Göz göre göre katlettiler

Demirtaş Mahallesinde yaklaşık 70 yıllık çınar ağacı rant uğruna kesildi, Kırklarelililerden tepki yağdı. Peki, bölgede yapımı gerçekleşen inşaat çalışması kapsamında kesildiği iddia edilen bu ağaç ile ilgili asıl sorumlu kim?

Demirtaş mahallesi Muzaffer Ender caddesindeki 70 yıllık çınar ağacı 6 Aralık Cuma sabahı kesildi. Mahalle sakinlerinin durumu fark etmesi ile tepkiler çığ gibi büyüdü ve Kırklareli gündeminde ilk sıraya oturdu. Peki göz göre göre yapılan bu katliamın asıl suçlusu kim?
Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem aslında tehlikeyi önceden görmüş, söz konusu ağacın koruma altına alınması ile ilgili olarak 4 Eylül 2019 tarihinde Kırklareli Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne bir dilekçe sunmuştu. Dilekçede Çidem şunları kaydetmişti;
“İlimiz Merkezi Camikebir Mahallesi 114 ada 3 parselde bulunan çınar ağacı inşaat aşaması nedeniyle kesilmesi gündemdedir. Mahallenin sembollerinden olan 70-80 yıllık olduğu tahmin edilen çınar ağacı mahalle ile özdeş olmuştur.

Yol tariflerinde bile ağaca göre konum belirtilmiş, mahalle sakinleri yazları altında gölgesinden faydalanmakta olup, kesilmesi halinde bölgedeki sosyal barışın bozulacağı muhtarlık ve mahalle sakinleri ağacın kesilmemesi için ulusal ve uluslar arası hukuktan doğan tüm haklarını kullanacaklarını beyan etmektedirler.
İlimiz ve Camikebir mahallemiz sakinleri, yaşamlarını sürdürdükleri ve kendileri için bir bütün olan, eksildiğinde eksiklik hissedecekleri değerlerin arasında en başta gelen çınar ağacıdır. Yaşam alanlarındaki bu çınar ağacı peyzajın bir parçasıdır.
Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi çatısı altında çalışmalar yürüten "Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Çalışma Grubu" kuruluş amacı ve çalışma ilkelerinden birisi de, yereldeki doğal varlıkların korunması, ortaya çıkarılması, tanıtılması ve tescil edilerek, gelecek nesillere taşınmasıdır. Bu ağaçlar bir coğrafyanın doğal ve kültürel mirası olmaları açısından büyük önem taşımaktadır. Kuşaklar arasında birleştirici bir işlev gören bu varlıklar aynı zamanda botanik, tarih, gelenek, efsaneler açısından çok değerli bilgileri geleceğe aktarmaktadır.
Koruma altında bulunmayan Çınar Ağacının Tabiat Varlıkları Şube Müdürlüğünüzce değerlendirilerek, koruma statüsünün belirlenmesi hususunda bilgi ve gereğini arz ederiz.”
Ama geç kalındı…
Ancak geç kalındı ve mahallenin sembolü ağaç 6 Aralık sabahının erken saatlerinde katledildi. Ardından gün boyunca tepkiler özellikle sosyal medyada çığ gibi büyüdü. Kırklareli eski Belediye Başkanı ve eski CHP İl Başkanı Ünal Başkur yaptığı paylaşımda;
“Demirtaş Mahallesi'nin sembol çınar ağacı kesilmiştir. Bu ağacın içinde yer aldığı 3 veya 4 metrekarelik yeri, müteahhit çok daha fazla para kazansın diye satan Kırklareli Belediyesi mi suçludur? Yerin satılmasını engelleyemeyen Demirtaş mahalleliler mi? Bahçesindeki ağacı,rant uğruna katleden müteahhit mi? Çevre duyarlılığı olan kişilerin yetersizliği mi?
Bu konuya kayıtsız kalan Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü mü? Kimdir suçlu kim!?” diyerek tepkisini dile getirdi.
Belediye; “Kesilmesine
katkımız olmadığı gibi, tarafımıza bilgilendirme de yapılmamıştır”
Konu ile ilgili olarak Kırklareli Belediye Başkanı da sosyal medya hesabı üzerinden bir basın açıklaması yaptı.
Yapılan açıklamada; “Demirtaş mahallesi Muzaffer Ender caddesindeki 70 yıllık çınar ağacı sabah saatlerinde kesilmiştir... Kırklareli Belediye ekiplerinin, mahallenin simgesi çınar ağacının kesilmesi işlemine hiçbir katkısı olmadığı gibi mevzuat gereği ekiplerimize verilmesi gereken bilgilendirme dahi yapılmamıştır.
Konuyla ilgili zabıta birimimiz gerekli incelemeyi başlatmış ve tutanak altına almıştır.
Yeşile ve doğaya titizlikle sahip çıkan Kırklareli Belediyesi, halkımızın duyarlılığını da arkasına alarak olayın sıkı takipçisi olacaktır” dendi.
Kırklareli eski Kent Konseyi Başkanı Seyfi Meriç ise; “Demirtaş Mahallesi’nde bulunan 70-80 yıllık çınar ağacı ranta kurban edildi. Orman İşletme Müdürlüğünün "kesilmemesi uygundur " görüşüne ve mahalle sakinlerinin bunun için imza toplamasına; ayrıca Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi'nin koruma altına alınması görüş ve talebine karşın bu sabah erken saatlerde kesilmiştir. Konu ile ilgili gerekenler yapılacaktır. Ama hiç bir şey, mahallenin sembolü olan çınarı ne yazık ki geri getirmeyecektir. Yazıklar olsun” dedi.
Meriç’in açıklamasında da dediği gibi, artık hiçbir şey o çınarı geri getiremeyecek. Şimdi tüm duyarlı Kırklarelililerin merak ettiği konu; asıl suçlunun kim olduğu ve nasıl bir yaptırım uygulanacağı…

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. rant şakileri devri 10 Aralık 2019 Salı 16:36:10

    "Eşkiyanın yarın ne yapacağı belli olmaz" sözünün bir diğer kanıtı bu.