Gündoğdu: “Kadınlarımızı sosyal yaşama katmadan, ülkemizin gelişmesini bekleyemeyiz”

CHP Kırklareli Milletvekili, TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu, ‘Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesinin 82. Yıldönümü’ nedeniyle bir basın açıklaması yaptı 

Gündoğdu açıklamasında şunları söyledi;
“Dağılan ve yıkılan imparatorluğun ardından Mustafa Kemal ve silah arkadaşları tarafından tüm dünyanın emperyalist güçlerine karşı kurulan bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nde uygulamaya konan birçok devrimle birlikte Türk kadını güçlenmeye ve kişiliğini bulmaya başlamıştır.
Kadınların kendi kaderi ile birlikte ülke kaderinde de söz sahibi olabilmelerinin yolunun siyaset yapmaktan geçtiğini bilen Mustafa Kemal ve arkadaşları, birçok Avrupa, Amerika ve Asya ülkelerinden önce 5 Aralık 1934 tarihinde Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını anayasal güvenceye almıştır.
Unutulmamalıdır ki; Çağdaş demokrasinin olmazsa olmazı sadece eşit temsilin sağlanması ile gerçekleşir.
Kadınların yönetimde eksik temsili sadece kadınların değil, bir demokrasi ve çağdaşlık sorunudur.
Uygarlığın en önemli göstergesi, kadının ekonomik ve toplumsal yaşamdaki konumudur, kadına verilen değerdir.Mustafa Kemal cumhuriyeti kurduğu yıllarda kadın hakları konusunda şunları söylemiştir:
“Tam eşitlik. Erkeklerin hakları ne ise kadınlarınki de aynı. Hürriyetlerini hakkı ile kazandılar.
Milletin yarısının sosyal hayata yabancı, uzak kalması uygun bulunamaz.”
“Bundan dolayı kadınlarımız, hatta erkeklerden daha çok aydın, daha çok ilim ve kültür sahibi, daha çok bilgili olmak zorundadırlar…”
Büyük önder Atatürk’ün cumhuriyetin kurulduğu yıllarda ifade ettiği gibi, toplumun yarısını yok sayarak çağı yakalayamayız. Kadınlarımızı toplumsal, sosyal ve siyasal yaşamın içerisine katmadan, onların emeklerinden ve onların beyinlerinden yararlanmadıkça, ülkemizin kalkınmasını, gelişmesini, bekleyemeyiz.Kadınlarımızın kendi kaderi ile beraber ülke kaderinde de söz sahibi olmalarını sağlayan seçme ve seçilme hakkının sağlanmasının 82.yıldönümünde tüm kadınlarımıza saygılarımı sunuyorum.”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol