Gündoğdu Bakan Kurum'a Babaeski Ovası'nı sordu

Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a soru önergesi verdi. Önergede bölgemizin tarımsal üretim merkezi olan Babaeski Ovası'nın tehdit altında olduğunu belirten Vecdi Gündoğdu, bölgenin tarımsal sit alanı ve verimli topraklar olması nedeniyle maden arama ve maden çıkarma çalışmalarına son verilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın neler yapacağını sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a Babaeski Ovası'nı sordu. Ovanın tehdit altında olduğunu belirten Gündoğdu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu konuda neler yapacağını soru önergesinde belirtti. CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Aylardır tüm Dünyayı saran Covid-19 salgını, gıdanın, toprağın, temiz suyun önemini ve yaşamsal değerini bir kez daha insanlığa göstermiştir. Artık, sağlıklı gıdanın üretim ve temini, ülkelerin en büyük gücü haline gelmiştir. AKP hükümetlerinin hatalı sanayileşme ve büyüme politikaları sonucu Trakya Bölgemizin tarımsal üretim merkezi olan Kırklareli ilimizin Babaeski Ovası tehdit altındadır. Babaeski Ovası, sulu tarım yapılan, meyveciliğin ve hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı önemli bir tarımsal üretim merkezimizdir. Aynı zamanda 2018 yılında Tarımsal Sit Alanı olarak ilan edilen bölgede ilgili bakanlığın hatalı uygulamaları sonucu maden ruhsatları verilmiş ve bölgede maden arama çalışmaları başlatılmıştır. Bu nedenle meralarımız, verimli tarım topraklarımız ve yeraltı sularımız tehdit altına girmiştir.

Bu doğrultuda;
•Trakya Bölgemizin tarımsal üretim merkezi olan Kırklareli ilimizin Babaeski Ovası’nda Tarımsal Sit Alanı ilan edilen yerlerde maden arama ruhsatı verilmiş midir, veridi ise Tarımsal Sit Alanı olan bölgelerde maden arama ve çıkarma faaliyetleri sırasında ortaya çıkabilecek çevresel felaketi nasıl önleyeceksiniz?
•Kömür çıkarılması planlanan ve maden arama ruhsatı verilen Kırklareli Babaeski İlçesi Yenimalle Köyü’nde yer alan 1792,51 hektarlık alanda ve çevresinde meydana gelebilecek toprak ve su kirliliği ve kaybı nasıl telafi edilecek, doğabilecek zararları önlemek için neler yapacaksınız?
•Anılan bölgenin Tarımsal Sit Alanı olması ve verimli ve bereketli tarım toprakları olması nedeniyle maden arama ve maden çıkarma çalışmalarına son verilmesi için Bakanlığınız olarak neler yapacaksınız?" ifadelerine yer verdi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol