Gündem; Gülen ve Fırat Kalkanı

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından ortak açıklama yapıldı. Basın açıklamasında Erdoğan, iki ülke arasındaki anlaşma çerçevesinde deliller incelenirken Gülen’in gözaltına alınmasını beklediklerini söyledi. Biden’de herhangi bir kişiyi korumak gibi bir amaçlarının olmadığını Gülen’in iadesi için iki ülke uzmanlarının birlikte çalıştığını aktardı. Erdoğan, Cerablus’un da geri alındığını açıkladı.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün gerçekleştirdiği görüşmenin ardından akşam saatlerinde ortak açıklama yapıldı.
Başkan Yardımcısı Joe Biden, Başbakan Binali Yıldırım ile gerçekleştirdiği görüşme sonrası yaptığı açıklamanın bir benzerini bu kez Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte yaptı. Biden, 15 temmuz darbe girişiminin affedilemez olduğunu, darbeye karşı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isteği ile sokaklara inen, tankların önünde duran halka gıpta ettiğini söyledi.
Biden, Türk halkının İŞİD ve PKK gibi terör örgütleri yüzünden çok acılar çektiğini belirti. Gerek kişisel olarak Türkiye’ye gelmek istediğini gerekse ABD Başkanı Obama’nın bu konuda özel ricası bulunduğunu aktaran Biden, Türkiye’ye geç geldiği için özür diledi. ABD olarak her zaman Türk halkının yanında olduklarını vurguladı.
Biden’in konuşmasından öne çıkan satırbaşları şöyle;
Vicdansız saldırı
“Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı vicdansız saldırıdan ötürü bu darbe girişiminin karşısında cesur Türk halkı durdu. Gerçek demokrasiyi kurmak için insanlar halk çok uzun zamandır çaba sarf etti.

Türk hükümetine ve Türk halkına bunun için şükranlarımızı sunuyoruz. Parlamento bombalandı. Cumhurbaşkanının kaldığı otel basıldı. Cumhurbaşkanı ve ailesi son onda kurtuldu. Ben şunu düşünüyorum. Bir Amerikan Başkanının ailesi ile kaldığı otele bir Amerikan helikopteri gelip aynı şeyi yapma ben ne olurdu diye düşünüyorum.
Birçok parlamento üyesi ve başkanı ile bir araya gelme fırsatı buldum. Aynı şekilde buraya gelirken de binaya girerken de bu binaya yapılan saldırıların izlerini görme fırsatı buldum.”
Kişisel olarak buraya gelmek istedim
“Sayın Cumhurbaşkanı ülkenizdeki birçok kişi şöyle düşünmüş olabilir. Ülkenizin karşı karşıya kaldığı krizlere karşı dünyanın reaksiyon göstermekte geciktiğini veya dayanışma göstermekte geciktiğini düşünebilir. İşte bu nedenle Sayın Cumhurbaşkanı ben kişisel olarak buraya gelmek istedim. Yine Sayın Başkanım buraya kişisel olarak gelip kendisini temsil etmemi istedi. Size ve ülkenizdeki bütün vatandaşlara şunu söylemek istiyorum. Ne kadar üzgün olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Amerikan halkı Amerikan Başkanı adına burada kaybettiğiniz insanlar için ki siz ikimiz görüşürken bir dostunuzu kaybettiğinizi de söylemiştiniz. Bu çok uzakta olan bir şey değil. Tarih kitaplarında olan bir şey de değil. Birebir yaşadığınız bir şey.”
ABD Türk halkının yanındadır
“Çok açık bir şekilde ifade etmek istiyorum ki Amerika Birleşik Devletleri müttefikimiz Türk halkı ile birlikte durmaktadır. Türk halkını desteklemektedir. Bizim desteğimiz mutlaktır ve hiçbir şekilde sarsılmaz. Bu darbe girişimi sadece Türk hükümetine değil Türk halkına da yapılmış bir saldırı. Bu şiddet içeren bir ihanet. Küçük bir grup, bağlı oldukları insanlara hizmet etme yemini etmiş bir gurubun yaptığı bir girişimdi bu. Biz Amerika olarak müttefiklerimizin her zaman yanındayız. Yine sizin kişisel olarak verdiğiniz tepkinin de yanındayız. Bir cep telefonu ile televizyonlara bağlanarak halka sokaklara çıkmaya davet ettiniz. Böyle bir çağrıda bulundunuz. Teslim olmamalarını istediniz halkınızdan. Bu teröristlere karşı durmaları gerektiğini söylediniz. İnsanlar bunu takip etti ve dünya bunu izledi. İnsanlar sizin sözlerinizden sonra sokaklara çıktı. Başka bir F 16’nın gelip bombalayıp bombalamayacağını bilemeden çıktılar sokaklara. Gerçek vatanseverler tankların önüne çıktılar. Bu bir benzetme değil gerçekten tankların önüne çıktı bu insanlar. Bazı insanlarında üzerinden tanklar geçti. Türk halkının bu cesaretini gerçekten takdir ediyoruz. Türk halkı kendi güvenliği noktasında da gerçekten çok hassas. ABD olarak bizde bütün sorumluların hukukun üstünlüğü çerçevesinde mahkemeye çıkarılması noktasında sizin yanınızdayız.”
Gülen’in iadesi için uzmanlarımız birlikte çalışıyor
Amerikan uzmanlar sahada çalışmalar yapıyorlar. Sizin görevlilerinizle birlikte Gülen’in iade talebine cevap verme noktasında çalışıyorlar. Ki iki ülke arasında suçluların iadesi anlaşmamız var. Yeterli verinin toplanıp mahkeme standartlarının karşılanması için çalışılıyor şu anda. Tabi insanlar şunu anlamakta zorlanıyor. Bizim ülkemiz kadar güçlü bir ülke Barrack Obama kadar güçlü bir Başkan varken bile bizim hiç kimseyi kendi isteğimizle veya kendi talebimizle bir kişiyi başka bir ülkeye gönderme yetkimiz yok. Anayasanın üzerinde değiliz bunu sadece mahkemeler yapabilir. Başkan birini ülkeden sınır dışı ederse Başkan suçlu konuma gelir. İnsanlar şunu bilmeli ki Gülen’i veya herhangi birini koruma noktasında Amerika’nın hiçbir çıkarı yoktur. Bush döneminde Gülen Amerika’dan sığınma istemişti ve Bush idaresi bunu reddetmişti ama mahkemeler Amerika’da onun kalabilmesine müsaade etmişti bunu da hatırlatmak isterim.
Bu davada diğer tüm davalarda olduğu gibi bağımsız mahkemelere gidecek ve orada karar verilecek. Şu anda veriler toplanıyor. Bunu yapmak zaman alıyor. Bunu yapmaya devam edeceğiz. Türk halkının Amerika Birleşik Devletleri’nden daha iyi bir dostu yoktur bunu tekrar söylemek istiyorum.
Halkınız İŞİD’in elinde PKK’nın elinde çok büyük sıkıntılar çekti. Ne Amerikan halkı nede Türk halkı terör eylemlerine boyun eğecektir.
Sayın Cumhurbaşkanı ekibinizle birlikte bu ortaklığımızı geliştirmek için daha çok çalışacağız. Tekrar söylüyorum Amerikan halkı, Barrack Obama sizlerin yanındadır. Sizlerden özür diliyorum keşke daha erken gelebilseydim. Geç kaldım bunun özrünü diliyorum. Sayın Cumhurbaşkanı, halkınıza imreniyoruz, halkınıza böyle bir trajedi karşısında ayakta durabilen halkınıza gerçekten gıpta ediyoruz.
Farklı bir zeminde buluşmak isterdim
Biden’in açıklamalarının ardından Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan konuştu. Erdoğan, daha normal bir ortamda Biden ile bir araya gelmek istediğini ancak şartların buna müsaade etmediğini ifade etti. Tankları topları ve helikopterleri olan hainlere karşı halkın elinde Türk Bayrakları ile karşı durduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk milleti ile iftihar ettiğini vurgulayarak darbe girişiminin başındaki isim olan Gülen’in iade edilmesi için mahkemelere sunulacak gerekli deliller sunulurken en azından iki ülke arasındaki suçlu iade anlaşması çerçevesinde Gülen’in gözaltına alınmasını beklediğini söyledi. Erdoğan açıklamasında ayrıca açıklamanın yapıldığı saatlerde TSK’nın girdiği Cerablus’un DAEŞ’in elinden geri alındığını, DAEŞ’li teröristlerin kasabayı terk ettiğini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle;
“Joe Biden'i ikinci kez ağırlamaktan dolayı memnunum. Farklı bir zeminde, farklı bir zamanda yapmış olmaktan dolayı duyduğum üzüntüyü ifade etmek istiyorum. Çok daha farklı, normal şartlar bu görüşmeyi yapabilseydik.
“Milletimle gurur duyuyorum. Benim milletimin elinde sadece bayrağı vardı. Ve o bayrağı ile beraber tankların üzerine yürüyor. Ve yüreğini inancıyla bütünleştirmek suretiyle 12 saat gibi kısa bir zaman içerisinde darbe girişimini püskürttü. Öncelikle milletime tekrar şükranlarımı ifade ediyorum. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Şehitlerimizin sayısı 241 oldu, gazilerimizin sayısı 2 bin 194 oldu. Onlara da acil şifalar diliyorum.”
Milletimle iftihar ediyorum
“Bu bir ortaya konulan tavrın ifadesiydi. Milletimizle iftiharımız çok farklı. Demokrasi, milletin bu şekilde sahiplenişiyle ayakta durabilirdi. Benim milletim sahip çıktı. Bu yoldaki yürüyüşümüz devam ediyor. ABD ile uzun bir geçmişe dayanan stratejik ortaklığımız var. Sayın Barrack'la stratejik ortaklıktan, model ortaklığa dönüştü. Model ortaklık da farklı bir zemine ulaşmış oldu. Sayın Biden ülkemize gerçekleştirdiği ziyaretle darbe girişiminin vahim boyutlarını bizzat yerinde görme fırsatını bulmuştur. Kendilerine elimizdeki bazı bilgileri, belgeleri ayrıca vereceğim. FETÖ hakkında tüm milletin hissiyatını ilk elden müşayede etme fırsatı bulduğu için memnunum.”
Deliler sunulurken Gülen’in gözaltına alınmasını bekliyoruz
“Sayın Biden ile görüşmemizde kendi milletine bile saldırmaktan çekinmeyen eli kanlı terör örgütü ile mücadelemiz hakkında bilgi verdik. En büyük öncelik, FETÖ elebaşısının ülkemize en kısa zamanda özellikle iadesini istiyoruz. Bizler 15 Temmuz öncesi bu örgütün yaptıklarına dair tüm dosyaları 85 koli halinde gönderdik. 15 Temmuz'dan sonrasına ait dosyaları da hazırladıktan sonra ulaştıracağız. Ancak ABD ile Türkiye arasında suçluların iadesiyle ilgili anlaşma gereği, bu tür kişiler en azından gözaltına alınır, tutuklanır ve mahkeme boyunca gözaltında bulunur. Şu an bu zat, bulunduğu yerden halen terör örgütünü kontrol ediyor. 170 ülkede okulları, iş yerleri var. Yönetmeye devam ediyor. ABD'deki yayın organları ile birçok aynı şekilde söyleşiler yapıyorlar ve bunlarla dünyadaki eylemini devam ettiriyor. Bu bakımdan bunun kontrol altında tutulması, gözaltına alınmasıyla yapılıyor. Bunun gözardı yapılmaması gerekir.”
Cerablus geri alındı
“Cerablus ülke sınırımıza 20-30 km mesafede. Dolayısıyla sürekli oradan bizim ilçemiz Karkamış'a yapılan havan topu atışları sebebiyle rahatsızlığımızı dile getirdik. Fakat anlatılamadı ya da anlaşılamadı. “Koalisyon güçleri ile görüşmelerimizi yaptıktan sonra artık bizler nihai kararımızı verdik ve Cerablus'a, Özgür Suriye Ordusu ile birlikte, onların özellikle kara harekatına destek vermek suretiyle, koalisyon güçlerinin hava desteği ile oraya giriş sağlandı. Şu an itibarıyla Cerablus'u Özgür Suriye Ordusu mensupları ve Cerabluslu olanlar şu anda yeniden geri almış durumdalar ve oradaki hükümete ait veya oradaki resmi konutları vesaire ele geçirmiş durumdalar. DAİŞ de şu an itibarıyla aldığımız haberlerle Cerablus'u terk etme durumda kalmış vaziyettedir.”
Esed ile Suriye demokrasiye ulaşamaz
“Terörist, teröristtir. Bizim anlayışımız budur. Bir terör örgütünün bir başka terör örgütüne karşı mücadele etmesi onu aklamaz. Bütünlüğümüzün tehdit edilmesini anlayamayız. Aylan Kurdi'lerin yeni fotoğraflarına şahit oluyoruz. Bunları çok da fazla görmek istemiyoruz. Suriye halkının kendi seçeceği bir yönetici ile yönetilmesi anlayışını sağlarız. Esed'in başında olduğu bir Suriye, asla demokrasiye ulaşamayacaktır. Bunların geçmişini biliyoruz. 600 bine yakın insanı öldüren insanın yanında yer almayı Türk milleti olarak zül addediyoruz. ABD'nin gerekli desteği vereceğine inanıyorum. Sayın Başbakanımızla da yaptıkları görüşmeler neticesinde başarılı bir görüşme zinciri olduğuna inanıyorum.”
İslam’a mensup olan bu katliamları yapmaz
“İslam devletinden terörist çıkmaz. DAİŞ bir terörist gruptur. İslam barış kavramından türeyen bir kelimedir. Dolayısıyla İslama mensup olan bu katliamları yapmaz. 12-13-14 yaşındaki çocukları canlı bomba olarak halkın arasına sokmaz. DAİŞ bunları yapıyor. Ama bunun bedelini de çok ağır ödeyecek. Yeter ki barışa koşanlar el birliği yapsınlar.”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol