA OLANLARI SAYALIM;
1- Köylerde 50 yaş üstü, proje yapamadıkları için kırsal kalkınma desteklerinden yararlanamayan, günümüz teknolojilerine ulaşamayan, sırf çocuklarını okutmak veya evlendirmek için hayvanlarını her an satabilecek, paraya çevrilebilecek sermaye gibi gören, gelecekte olamayacak, yorgun ve yaşlılar.
2- Sayıları çok az, maddi durumu iyi, DİĞER İŞLERİNDEN KAZANDIKLARI PARAYI ÇİFTLİKLERİNE AKTARARAK, GÜNÜMÜZ TEKNOLOJİSİNE ERİŞMİŞ, YAŞAYARAK ÖĞRENEN MERAKLI ÇİFTÇİLER.
3- Devletin ve bankaların bütün imkanlarını kullanarak, “CANLI HAYVAN VE ET İTHALATI” YAPAN, DEVAMLI KAZANAN İTHALATÇI FİRMALAR.
4- Devletin ve bankaların bütün imkanlarını kullanan, hayvancılıkla ilgi ve alakası olmayan, hayvanları sağlıklı besleyemedikleri gibi, onları “et ve süt makinesi” gibi görüp, telef ederek, SİGORTADAN PARALARINI ALAN, ALT YAPILARI, BİLGİ VE TECRÜBELERİ OLMAYAN, HAYVANCILIĞI ÖĞRENENE KADAR BATAN, ÇAKMA ÇİFTLİKÇİLER.
Ben de özellikle yukarıda yazdıklarımı özetleyerek; İLİMİZDE HAYVANCILIKLA İLGİLİ BİRİMLERE VE HAYVANCILIK SEKTÖRÜNE GİRECEK YENİ YATIRIMCILARA, ÖNCE; “NEREDE, KİMİNLE, NASIL (MERA VE ORMAN (DOĞAL OTLAMA) KAPALI VE AÇIK BESİ (HAZIR BESLEME) sorularına cevap bularak başlanılırsa, daha faydalı olacağına inanıyorum.
Sağlık, mutluluk ve bol bereketle kalın Sayın okurlarım, sevgili hayvancı kardeşlerim…

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Demirköylü eski A yeni zürt 10 Mayıs 2019 Cuma 16:19:07

    İnşallah sizin bu öneri ve güzel görüşlerinizi Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri de okuyordur Nokta