Gözyaşları sel oldu, aktı

Kırklareli’nde 29’uncusu düzenlenen Sabahattin Ali Kültür Günleri etkinlikleri bu yıl anlamlı, hüzünlü bir o kadar da gurur verici anlara sahne oldu. Yönetmen Nebil Özgentürk’ün Sabahattin Ali Belgeseli ve ardından Özgentürk ile Sabahattin Ali’nin kızı Filiz Ali’nin sahneye alkışlar eşliğinde çıkması, duygulu anlara sahne oldu. Ali-Aysun Kocatepe ikilisinin seslendirdiği Sabahattin Ali şarkıları ise geceye damgasını vurdu. Etkinlikler, Cumartesi günü Sabahattin Ali’nin katledildiği yer olan Sazara Kaynakları çevresinde
düzenlenen piknik ile son buldu

Kitapları hala ilgi ve beğeni ile okunan, eserleri satış listelerinde hala en tepelerde bulunan, kimine göre Türkiye’nin en iyi edebiyatçısı, kimine göre en iyi şair, toplumcu, realist, halk ozanı Sabahattin Ali… 41 yıllık kısa hayatına; “Kürk Mantolu Madonna”, “Kuyucaklı Yusuf”, “İçimizdeki Şeytan” gibi, edebiyat dünyamıza birbirinden değerli romanlar kazandırmış, onlarca şiir ve öyküye imza atmış, ülkemizin yetiştirdiği en önemli yazarlardan bir tanesi… Bundan 71 yıl önce Kırklareli’nde katledilen bu değerli insana, yine Kırklarelililer sahip çıkıyor.
29. Sabahattin Ali Kültür Günleri 28-29 Haziran tarihlerinde ilimiz Kırklareli’nde gerçekleştirildi. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Kırklareli Şubesi ile Kırklareli Belediye Başkanlığının ortaklığında düzenlenen etkinlikler anlamlı, renkli, coşkulu, bir o kadar da hüzünlü geçti.
Programın açılışı Cuma günü saat 18.00’de Sabahattin Ali Caddesinde bulunan Sabahattin Ali heykeli önünde gerçekleşti. ÇYDD Şube Başkanı Birsen Meriç önderliğinde gerçekleşen açılışın sonrasında programın ilk etkinliğinde Kırklareli Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği’nin (KIFSAD) “Benim Meskenim Istrancalardır” fotoğraf sergisi katılımcıların beğenisine sunuldu.
“Çağdaş Gençlik” isimli gurubun “Şarkılarla Şiirlerle Sabahattin Ali” adlı dinletisinin ardından, 2018 yılının yazarı İlknur Kamalı’nın sunumu ile “İçimizdeki Masum: Sabahattin Ali” adlı panel gerçekleştirildi.
“Bir Yudum İnsan” belgeselinin sunucusu ve yapımcısı olarak aklımıza kazınan Nebil Özgentürk’ün “Bir Sabahattin Ali Trajedisi-Kayıp Kemiklerin İzinde” adlı belgeselin gösterimi ile 29. Sabahattin Ali Kültür Günleri etkinlikleri devam etti. Belgeselde, Sabahattin Ali’nin çocukluğu, sanat hayatı, hapiste yattığı yıllar ve katledilişi detaylı bir şekilde irdeleniyor. Gösterim esnasında, özellikle belgeselin finalinde çoğu seyircinin gözyaşlarına hakim olamadığı gözlendi.
Belgesel gösteriminin sonrasında, Nebil Özgentürk alkışlar eşliğinde sahneye davet edildi. Belgesel çekiminin sürecini anlatan Özgentürk; “2015 yılında Sabahattin Ali Kültür Günleri etkinlikleri çerçevesinde, Sayın Filiz Ali ile birlikte Kırklareli’ne gelmiştik. Çok duygu dolu anlar yaşamıştık. Sonra ben dedim ki; “Sabahattin Ali’nin öldürüldüğü yerdeyiz, Kırklareli’ndeyiz. Neden Sabahattin Ali’nin katledildiği yere gitmiyoruz ki?” Önce Filiz Ali’yi ikna ettim. Ve gittik. Orada çekimler yaptık. Böylece hem belgesel fikri doğdu, hem de ilk çekimlerimizi yapmış olduk. Ben herkese çok teşekkür ediyorum. Özellikle belgeselimizin kahramanlarından sevgili Erdoğan Kantürer ağabeyimin katkısı çok büyüktür. Kırklareli gerçekten tarihi günlerinden birini yaşıyor bugün. 80 ilde gösterildi bu belgesel ve bugün de sonunda Kırklareli’nde gösteriliyor. Evet, Sabahattin Ali burada öldürüldü, ama Kırklareli’nde yaşatılıyor, yaşatılacak” dedi.
Ardından Sabahattin Ali’nin kızı, Filiz Ali sahneye davet edildi. Ali yaptığı kısa konuşmasında gözyaşlarına hakim olamadı; “Ben babamı artık Kırklareli’ne emanet ettim. O burada” diyen Ali duygu dolu anların yaşanmasına sebep oldu. Ardından sahneye Sabahattin Ali’nin torunu İdil Laslo, Belgeselin kahramanı Erdoğan Kantürer, sanatçılar Ali ve Aysun Kocatepe, Kırklareli Belediye Başkan Yardımcısı Burcu Özel de davet edildi. Sahnede yer alan isimlerin duygularını ifade etmesinin ardından program Ali ve Aysun Kocatepe’nin, Sabahattin Ali’nin şiirlerinden bestelenmiş ve herkesin dilinden düşmeyen şarkıları seslendirmeleri ile devam etti.
29. Sabahattin Ali Kültür Günleri 29 Haziran Cumartesi günü, Sabahattin Ali’nin katledildiği yer olan Sazara Kaynakları çevresinde düzenlenen piknik ile son buldu.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. seller eden etkinlik 02 Temmuz 2019 Salı 16:29:19

    Bu yıl yağmur duası gerekmez artık!