Görevde yükselmek isteyenlerin kaderi kimlerin elinde?

Kırklareli kamuoyu yeni haftaya “Özel İdarenin yeni kadroları nasıl oluştu?” Gündemi ile giriyor

Kırklareli İl Özel İdaresi’nce gerçekleştirilen Görevde Yükselme Sınavı ve sınav sonuçları kafalarda
soru işaretleri bırakıyor. Yazılı ve sözlü mülakat puanları arasındaki tutarsızlık “Acaba ortada büyük bir haksızlık mı var” sorusunu gündeme getiriyor… Şimdi soruyoruz; Geçen hafta Perşembe ve Cuma günleri gerçekleşen mülakatın komisyonunu kim oluşturdu, kimler vardı? Yazılı sınav neticesinde alınan puanlar ile Mülakat Komisyonu tarafından verilen puanlar arasındaki farkın yorumunu kim yapacak?

Kırklareli İl Özel İdaresi’nin 2017 yılına ait Görevde Yükselme Sınavı sonuçları açıklandı. Ancak söz konusu görev ve ünvanlara hak kazanan kişilerin yeraldığı listeler, kafalardaki soru işaretlerini yok etmeyi sağlayacak netlikte değil. İki basamaklı bir sınav sisteminden oluşan görevde yükselme için adaylar, ilk olarak 24 Eylül tarihinde Anadolu Üniversitesi tarafından düzenlenen yazılı sınava girdiler. Bu yıl şeflik ünvanı için yazılı sınav baraj puanı 60’a indirilirken, ilave olarak sözlü mülakat sınavı uygulaması da getirildi.
Ancak 3 Kasım tarihinde yapılan sözlü mülakatın sonuçları ile yazılı sınav sonuçları arasındaki tutarsızlıklar, kamuoyunun sorularını da beraberinde getirdi. Atanmaya hak kazananların yazılı sınav puanları ile sözlü sınav puanlarının arasındaki dikkat çekici farklılıklar, sadece 40 günlük bir süreçte aynı konuların sözlü sorularına nasıl bir donanımla hazırlanılabildiği kuşkusunu beraberinde getiriyor. Yazılı sınavda 80 küsur puan alan bir adayın, sözlü sınavdan 95 küsur puan aldığı ve sınavı kazandığı gözlenirken, kazanamayanların yazılı ve sözlü sınav puanları arasında çok büyük farklar olmadığı dikkatlerden kaçmıyor.
Yapılan mülakat
yönetmeliğe uygun mu?
Sınava yönelik genelgenin 10. maddesinde; “SINAVLARIN YÖNETMELİK HÜKÜMLERİNE UYGUN OLARAK YÜRÜTÜLEBİLMESİ İÇİN MAHALLİ İDARELERDE TEŞKİL EDİLEN SINAV KURULLARININ, SINAV AÇILAN KADRO ÜNVANLARINA YAPILAN BAŞVURULARI EĞİTİM, HİZMET SÜRESİ, KADRO DERECESİ VE BENZERİ HUSUSLARI DİKKATE ALARAK DEĞERLENDİRMESİ GEREKMEKTEDİR” ibaresi yer alıyor.
Peki Kırklareli İl Özel İdaresi’nin görevde
yükselme sınavı nasıl bir öngörüyle yapıldı?
Ne kadar açık ve ihtiyaç vardı? Bu ihtiyaç ve açıklar hangi kriterlere göre belirlendi? Görevde Yükselme Sınav Kurulu, açık ve ihtiyaç olan kadrolara personel alımını değerlendirirken, kendileri bu kriterlerin gerektirdiği donanımlara sahip kişiler miydi? Sınavı kazanan kişiler, hangi kanaatlere göre bu sınavı kazandı? Tüm kurul üyelerinin bakış açısı aynı kişi üzerinde nasıl hemfikir hale geldi? Sınav kurulunun bu sınavı yapmaya ve bu puanları vermeye yeterlilikleri var mı?
19 kişi girdi, 9 kişi kazandı
Kırklareli İl Özel İdaresi 2017 yılı görevde yükselme sınavları ve sonuç çizelgesi 3. Derece Şeflik için 4 kişi, 4. Derece Şeflik için 2 kişi, 5. Derece Şeflik için 5 kişi, 1. Derece Plan proje Yatırım ve İnşaat Müdürlüğü için 2 kişi, 1. Derece Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü için 2 kişi, 1. Derece Babaeski İlçe Özel İdare Müdürlüğü için 3 kişi, 1. Derece Lüleburgaz İlçe Özel İdare Müdürlüğü için 1 kişi başvurdu. Şeflik ve müdürlük sınavları ile mülakatına toplam 19 kişi girdi, 9 kişi görevde yükseldi. 4 kişi müdür, 5 kişi ise şef olarak atanmaya hak kazandı. 24 Eylül tarihinde yapılan yazı sınavın sonuçları, 10 Ekim tarihinde açıklandı. Sözlü mülakat 3 Kasım tarihinde yapıldı.
Şeflik için Yerel Yönetimler Mevzuatı Belediye Kanunu, İl Özel İdaresi Kanunu, Köy Kanunu, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, Kamu İhale Kanunu, Mahalli İdare Birlikleri Kanunu, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu konularından yazılı sınava girildi. Müdürlük için ise; Yerel Yönetimler Mevzuatı, İdare ve Mali Mevzuat, Ortak Konular gibi konulardan sınav yapıldı.
Sınavdan 70 küsur puan alan birinin sözlüden 100’e yakın puan alması sözlü mülakatın kalitesini ve objektifliğini şüpheli hale getiriyor. Tablonun genelinde kazananların, yazılı sınavlarına yakın sözlü puanı aldığı görülürken, sınavda daha düşük alanların da ona yakın bir sözlü puanı aldığı tespit ediliyor. Ancak sadece tek bir ismin yazılı ile sözlü sınav arasında 20 puan fark olduğu gözlerden kaçmıyor. Müdürlük sınavında da kazananların sınav puanlarının aksine daha yüksek sözlü notu aldıkları gözleniyor.
Özel İdare gibi teknik donanımın şart olduğu bir kurumda sözlü sınavda düşük alan birisinin, yine yazılı sınavdaki soruların benzerine muhatap olduğu sözlü mülakatta bu kritere 100 üzerinden sadece 10 puan verildiği görülüyor.
Ortada bir haksızlık mı var?
Yine bir diğer düşündürücü konu Kırklareli İl Özel İdaresi’nin üst düzey yöneticilerinden bazılarının birinci derece yakınlarının da bu sınava girmeleri ve sınavlardan olumlu netice almaları. Bu durum kamuoyunda “Ortada acaba bir haksızlık mı var?” sorusunu gündeme getiriyor. İşte kafalarda soru işareti yaratan bu konulara yetkili ağızlardan gelecek tatmin edici cevapların bir an önce kamuoyuna iletilmesi, büyük önem arz ediyor... (ÖZNUR TÜZÜN)

 

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Bu haberin darısı diğer tüm "imtiyazlıların" başına. Küçücük şehirde bile afedersiniz "kan aristokrasisi" var. Şehrin nabzına çökmüş birkaç aile ve onlara servis edilen pasta! İhaleler koltuklar dernekler al gülüm ver gülümler... Umarım bu haber bir başlangıç olur ve acıtıcı kıvılcımları her yana saçılan bir yangın gibi elinden "hatır - gönül bağımlılığı" dışında hiç bir halt gelmeyen boş ve bir o kadar beleş tipleri tedirgin eder. Gelişmeye bahsettiğim zaviyeden toplum adına bir maslahat keyfiyle bakarak konuyla ilgili detayları "Keyfiyetler Allah'a havale olunur." hikmetince detayları ve olayın magazin boyutunu bir yana bırakıp sizi de bu çok geç kalınmış ancak fevkalade isabetli hamlenizden dolayı tebrik ederim.