“Gülerken ağzını kapatmayacak nesiller için çalışıyoruz”

22-27 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftası dolayısıyla Kırklareli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nden yapılan açıklamada “Gülerken ağzını kapatmayacak nesiller için çalışıyoruz” denildi

22-27 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftası dolayısıyla Kırklareli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi yazılı bir açıklama yaptı. Merkez’den yapılan açıklamada, gerek ağız gerekse diş sağlığının önemine dikkat çekilerek Kırklareli Devlet Hastanesi ile yapılan anlaşma ile gerektiğinde tedavilerin ameliyathane ortamında dahi gerçekleştirilebildiği belirtildi. Kırklareli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
“Diş ve diş eti hastalıkları ülkemizde ve dünyada en önemli sağlık sorunları arasındadır. Ancak hayatı doğrudan tehdit etmediği için gereken önem verilmemektedir.
Ağız, sindirim sisteminin başlangıcıdır. Bütün besinler ağız yoluyla alınır. Alınan besinler ağızda bulunan dişler yardımıyla sindirime hazırlanır. Bu nedenle ağız ve dişlerimizin sağlıklı olması oldukça önemlidir. Ağız ve diş sağlığında en önemli iki hastalık diş çürükleri ve diş eti iltihaplanmalarıdır. Diş çürüğü ve dişeti hastalıkları sadece ağzı değil, bütün vücudu etkiler. Dişlerin besinlerin parçalanması, öğütülmesi görevlerinin yanı sıra konuşmada ve görünümümüzde önemli etkileri vardır. Dişleri eksilmiş kişilerin bazı sesleri çıkarabilmeleri zorlaşır. Ağız ve dişlerin sağlığı için öncelikle bu bölgelerin temizliğine önem vermeliyiz.
Diş hastalıkları ve diş sağlığının korunması açısından erken tanı çok önemlidir. Bu nedenle Kırklareli Ağız ve Diş Sağlığı olarak yılda en az iki kez diş hekimine muayene olunmasını önermekteyiz.
Yapılan araştırmalar sonucunda çocukların çoğunda diş çürüğüne rastlanmıştır. Bu nedenle daha çocukluk döneminde konuya hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir. Merkezimizde Yerel Flor uygulaması ve Fissür Örtücü uygulaması ile koruyucu diş tedavisi hizmeti verilmektedir. Ağız ve diş sağlığını korumaya yönelik yapılan uygulamalar tedaviden hem daha kolay hem de daha ucuzdur.
Bazen ne kadar dikkat edilmiş olsa da süt dişlerinde çürükler olabilmekte ve maalesef süt dişinin çekilmesi gerekmektedir. Oysaki çiğneme fonksiyonunun yanı sıra yer tutucu olma özelliği de bulunan bu dişlerin çekilmesi diş çapraşıklığına sebep olabilmektedir. Merkezimizde böyle durumlarda çekilmek zorunda kalınan süt dişinin yerine ‘Yer Tutucu’ yapılmaktadır.”
Genel anestezi altında diş tedavisi
“Merkezimize başvuran diş tedavisi korkusu bulunan hastalar, kooperasyon güçlüğü bulunan çocuklar, zihinsel engelli hastalar için Kırklareli Devlet Hastanesi ile yapılan anlaşma ile ameliyathane ortamında, genel anestezi altında diş tedavisi hizmetleri bir hafta gibi kısa bir sürede gerçekleştirilmektedir.
İçinde bulunduğumuz 22-27 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı haftasında Kırklareli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi olarak özellikle çocukların ve gençlerin ağız-diş sağlığını önemsediğimizi bir kez daha vurgulamak istiyoruz.”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol