Gündoğdu depremi sordu

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, ülke gündeminde yer alan “deprem” konusu ile alakalı olarak tam 3 tane soru önergesi verdi

Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu deprem ile ilgili olarak üç adet soru önergesini TBMM’ne sundu.
Gündoğdu önergesinde şunları kaydetti. Çevre Komisyonu üyesi CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplanması istemiyle şu önergeyi verdi; “17 Ağustos 1999'da saat 03.02'de 7,4 büyüklüğünde meydana gelen ve 45 saniye süren Marmara Depremi, Kocaeli, Sakarya, İstanbul, Düzce ve Yalova'da yıkıma yol açtı. Depremde 17 bin 480 kişi yaşamını kaybetti, 43 bin 953 kişi yaralandı. Yaklaşık 200 bin kişinin evsiz kaldığı, 66 bin 441 konut ve 10 bin 901 iş yerinin yıkıldığı depremden, 16 milyona yakın kişi değişik düzeylerde etkilendi ve yaklaşık 20 milyar dolar ekonomik kayba neden oldu. Afet sonucu ne yazık ki, birçok kamu binamız ya yıkılmış, ya ciddi hasarlar görmüş ya da kullanılamaz duruma gelmiştir.

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, ülke gündeminde yer alan “deprem” konusu ile alakalı olarak tam 3 tane soru önergesi verdi
Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu deprem ile ilgili olarak üç adet soru önergesini TBMM’ne sundu. Gündoğdu önergesinde şunları kaydetti. Çevre Komisyonu üyesi CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplanması istemiyle şu önergeyi verdi; “17 Ağustos 1999'da saat 03.02'de 7,4 büyüklüğünde meydana gelen ve 45 saniye süren Marmara Depremi, Kocaeli, Sakarya, İstanbul, Düzce ve Yalova'da yıkıma yol açtı. Depremde 17 bin 480 kişi yaşamını kaybetti, 43 bin 953 kişi yaralandı. Yaklaşık 200 bin kişinin evsiz kaldığı, 66 bin 441 konut ve 10 bin 901 iş yerinin yıkıldığı depremden, 16 milyona yakın kişi değişik düzeylerde etkilendi ve yaklaşık 20 milyar dolar ekonomik kayba neden oldu. Afet sonucu ne yazık ki, birçok kamu binamız ya yıkılmış, ya ciddi hasarlar görmüş ya da kullanılamaz duruma gelmiştir. Ülkemizde çeşitli zamanlarda meydana gelmiş doğal afetler sonucu toplum olarak aldığımız dersler, bugüne kadar yaptığımız çalışmalarla, tedbirlerle ortaya çıkmaktadır. Ülkemizin yaşadığı bu acı olayların yani doğal afetlerin zararlarının en aza indirilmesi amacıyla öncelikle Bakanlığınıza ciddi görev ve sorumluluklar düşmektedir. Bu doğrultuda;
1-Ülkemizde öncelikle birinci derece deprem bölgelerinde olmak üzere tüm kamu binalarında depreme dayanıklılık tespiti yapılmış mıdır, yapılan tespitler sonucunda güçlendirme çalışmaları yapılmasına karar verilen kamu binalarımızda bu çalışmalar bitirilmiş midir? Henüz bitirilemedi ise acil bir önlem olan bu çalışmaları ne zaman sonuçlandırmayı düşünüyorsunuz?
2-Acil ve hayati tedbirler kapsamında depreme karşı güvenilir tüm kamu binalarının yerleşkelerinin afet anında toplanma alanları olarak belirlenmesi konusunda çalışmalarınız var mıdır?
3-Deprem güvenliği olmayan veya depreme dayanıklılık tespiti yapılmamış binaların geçici iskân ve iskân izinleri konusunda yeni çalışmanız var mı var ise neler yapmayı düşünüyorsunuz?”
Milletvekili Gündoğdu, ayrıca Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle bir soru önergesi verdi. Gündoğdu önergesinde şunları kaydetti;
“17 Ağustos 1999'da saat 03.02'de 7,4 büyüklüğünde meydana gelen ve 45 saniye süren Marmara Depremi, Kocaeli, Sakarya, İstanbul, Düzce ve Yalova'da yıkıma yol açtı.
Depremde 17 bin 480 kişi yaşamını kaybetti, 43 bin 953 kişi yaralandı. Yaklaşık 200 bin kişinin evsiz kaldığı, 66 bin 441 konut ve 10 bin 901 iş yerinin yıkıldığı depremden, 16 milyona yakın kişi değişik düzeylerde etkilendi ve yaklaşık 20 milyar dolar ekonomik kayba neden oldu. Afet sonucu ne yazık ki, birçok kamu binamız ya yıkılmış, ya ciddi hasarlar görmüş ya da kullanılamaz duruma gelmiştir. Ülkemizde çeşitli zamanlarda meydana gelmiş doğal afetler sonucu toplum olarak aldığımız dersler, bugüne kadar yaptığımız çalışmalarla, tedbirlerle ortaya çıkmaktadır.
Ülkemizin yaşadığı afetler sonrası milletimiz her türlü fedakârlığı yapmış ve yapmaya da devam etmektedir. Marmara depremi sonrası 1999 yılında uygulamaya konulan geçici deprem vergileri 2003 yılında kalıcı vergi hale getirilmiş ve hala devam etmektedir. Bu doğrultuda;
1-17 Ağustos Marmara depremi ardından 1999 yılında uygulanmaya başlanan geçici deprem vergileri ve 2003 yılında kalıcı hale getirilen Özel İletişim Vergisi kapsamında bu güne kadar yıllara göre ne kadar deprem vergisi toplanmıştır?
2-1999 yılında başlayan ve hala devam eden deprem vergilerinden toplanan paralar yıllara göre hangi tedbirlerin alınması amacıyla kullanılmıştır, hangi tedbirler için, ne kadar miktar harcanmıştır, 20 yıldır vatandaşlarımızdan toplanmaya devam eden deprem vergilerinden henüz kullanmadığınız para var mıdır, varsa ne kadardır, hangi tedbirler için ne zaman kullanacaksınız?
3-Geçici deprem vergisi olarak başlayan ve 2003 yılında kalıcı hale getirilen Özel İletişim Vergisini kaldırmayı düşünüyor musunuz?
Gündoğdu verdiği son önergesinde Kırklareli’ni de sordu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını isteyen Gündoğdu şunları kaydetti;
“17 Ağustos 1999'da saat 03.02'de 7,4 büyüklüğünde meydana gelen ve 45 saniye süren Marmara Depremi, Kocaeli, Sakarya, İstanbul, Düzce ve Yalova'da yıkıma yol açtı.
Depremde 17 bin 480 kişi yaşamını kaybetti, 43 bin 953 kişi yaralandı. Yaklaşık 200 bin kişinin evsiz kaldığı, 66 bin 441 konut ve 10 bin 901 iş yerinin yıkıldığı depremden, 16 milyona yakın kişi değişik düzeylerde etkilendi ve yaklaşık 20 milyar dolar ekonomik kayba neden oldu.
Afet sonucu ne yazık ki, birçok kamu binamız ya yıkılmış, ya ciddi hasarlar görmüş ya da kullanılamaz duruma gelmiştir.
Ülkemizde çeşitli zamanlarda meydana gelmiş doğal afetler sonucu toplum olarak aldığımız dersler, bugüne kadar yaptığımız çalışmalarla, tedbirlerle ortaya çıkmaktadır.
Ülkemizin yaşadığı bu acı olayların yani doğal afetlerin zararlarının en aza indirilmesi amacıyla öncelikle Bakanlığınıza ciddi görev ve sorumluluklar düşmektedir.
Bu doğrultuda;
1-Kırklareli ilimizdeki tüm kamu binalarında; okullarımızda, hastanelerimizde, askeri binalarımızda, camilerimizde depreme dayanıklılık tespiti yapılmış mıdır, yapıldı ise sonuçları nelerdir, yapılmadı ise ne zaman yapılacaktır?
2-Kırklareli ilimizde deprem toplanma alanlarının durumu, ulaşım, sağlık hizmetleri, beslenme gibi yönlerden amacına uygun olup olmadığı konusunda çalışmalar tamamlanmış mıdır, tamamlanmadı ise ne zaman tamamlanacaktır?
3-Acil ve hayati tedbirler kapsamında depreme karşı güvenilir tüm kamu binalarının yerleşkelerinin afet anında toplanma alanları olarak belirlenmesi konusunda çalışmalarınız var mı?




Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. maaşları bunlar için 03 Kasım 2019 Pazar 18:24:19

    Ekonomik politik askeri depremlerı soracak değildi ya...

  2. Dostlar alışverişte görsün 03 Kasım 2019 Pazar 21:10:50

    Vekil bey yine soru önergesiyle "ben de buradayım" demiş. Her zamanki kendini hatırlatma yöntemi. Deprem gibi hassas bir konuyu geri plana koyarak genel sorularla bir oyalama taktiği gütmüş hepsi bu. Vekil bey kendisine en yakın kamu yahut sosyal yapıdaki deprem toplanma alanlarını e-devletten öğrenebilir.

  3. Kılıçdar reisin Adana mitinginde bir tongaya düşürüp adlarını saydığı altan kardeşler ve ılıcak için milleti "aramızda" diye bağırtmıştı. Şimdi alsın bunları partisine tam zamanı.

  4. cevap almış mı ? 15 Kasım 2019 Cuma 22:01:35

    Sormuş da cevap almış mı ? Bizi de aydınlatsın.