Gündoğdu; “5 Aralık ülkemiz için önemli bir dönüm noktasıdır”

CHP Kırklareli Milletvekili TBMM Başkanlık Divanı üyesi Vecdi Gündoğdu ‘Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesinin 83.yıldönümü’ nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. 

Gündoğdu açıklamasında şunları kaydetti;
“Cumhuriyetin kuruluşunun ardından Mustafa Kemal ve silah arkadaşları çağdaş, demokratik ve laik bir Türk toplumu hedefleri doğrultusunda; Türk kadınına verdiği değeri sosyal yaşamın her alanında göstererek kadınlarımızın siyasi hayatta da layık oldukları yeri alabilmeleri için 5 Aralık 1934 tarihinde “Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı” tanınmıştır. Kadınlarımız, Cumhuriyetle birlikte kimlik, kişilik kazanmış, eşit, özgür bir yurttaş olmuşlardır.
5 Aralık 1934'te kadınların seçme-seçilme haklarını elde etmeleri, ülkemizin çağdaşlaşması ve kadın-erkek eşitliği yolunda önemli bir dönüm noktası olmuştur. O dönemde batı medeniyetinin öncüsü sayılan Avrupa ülkelerinin çoğunda kadınlara seçme ve seçilme hakkı henüz tanınmamış olması Mustafa Kemal ve arkadaşlarının öngörüsünü ve vizyonunu bir kez daha tüm dünyaya göstermiştir. 5 Aralık tarihi; kadınlarımızın sadece yılın bir günü değil, yılın her gününde hakları olduğunun hatırlanması gereken bir tarihtir. Dünyada hiçbir milletin kadını, ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım diyemez. Ülkesini zafere ve kurtuluşa götürürken daha fazla emek verdim diyemez. Çift süren, tarlayı eken, kağnısı ve kucağındaki yavrusu ile yağmur çamur sıcak soğuk demeyip cephenin mermi dâhil her türlü ihtiyaçlarını taşıyan hep onlar, hep o yüce, o fedakâr Anadolu kadını olmuştur.
Bu duygularla, Mustafa Kemal Atatürk’ün; “Dünyada hiç bir milletin kadını “Ben Anadolu Kadınından fazla çalıştım. Milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu Kadını kadar emek verdim,” diyemez!”
“Ey kahraman Türk kadını! Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın” sözlerini asla akıldan çıkarmadan, Kadın erkek eşitliği yolunda çağdaş, eşitlikçi ve uygar bir adım olan kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilişinin 83.yıldönümünde tüm kadınlarımıza saygı ve sevgilerimi sunuyorum.”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol