Gündoğdu; “Kaç yıllık yeraltı ve yerüstü su rezervlerimiz var?”

CHP Kırklareli Milletvekili Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle bir soru önergesi meclise sundu. Önergede şunlar kaydedildi; “Toplumların, ülkelerin var olabilmesi, gelecek nesillerini yaşatabilmesi ve sağlıklı nesiller için gerekli olan en değerli varlıklarımız su kaynaklarımız ve orman alanlarımızdır.
Bizlere miras bırakılan, bizlerinde gelecek nesillere, çocuklarımıza, torunlarımıza miras bırakacağımız ülkemizin su kaynakları ve orman alanları rant uğruna amaç dışı kullanılmakta ve yok olmasına seyirci kalınmaktadır.
Plansız sanayileşme sonucu hatalı yer seçimi ve eski teknoloji ile kurulan, ciddi bir şekilde denetlenemeyen; maden ocakları, termik santraller, kum-taş ocakları, çimento fabrikalarının inşaat ve atıkları su kaynaklarımıza ve orman varlıklarımıza ciddi zararlar vermekte, soluduğumuz havanın içtiğimiz ve kullandığımız suyun kalitesini düşürmektedir. Ülkemiz göller ve nehirlerinden oluşan tatlı su kaynaklarına sahip olmasına rağmen su kaynaklı sınırlı bir ülke olup, gerekli önlemler alınmadığı takdirde yakın gelecekte su sorunları yaşamaya aday bir ülke konumundadır. Bu doğrultuda;
1-Ülkemizin toplam ve illerimize göre tüketilebilir yer altı ve yer üstü su kaynakları miktarı ne kadardır, 2002-2017 yıllarında yıllara göre kaynaklarımızda artış ve azalış oranları nedir, mevcut tüketilebilir toplam su kaynaklarımızın yıllara göre değişimi, nüfus artışı ve her bireyin tüketilebilir suya ulaştığı varsayılarak kaç yıllık bir kullanımı sağlayabileceği planlanmıştır?
2-Dünya ölçeğinde kıyaslandığında ülkemiz su zengini mi, yoksa su fakiri ülkeler arasındadır, gelecek nesillere sağlıklı ve yeterli su bırakabilmek için kaynakların korunup, akılcı kullanması için neler yapıyorsunuz, alınan tedbirler yeterli midir?
3-Kırklareli ilimize bağlı Merkez Kapaklı, Koruköy, Dereköy, Koyunbaba, Pınarhisar İlçesi Kaynarca, Poyralı ve Vize ilçesi Pazarlı, Soğucak ve Akpınar köyleri bölgelerinde ki yeraltı su seviyelerinin son 10 yıldaki değerleri tespit edilmiş midir, edildi ise sonuçları yıl, yıl nedir, tespit edilmedi ise Kırklareli ilimizde ve anılan bölgelere en yakın hangi bölgede yeraltı su seviyeleri tespit edilmiştir ve son 10 yıllık sonuçları nelerdir?”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol