Güncer; “Asgari Ücret Muma Döndü”

Asgari ücretin enflasyon karşısında her gün biraz daha mum gibi erdiğini söyleyen CHP Kırklareli İl Başkanı Alaaddin Güncer, “Ekonomideki enflasyon aynı karanlıkta yaktığımız mumum ateşi gibi yanıyor.
Enflasyon ateşi yandıkça asgari ücretlinin elindeki maaş da bu mum gibi erimeye devam ediyor” dedi.

CHP Kırklareli İl Başkanı Alaaddin Güncer, bir basın açıklaması yaparak asgari ücretin enflasyon karşısında muma döndüğünü ifade etti. Güncer açıklamasında,
“Ekonomideki enflasyon aynı karanlıkta yaktığımız mumum ateşi gibi yanıyor. Enflasyon ateşi yandıkça asgari ücretlinin elindeki maaş da bu mum gibi erimeye devam ediyor. Ben, mum örneğini verdim ancak bide sayısal verilere bakalım:
Yüzde 54,4 bulan resmi enflasyon karşısında 2022 yılı için belirlenen 4253 TL asgari ücretin alım gücü olarak geçtiğimiz 2825 TL olan asgari ücretin gerisine düştü. En net ifadeyle enflasyon artıyor, marketteki fiyatlar artıyor, maaşlar sabit kalıyor, alım gücü düşüyor” dedi.
Asgari Ücretlinin Alamadığı
Sadece Et Değil!
CHP İl Başkanı Güncer, “TÜİK verilerine göre kuru ekmeğin fiyatı son bir yılda yüzde 62 arttı. Asgari ücretlinin bırakın et almasını artık sebze ve kuru bakliyat alamıyor” diyerek açıklamasını şöyle sürdürdü; “Asgari ücretiyle evini geçindirmeye çalışan bir kişi bırakın et almasını sebze ve bakliyat ürünlerini alması dahi artık lüks oldu. Örneğin, kuru ekmeğin bir yıllık fiyat artışı asgari ücret zammını geride bıraktı. Kuru Ekmeğin Bir Yıllık Artış Fiyatı Asgari Ücrete Gelen Zammı Geride Bıraktı. Asgari ücrete 2022 yılı için verilen zam yüzde 50 zam geldi lakin TÜİK verilerine göre kuru ekmeğin fiyatı son bir yılda yüzde 62 arttı. Kuru ekmeğin fiyat artışı asgari ücrete gelen yüzde 50’lik zamdan yüzde 12 daha fazla. 2825 TL ile geçtiğimiz yılın Şubat ayında 403 adet ekmek alabilen bir asgari ücretli, 2022 yılının Şubat ayında 4253 TL asgari ücret ile 357 ekmek alabiliyor. Asgari ücrette yüzde 50’lik zamma rağmen asgari ücretlinin sofrasında 46 ekmek azalmış durumda. 4253 TL asgari ücretin 2825 TL asgari ücret karşısındaki alım gücü sadece ekmekle de sınırlı değil.”
Geçtiğimiz Yıla Göre Asgari Ücretlinin Sofrasındaki 303 Yumurta Eridi, Gitti…
Günlük bir ailenin tüketmesi gereken sebze ve kuru bakliyat artışlarını da ele alan İl Başkanı Güncer, “Asgari ücretli vatandaşın sofrasından geçtiğimiz yıla göre 303 yumurta eridi. Son bir yıldaki bazı besin maddelerinin fiyat artışına baktığımızda; Domates yüzde 169, Sivri biber yüzde 133, Salatalık yüzde 150, Patates yüzde 152, Margarin yüzde 139, Mercimek yüzde 96, Nohut yüzde 120, Makarna yüzde 90, Tavuk yüzde 77, Un yüzde 77 ve Yumurta yüzde 66 arttı. Geçtiğimiz yılda göre asgari ücretlinin sofrasındaki kayıp; patateste 553 kilo, domateste 231 kilo, nohutta 89 kilo ve yumurtada ise 303 adet oldu. Asgari ücretli için değil et, artık sebze ve temel bakliyat ürünleri dahi artık lüks oldu” açıklamasında bulundu.
Açlık Krizi Ortaya Çıkacaktır
Müjde ve tarihi zam olarak sunulan yüzde 50’lik asgari ücret zammının 2022’nin daha ikinci ayı dolmadan açlık sınırının altına düştüğünü belirten Güncer, şunları söyledi;
“Buda demek oluyor ki 2022 yılının geri kalan bölümünde asgari ücretli açlık sınırının altında yaşamaya devam edecek. Enflasyonun gelecek ay artan maliyetler dolayısıyla yüzde 60’ları bulacağını düşündüğümüzde sofradaki ürünler her ay azalmaya devam edecek. Türkiye’de artık gıdaya erişimin artan fiyatlar karşısında daha da zorlaşacağını göz önüne aldığımızda, dar gelirli yurttaşlar için ülkede gelecek aylarda açlık krizi ortaya çıkacaktır.” (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. yalnız asgari ücret mi? 24 Mart 2022 Perşembe 18:43:10

    Maliye Bakanı Nebati: "Türk lirası en düşük durumda daha ineceği bir yer yok vatandaş rahat olsun"

  2. BAKIYORUM BAKIYORUM VE BİR DAHA BAKIYORUM AMA HAYATIMDA BU KADAR BOŞ BAKAN BAŞKA BİR YÜZÜ NE FOTOĞRAFLARDA NE DE BİREBİR GÖRDÜKLERİM ARASINDA HATIRLAMIYORUM.