Güçlü kadınlar, Güçlerini Lüleburgaz’da birleştirdi

Çiftçilik yapan, üreten, engelli annesi olan, çeşitli konularda desteğe ihtiyaç duyan kadınlara el uzatan, kadınları kolektif çatılar altında buluşturan Türkiye’nin çok sayıdaki kadın kooperatifi, Lüleburgaz’da bir araya geldi, güçlerini birleştirdi. Eğitim Kampı’nda buluşan birbirinden duyarlı, gönüllü ve güçlü kadın, projelerini paylaştı, fikir birliğinde bulundu. Kampın tanışma toplantısında sunulan projelerde, üreten kadınların desteklenmesi, engelli anneleriyle empati kanallarının genişletilmesi, engelli bireylere yönelik bakım merkezinin hayata geçirilmesi gibi konular gündemdeydi.

Türkiye’nin farklı noktalarından çok sayıda kadın kooperatifi temsilcisi, Lüleburgaz’da 25-30 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen “Kadın Kooperatifleri Eğitim Kampı’nda buluştu. 

Lüleburgaz Yıldızları Kadın Akademisi’nde Perşembe günü başlayan kampta, çeşitli dernek, kooperatif ve sivil insiyatiflerin kadın yetkilileri bir araya geldi, fikir alışverişinde bulundu, tanışma toplantıları yaptı.
Gün boyu süren aktivitelerin ardından akşam saatlerinde ortak bir istişare toplantısı yapılan platformda; Antalya, Balıkesir, İzmir, Artvin, Silivri, Aydın, Tekirdağ gibi farklı illerden gelen kadın aktivistler vardı.
Kadınlar meme kanseri konusunda bilinçlendirildi
Eğitim Kampı’ndaki etkinliklerden birisi özel bir hastane tarafından gerçekleştirilen “Meme Kanseri Farkındalık ve Bilinçlendirme Söyleşisi” oldu. Burada uzman hekimler tarafından slayt sunumlar eşliğinde önemli bilgiler verildi. Yaşanmış örneklerden yola çıkarak anlatımlar yapan hekimler, televizyon ve sosyal medyada meme kanseri ile ilgili konuşulan, yazılan çizilen her şeye körü körüne inanılmaması konusunda katılımcıları uyardı. Meme kanseri konusunda en önemli risk faktörünün kadın olmak odluğunu ifade eden hekimler; “Bunun da kaynağında östrojen hormonu yatmaktadır. Türkiye’de meme kanseri vakaları yüzde 50-55 oranında 40-50 yaş arasında çok görülüyor. Bu yaş aralığı bizim için kritik. O yüzden mamografiden korkmamamız gerekiyor. Çünkü herşey ultrasonda ayrıntılı görülmeyebiliyor” dedi. Söyleşide tarama, tanıma, teşhis, tedavi, ameliyat ve ameliyat sonrası rekonstrüksiyon ile ilgili bilgiler de verildi.
Çok sayıda kooperatif
yer aldı
Kampa katılan kooperatifler akşam saatlerinde mini bir çalıştayda bir araya geldi. Ana konu ağırlıklı olarak engelliler ve engelli annelerine yönelik projelerin hayata geçmesine yönelik oldu. Toplantıda; Antalya Kadın Girişimi Kooperatifi adına Kezziban Kaya, Gönen Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi adına Ecem Tanrıverdi, Tekirdağ Hayal Adası Kadınları Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi adına Aynur Güner, Antalya Engelliler ile Engelli Çocuk Annelerine Destek Kadın Girişimi Kooperatifi adına Gülsüm Soyak, Artvin Kadın Girişimciler Turizm Geliştirme ve İşletme Kooperatifi adına Hatice Nur Ersöz, Muğla Ortaca Gadıneli Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi adına Serpil Koç, Lüleburgaz Kadın Akademisi Kooperatifi adına Deniz Şahin ve Silivri Çitfçi Kadınlar Kooperatifi adına Güler Yılmaz yapılanları, yapılmakta olanları ve hedeflerini birbiriyle paylaştı.
“Empati
kurabiliyorum”
Görüşmenin misafirlerinden klinik psikolog İlknur İşeri, engelli çocuğu olan annelere ücretsiz terapi desteği verdiğini anlatarak, teknolojinin imkanları sayesinde görüntülü görüşme özelliğini de kullanarak bu desteği yaydığını, çok elzem durumlarda Türkiye’nin herhangi bir yerindeki ailenin yanına gidebileceğini de sözlerine ekledi. Kendisinin de bir engelli annesi olduğunu belirten İşeri, kurduğu empati sayesinde sorunların derinine daha rahat indiğini kaydetti.
“2500 kadın ulaştık”
Tekirdağ Hayal Adası Kadınları Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Aynur Güner, platformun bir proje sonrası hayata geçtiğini, projeden kalan ayni katkıların kooperatif bünyesinde kullanılarak kadınlara yeni ve verimli bir ortam oluşturulduğunu ifade etti. Toplantıda sunulan fikirler arasında engelli öğrencilere velisi ile birlikte eğitim ve kurs verme projeleri de yer aldı. Antalya Kadın Girişimi Kooperatifi Başkanı Kezziban Kaya, kooperatif öncesinde Tarımsal Kalkınma Derneği adı altında faaliyet gösterdiklerini kaydederek; “Buradan yola çıkarak bir kooperatif kurduk. Ancak öncesinde 2 yıl araştırma yaptık. 4 yılı geride bıraktık. Şu ana kadar 2500 kadına ulaştık. Üreten kadınların ürettiği ürünlerin pazarlamasına aracılık yaptık. Fuarlar, festivaller ve kendi planladığımız çalışmalar ile önce sahada kadınların güvenin kazandık, sonra işletmemizi açtık” diye konuştu.
Uluslararası
Mavi Kelebekler
Antalya Engelliler ile Engelli Çocuk Annelerine Destek Kadın Girişimi Kooperatifi Başkanı Gülsüm Soyak da hem yaptıkları faaliyetleri anlattı, hem de oldukça sıradışı bir projeden bahsetti. Skolyos hastalığı ile ilgili Avrupa nezdinde bir çalıştay yaptıklarını ve olumlu geri dönüş aldıklarını söyleyen Soyak; “Şimdi de çölyak ile ilgili çalıştay hazırlıyorum. Kinola üretiyorum. Glutensiz mutfak açmak için uğraşıyorum. Projelerimizi ve hedeflerimizi dernek adına ama kooperatifle ortaklık sağlayarak yapmanın daha güzel ve verimli olacağı kanaatine vardık. Bunun yanı sıra Uluslararası Mavi Kelebekler Derneği diye yeni bir oluşumu hayata geçirdik.
Mavi kelebeğin farkındalık yaratan bir sembol olduğunu düşündük. Engelliler ile ilgili problemler çok, ama imkanlar kısıtlı. Ucundan bir tanesini çözebilirsek ne mutlu bizlere” dedi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol