Gündoğdu, Bakan Dönmez’e maden ocaklarını sordu, “Köylü Geçinemez hale gelecek” dedi

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e Kırklareli’deki maden ocaklarını sordu. Kırklareli ve çevresinde yıllardır yürütülen madencilik faaliyetlerinin bölge ekosistemi üzerinde olumsuz etkilerde bulunduğunu, içme ve kullanma su kaynaklarının tehlike altına sokulduğunu söyledi. Özellikle geçimlerini tarım, hayvancılık, arıcılık ve orman içi mantar toplayıcılığı ile sağlayan Koruköy-Kapaklı-Düzorman-Üsküp-Yündalan-Kuzulu-Geçitağzı ve Kula köylerindeki üreticilerin üretemez hale geleceğini belirtti.

CHP Kırklareli Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Önergesinde; “Gelişen ve büyüyen dünyada insanın sağlıklı bir çevrede, sağlıklı bir şekilde yaşama hakkı en kutsal hak olarak kabul edilmektedir. Yaşam hakkı uluslararası bildirgelerin ve anlaşmaların güvencesi altındadır.
Kırklareli ve çevresinde yıllardır yürütülen madencilik faaliyetleri bölge ekosistemi üzerinde olumsuz etkilerde bulunmuştur. Bölgede içme ve kullanma su kaynakları tehlike altına sokulmaktadır.
Özellikle geçimlerini tarım, hayvancılık, arıcılık ve orman içi mantar toplayıcılığı ile sağlayan Kırklareli’ne bağlı Koruköy-Kapaklı-Düzorman-Üsküp-Yündalan-Kuzulu-Geçitağzı ve Kula köylerimiz, köylülerimiz, üreticimiz üretemez, geçinemez hale gelecektir” açıklamalarında bulunan Gündoğdu, bu kapsamda beş soru yöneltti. Gündoğdu’nun önergesinde yer alan sorular şöyle;
“1-Bakanlığınız tarafından Kırklareli merkez İlçe sınırlarında ihale duyurusu yapılan 3371317-3371302-3418131-3418143 erişim nolu Maden Arama sahaların ihalesi İÇME-KULLANMA SUYU HAVZALARININ KORUNMASINA DAİR YÖNETMELİK’e aykırı değil midir?
2-İhaleye çıkarılan Ruhsat alanları yer altı suyu işletme sahasında kaldığı bilinmekte midir?
3-Bölgede yürütülen diğer madencilik faaliyetleri incelendiğinde tamamına yakını yer altı suyu açığı ortadayken ve anılan bölgelerde yöredeki köyler, geçimlerini tarım, hayvancılık, arıcılık ve orman içi mantar toplayıcılığı ile sağladığı bilinirken ve faaliyete geçmesi halinde geçimlerini sağladıkları alan yok olacak ve Koruköy-Kapaklı-Düzorman-Üsküp-Yündalan-Kuzulu-Geçitağzı ve Kula köylülerimiz nasıl üretecek, nasıl geçimini sürdürecektir?
4-Ruhsat alanlarının mera, orman ve tarım alanlarını kapsadığı bilinmesine rağmen neden bölgede ısrar edilmektedir?
5-Çevre Düzeni Planlarına aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle MTA tarafından yapılması planlanan 295 noktada maden arama sondaj projesi için açılan dava sonucu Edirne İdare Mahkemesinin 2016/1018 Esas ve 2016/960 sayılı kararı ile iptal edildiği bilinirken, anılan bölgede ısrarla yönetmeliklere, kanunlara aykırı olan ihalelerin, 3371317-3371302-3418131-3418143 erişim nolu sahaların ihalesini iptal edecek misiniz?” (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. seçenekle kurtulun 06 Nisan 2022 Çarşamba 21:07:03

    Çiftçiler bağcılar bahçeciler alternatifleri seçmezseniz yok olup gideceksiniz. Ekmeyesiniz diye göklere uçurulan gübre yerine Rockdust en yetkin gübredir ve en yüksek hasad içinse Fractal Water Vortex Magnetic System tek kurtarıcıdır araştırın araştırın...