Gündoğdu, tesadüfen bulunan Bizans dönemine ait su kuyu ve tünellerine dikkat çekti

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, bu ayın başında tesadüfen bulunan ve Bizans dönemine ait olduğu varsayılan Dereköy Yolu’ndaki su kuyu ve tünellerini Meclis gündemine taşıdı. Balkan Savaşlarında da kullanıldığı sanılan tüneller için Gündoğdu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un yazılı yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. 

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Türkiye Büyük Millet Meclisi BaşkanlığınaKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle bir soru önergesi verdi. Gündoğdu soru önergesinde bu ayın başlarında bulunan su kuyusu ve tünelleri gündeme getirdi. Gündoğdu öneresinde yaptığı açıklamada, “Trakya bölgemizin gözde yerleşim merkezi olan Kırklareli, tarih öncesi konumu itibariyle dikkat çeken, pek çok antik yerleşim merkezlerine ev sahipliği yapmış bir ilimizdir. Kırklareli İlimizin kuzeyinde Dereköy yolunda 09.12.2018 tarihinde tesadüf sonucu ortaya çıkarılan su kuyu ve tünellerinin Roma-Bizans dönemlerine ait olduğu tahmin edilmekte olup, tarihi niteliğinden dolayı korunması, kollanması ve kazanılması büyük önem arz etmektedir” dedi.
Gündoğdu’nun Bakan Ersoy’un yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu sorular yer aldı;
“1-Bakanlığınızolarak anılan bölgede tarihsel ve kültürel zenginliklerimizin ortaya çıkarılması, korunması amacıyla neler yaptınız, neler yapacaksınız?
2-Bölgede kapsamlı bilimsel çalışmalar yapılabilmesi amacıyla anılan bölge koruma altına alınmış mıdır,alınmadı ise ne zaman alacaksınız, bölgedeki tarihsel zenginliklerin tahrip edilmemesi için neler yapacaksınız?
3- Anılan bölgede ortaya çıkan kuyu ve tünellerin Balkan Savaşlarından kalma stratejik öneme sahip tarihi zenginliklerimiz olduğu doğru mudur?”

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Su kuyuları için bir Bizans denmiş bir başka şey. Önce bi bilgi sahibi olup sonra önerge verseydiniz ?