Gündemde amatör maçlarda sağlık ekibi olmaması vardı

Kırklareli İl Genel Meclisi Ocak ayının birleşimlerine gerçekleştirilen 4.birleşimle devam etti. Gündem maddeleri arasında önceki aylarda da görüşülen amatör liglerde maçların sağlık personeli olmadan oynanması vardı. Komisyon tarafından yapılan incelemelerde özellikle kırsal alanda sağlık personeli sıkıntısı yaşandığı belirtilirken, hazırlanan rapor Gençlik Hizmetleri ve Spor Bakanlığına ve Türkiye Futbol Federasyonu ile Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonuna gönderilecek.

7 Ocak Pazartesi yapılan meclis birleşiminde görüşülen raporu Okay Şeran okudu. Şeran, komisyonun Kırklareli Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüyle, Amatör Spor Kulüpleri Başkanıyla ve İl Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Hizmetleri Birim Müdürüyle görüşmelerde bulunduğunu ifade etti.
“33 TL ücret günümüzün
ekonomik ve sosyal şartlarında çok düşük”
Şeran sağlık çalışanları sıkıntısının sertifikalı acil ilkyardım elemanlarıyla giderilmeye çalışıldığını belirterek, “Çok eskiden sağlık ekiplerinin maçlarda bulunduğu ama günümüz şartlarında sağlık bakanlığının yönetmeliğine göre devlet bünyesindeki ambulans hizmetinin saat başı üzerinden ücretli olduğu ve ücretli olmasına rağmen sağlık ve ilkyardım önceliğine göre mecbur olmadığı, günümüzde özellikle BAL ligi ve daha üst kategori liglerinde yer alan spor kulüplerinin A.S.K. Federasyonundan parasal yardım almalarından dolayı kendi imkanlarıyla yerine getirdikleri bilgisine ulaşılmıştır. Daha alt kategorideki spor kulüplerinin müsabakalarında ise sertifikalı acil ilkyardım elemanlarıyla bu eksikliğin giderilmeye çalışıldığı öğrenilmiştir. Her ne kadar sertifikalı ilk yardım personeliyle de bu eksiklik giderilmeye çalışılsa da, İl spor müdürlüğünün onlara belirlemiş olduğu maç başına günlük 33 TL ücret günümüzün ekonomik ve sosyal şartlarında çok düşük bir rakam olup, özellikle kırsal alanlarda sertifikalı acil sağlık elemanın olmamasından dolayı mevcutlar üzerinden kırsaldaki ilçelerimize gitmekte gönülsüzlük ortaya çıktığı tespit edilmiştir” dedi.
Ücretsiz kurs açılabilir
Ücretsiz sağlık kursu açılabileceğinin geri dönüşünü aldıklarını vurgulayan Şeran, “Komisyonumuzun en azından kırsaldaki ilçelerimizin acil ilkyardım eleman eksikliğinin nasıl giderebileceğine dair sorgulama ve araştırmaları üzerine İl spor müdürümüz,¡1 sağlık müdürlüğünün sertifikalı acil ilkyardım kursu açması durumunda, kendilerinin ihtiyaç duyulan yerlerden kursiyer temini sağlayacaklarını belirttiler. Bunun üzerine tekrar sağlık hizmetleri birim müdürümüzle yaptığımız görüşmeler neticesinde müdürümüz, 10 Mart 2016 tarihinde Sağlık Bakanlığı, Gençlik Hizmetleri ve Spor Bakanlığı ve Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonuyla ilkyardım Eğitimi işbirliği ile ilgili bir protokol imzalandığı, süresinin 3 yıl olduğu, kendi birimlerinin bu çerçevede Ekim 2016’da 13 kişiye, Mart 2018’de de 11 kişiye sertifikalı acil ilkyardım kursu verdiklerini ve ihtiyaca yönelik bir liste göndermeleri takdirlerinde hemen ücretsiz kurs açabileceklerini bildirdiler”
Ortaya çıkan sonuç
Şeran raporun örneklerinin ilgili 3 kuruma da gönderileceğini kaydederek şu ifadeleri kullandı, “Türkiye Futbol Federasyonu ve Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonunun özerk bir yapı olduğu, yönetmeliğinde yapacağı bir düzenlemeyle, BAL liginden daha alt kategoride yer alan kulüplere en azından, temel saha gereksinimlerini sağlayacak ölçüde maddi katkıda bulunması.
Günümüzün ekonomik ve sosyal şartları göz önünde bulundurulduğunda, 33 TL gibi bir miktarda sağlık elemanı harcırasının çok düşük olduğu en azında gönüllülüğü ve istekliliği teşvik etmesi açısından bu ücretin günümüzün vicdani ve ekonomik değerlerine göre belirlenmesi. Sertifikalı acil ilkyardım elemanının bulunmadığı kırsaldaki ilçelerimizde, spor müdürlüğümüzün ve amatör spor kulüpleri yetkilileriyle beraber özellikle o ilçe ve alan içinden yaşayanlardan gönüllü ve istekli, bu alana ilgi duyan insanların bulması ve yönlendirilmesidir. Bu raporumuzun bir örneğinin Gençlik Hizmetleri ve Spor Bakanlığına bir örneğininde Türkiye Futbol Federasyonu ile A.S.K. Konfederasyonuna gönderilmesi talebimizle iş bu rapor meclisimizin bilgi ve takdirlerinize saygıyla arz olunur” Rapor mecliste oy birliği ile kabul edildi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol