Gündoğdu; “Ahilik yolu akıl, ahlak, ilim ve inanç yolu olmalıdır”

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu Ahilik Haftası dolayısıyla anlamlı bir mesaj yayınladı. Gündoğdu mesajında şunları kaydetti; “Ahilik Haftası aynı zamanda ülkemizin dört bir yanında Esnaf Bayramı olarak da kutlanmaktadır.
Temelleri 12. Yüzyılda Kırşehir bölgesinde atılan Ahilik anlayışı, daha sonra Anadolu’ya yayılarak izleri günümüze kadar gelen kültürel, sosyal ve ekonomik bir oluşumdur.

Ahilik, sosyal hayat kadar ekonomik hayatı da yönlendiren adaletli, verimli ve son derece güzel bir sistemi Türk toplumuna kazandırmış bir kültür mirasıdır. Ahiler çalışmayı ibadet saymışlar, Ahilikte esnaf birbirlerine hep sahip çıkmış, kol kanat germiş, kendisi siftah ettiğinde, müşterisini yanındaki esnafa göndererek, onunda kazanmasını sağlamıştır.
Kendisi açken bile açları doyurmuş, hiçbir zaman birbirinin ekmeğinde de gözü olmamıştır. Haksız kazanç sağlamamış, haksız rekabet de yapmamışlardır. Bugün de, Ahiliğin ortaya koyduğu hayat tarzını yaşamak ve yaşatmak temel gaye olmalıdır. Ahilik yolu akıl, ahlak, ilim ve inanç yolu olmalıdır.
Bugün, esnafın gelirinin artığını söylemek mümkün değildir. Esnafın borcu artmakta, geçim sıkıntısı yaşamakta, esnafımızın maruz kaldığı haciz ve icra sayısı her geçen gün artmaktadır. Özellikle Doğu ve Güneydoğu ile büyük şehirlerde işyeri bulunan, esnaf ve sanatkârlık yaparak evine ekmek götürmeye çalışan esnaf ve sanatkârlarımız yaşanan terör olaylarından olumsuz etkilenmiştir. Esnafımız günlerce işyerlerini açamadı, işini kaybetti. Hükümet acilen esnaf ve sanatkârımızın biraz olsun nefes almasını sağlamak için yaşanan ekonomik krizlerden ve terör olaylarından etkilenerek iş yerini kapatmak zorunda kalan esnaf ve sanatkârlara mutlaka işsizlik maaşı bağlamalı, sağlık hizmetlerinden yararlandırmalı ve esnaf ve sanatkârlar için mutlaka işsizlik fonu oluşturmalıdır.
Doğruluğun, dürüstlüğün, yardımlaşmanın, dayanışmanın ve üretenin, istihdam sağlayanın emeğinin karşılığını aldığı, adil paylaşımın sağlandığı, emeğin yüce değer olarak kabul edildiği bir Türkiye özlemiyle tüm esnaf ve sanatkârlarımızın bayramını, Ahilik Haftasını yürekten kutluyorum.”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol