HALK VE DEVLET YÖNETİMİNDE 66 KADIN

Cumhuriyet Türk Kadınını topluma, devlet yönetimine, seçme ve seçilme hakkına dahil etmiştir. Osmanlıda kadın sosyal hayatın, devlet, idaresinin içinde yoktur. Kadının sosyal hayata giriş tarihini söyleyecek olursak yüzyıllık bir geçmiş vardır. Fakat yinede kadının erkek gibi bir hayatı, hür bir insan sıfatı yoktur. Çeşitli nedenlerle beraber gelenekçi, muhafazakâr kültür kadını daha özgür hareket etmekten alıkoymaktadır. En büyük engel kadının pasif kalması, erkeğin hala "Ben Kralım" demesidir. Cumhuriyet şunca yıldan beri bu bariyerleri yıkmış, kadının ilerleme yolunu açmış değildir.
Bugün Türkiye nüfusunun yarısı kadındır. Fakat ne yazık ki sosyal hayatta, iş hayatında, siyasi hayatta erkeklerle yarı yarıya gelmiş değildir. Bugün toplumda, iş hayatında ancak yüzde 30 civarındadır. Bu bağlamda rakamlar bunu göstermektedir. Bir süre önce bir Milletvekilinin Soru Önergesini yanıtlayan İçişleri Bakanı 39 kadının Belediye Başkanı, üç kadının Vali, 27 kadının yönetici katında, 2 bin 196 kadının il belediye meclisinde, 680 kadının da Muhtar olduğunu açıklamıştır. Bu durum kadının hala kurtarılmayı beklediğini göstermektedir. Yani gerçeği söylemek gerekirse Türk kadınının yüzde 26'sı içindedir. Kırsal kesimde ücretsiz çalışan kadınlar da buna dahildir.
Görülüyor ki ülkemizde toplumsal hayatta dengeler kurulmuş değildir. Buna göre Türk kadınının ilerlemesinin, gelişmesinin yolunu açmakta hala zafiyet içersindedir. Aile hayatında, iş hayatında kadın-erkek eşitliği henüz sağlanmamıştır. Yasalar kadına ne kadar medeni haklar tanımış olursa olsun kadının bunları tamamı ile kullandığını söylemek mümkün değildir. İşsizlik, yoksulluk, eğitimsizlik insanlarımızın önünde en büyük engeli oluşturmaktadır. Bilmiş olalım ki TÜRK KADINI KURTULMAYI - KURTARILMAYI BEKLEMEKTEDİR. Bu nasıl olacaktır? Herhalde kadın için iş hayatında, sosyal ve siyasal hayatta kadın kontenjanını arttırmak, erkek egemenliğine fren koymak gerekir. Hayatta "BİR ELİN NESİ VAR İKİ ELİN SESİ VAR" derler. Sosyal Adalet, Kadın-Erkek eşitliği bunun için vardır. Türk tarihinde HAKAN ve HATUN devleti beraber yönettikleri söyleniyorsa da bu belli bir dönem için olmuştur.
Erkek hep kral olduğunu göstermiş kadının hakları olduğunu bilmezlikten gelmiştir. Evin içinde filozof gibi düşünmüş, kral gibi hareket etmiştir. Bunun sonucu " KADININ ADI YOK" far ferz edilmiştir. Oysa kadının adı vardır. Bilmek isteyenler için vardır. Kadınsız toplum yarım toplumdur. Bunun için pastadan kadına daha fazla pay ayırmamız lazımdır. Ama her şeyden önce kadını eğitimsiz bırakmaktan sakınmalıyız. Eğitimsiz bir kadınla sağlıklı bir toplum yaratmak mümkün değildir. Toplumda dengeleri birbirine yaklaştırmaya özen göstermeliyiz. Ağaçtaki elmanın yarısı erkeğin yarısı kadınındır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol