Gündoğdu yok olan tarım alanlarını sordu

CHP Kırklareli Milletvekili, Çevre Komisyonu üyesi Vecdi Gündoğdu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle bir soru önergesi verdi. Gündoğdu önergesinde şunları kaydetti;
"Toplumların, ülkelerin var olabilmesi ve gelecek nesillerini yaşatabilmesi için gerekli olan en değerli varlıklarından birisi olan tarım alanlarımız, tarım topraklarımız yıldan yıla adeta erimekte, yok olmaktadır.

Bizlere miras bırakılan, bizlerinde gelecek nesillere, çocuklarımıza, torunlarımıza miras bırakacağımız ülkemizin verimli tarım alanları rant uğruna amaç dışı kullanılmakta ve yok olmasına seyirci kalınmaktadır.
Ekilebilir tarım arazilerimizin bir bölümü ise son yıllarda girdi maliyetlerindeki artışa karşın üretim fiyatlarının düşük kalmasından kaynaklanan nedenlerle ekilememekte ve ekonomiye kazandırılamamaktadır.
Bu doğrultuda;
1- Cumhuriyetin kurulduğu 1923 yılından 2017 yılına kadar yabancılara satılan toplam tarım arazisi miktarı yıllara ve illerimize göre ne kadardır, satılan arazilerden ülke ekonomisine ve Türk çiftçisine sağlanan ekonomik gelir ne kadardır, tarım alanı topraklarımızın mülkiyet hakkının elimizden çıkmasının ülkemize ve çiftçimize gelecekte ne gibi faydalar sağlayacaktır?
2- Ülkemizin sahip olduğu, illerimize göre 2002-2017 yılları itibariyle toplam tarım alanı ve işlenen tarım alanı ne kadardır, son 15 yıllık dönemde illerimize ve yıllara göre tarım alanlarında ve işlenen tarım alanlarında yıllara göre artış var mıdır, var ise ne kadardır, artış yok ise yıllara göre ne kadar tarım alanı ve işlenen tarım alanı kaybedilmiştir, yok edilmiştir, kaybedilen tarım alanlarının Türk çiftçisine, ekonomimize kaybı ne kadardır, bu kaybı nasıl telafi edeceksiniz?
3-Ülkemizde illerimize göre işlenebilir tarım alanlarından ne kadarı sulanabilir alanlardır, sulanabilir alanların artması için neler yapacaksınız, bu kapsamda çiftçilerimize hangi destekleri sağlayacaksınız?

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol