Gökyüzüne sigara dumanı değil balon bıraktılar

9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü olarak kutlanıyor. 1987 yılında itibaren kutlanan gün tüm dünyada olduğu gibi Kırklareli’nde de kutlandı. Kırklareli Devlet Hastanesi’nde gerçekleştirilen etkinlik ile kutlanan Dünya Sigara Bırakma Günü etkinliğinde konuşan Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Çiğdem Cerit; Sigarayı bırakmak isteyenlerin ALO 171 Sigara Bırakma Hattı”nı arayarak yardım alabileceğini belirtti. Etkinlikte gökyüzüne balon bırakıldı ayrıca fidan dikimi gerçekleştirildi.

“9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” kapsamında Kırklareli Devlet Hastanesi poliklinikler bölümünde “Dumansız Hava Sahası Davet Standı” kuruldu.
Hastaneye gelen hastalara ve yakınlarına sigaranın zararları ve bırakma yöntemleri hakkında bilgilendirme yapılarak broşür dağıtıldı. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlara gerekli önerilerde bulunan hastane personeli hastaları sigarayı bırakma polikliniklerine yönlendirdi.
ALO 171’den destek alabilirler
Standı ziyaret eden Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Çiğdem Cerit, “9 Şubat tarihi, sigaradan kurtulmak isteyen bireyler için önemli bir başlangıç olabilir. Sağlık Bakanlığımızın; daha sağlıklı bir toplum hedefi ile sigara içenlere yönelik ücretsiz sağlık hizmeti Kırklareli Devlet Hastanemizde de verilmektedir. Sigara kullanma alışkanlığından kurtulmak isteyen kişiler gerek hastanemizin sigara bırakma polikliniğinden, gerekse Bakanlığımızın “ALO 171 Sigara Bırakma Hattı”ndan destek alabilirler. Sigara bırakma polikliniklerinde görev yapan arkadaşlara, standın açılmasında ve bilgilendirmelerin yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Dumansız hava sahasını sonuna kadar destekçisiyiz” ifadelerini kullandı.
Fidan dikimi yapıldı
Kırklareli İl Sağlık Müdürü Çiğdem Cerit’in katılımıyla ve Kırklareli Yeşilay Şubesi’nin de desteğiyle düzenlenen etkinlikte dumansız hava sahası için gökyüzüne beyaz ve mavi balonlar bırakıldı. Ayrıca 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü anısına fidan dikimi gerçekleştirildi. Etkinlik fidan dikiminin ardından sona erdi.
9 Şubat Dünya Sigarayı
Bırakma Günü
Dünya Sağlık Örgütü tarafından sigara ile mücadele kapsamında 1987 yılından bu yana 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak anılmaktadır.
Dünya üzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri sigara kullanımıdır. Önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlıktır. “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” adı altında tertip edilen etkinliklerin amacı; sigara kullanma alışkanlığı olan insanların sigaranın zararları konusundaki bilgilerini artırmak suretiyle, insanların sigara kullanma alışkanlığından uzaklaşmasına sebep olacak birtakım davranış değişikliklerine sebep olmak, farkındalık oluşturmaktır.
Türkiye’de her yıl
120 bin insan sigara yüzünden yaşamını yitiriyor
Sigara tüketildiği an vücut olumsuz yönde etkilenmeye başlar, nabız yükselir, kişi daha hızlı nefes alıp vermeye başlar, kan dolaşımı yavaşlar. Sigara, içinde ortalama 3700 zehirli madde içeren bir karışımdır. Bunların büyük kısmı kanserojendir.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre yaklaşık 1.2 milyar insanın sigara bağımlısı olduğu ve tütün ürünlerini kullandığı tespit edilmiş.
Son 30- 40 yıl içerisinde gelişmiş ülkelerde sigara içme oranları yarıya düşerken birinci dünya ülkeleri dediğimiz Amerika ve Avrupa ülkelerinde bu oran yarıya düşmektedir. Türkiye’de her yıl 120 bin insan, her gün ise; 300 kişi sigara veya sigara bağlı hastalıklar nedeni ile yaşamını yitiriyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol