“Göçmen kuşlar için hayatın sonu olabilir”

Bölgemize kurulması planlanan Rüzgâr Enerji Santralleri hakkında, geçtiğimiz günlerde önemli açıklamalarda bulunan Trakya Platformu Yürütme Kurulu Üyesi ve Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem, Rüzgâr Enerji Santralleri’nin kurulması halinde, Istrancalar’ın ana kuş göç yolu üzerinde bulunmasından ötürü, göçmen kuşlara büyük zarar vereceğine dikkati çekti

Trakya Platformu Yürütme Kurulu Üyesi ve Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem, Istrancalar’ın ana kuş göç yolu üzerinde bulunduğunu belirterek, Rüzgâr Enerji Santralleri'nin bölgede hayata geçmesi halinde Polonya'dan Afrika'ya giden leylek gibi göçmen kuşlar için hayatın sonu olacağını dile getirdi.
“Istrancalar kuşların mola verip beslendikleri bir yer”
Bir leyleğin uzun yolculuğunun Vize-Pazarlı köyü bölgesinde sona erdiğini dile getiren Çidem; “Göçmen kuşlar, Polonya'nın Gdansk şehrinden Afrika'ya gidiyor. Kışı geçirmek için sıcak bölgelere göç ederken Istrancalar'da yaşamı, iletim hatları tellerine çarparak son buluyor. Istrancalar ana kuş göç yolu üzerinde. Herkes biliyor. Bilimsel raporlarda, kamu kurum kaynaklarında her yerde var. Buna rağmen 31 adet RES için ÇED gerekli değildir kararı var. Bu RES’lerin hepsi hayata geçtiğinde, göçmen kuşların hepsi için hayat son bulacak. Göç edemeyecekler. Istrancalar uzun göç yolculuğunda kuşların mola verdikleri, dinlendikleri ve beslendikleri bölgedir” diye konuştu.
“RES kurulumundan kaçınılmalıdır”
Istrancalar'ın Avrupa'nın en önemli 5 doğa alanından biri olduğunu vurgulayan Göksal Çidem, konuşmasına şöyle devam etti: “Aynı zamanda ana kuş göç yolu üzerindedir. Yıldız Dağları Biyosfer Projesi Raporu'nda Yıldız Dağları tüm Palaearktik bölgenin ana kuş darboğazlarından birinin üstünde yer alır. Bu nedenle, bölgede rüzgâr santralleri inşa edilmesi tüm biyocoğrafya bölgesindeki avifaunayı çok ciddi olarak etkileyecek olumsuz sonuçlar doğurabilir. Yıldız Dağları'nın kuş göç yolları açısından stratejik konumu göz önüne alınarak bölgede rüzgâr santrali kurulumundan kaçınılmalıdır. Örnek vermek gerekirse; ABD Wisconsin'de RES kaynaklı açılan yollar, iletim hatları, binalar v.b. nedeniyle yırtıcı kuş popülasyonu yüzde 47 azalmıştır. Çözüm? Istrancalar'ın kuşlar için uçuşa yasak bölge ilan edilmesi.”
Çidem, ayrıca leyleğin ölümüne ilişkin Demirköy Orman İşletme Müdürlüğü gibi ilgili kurum ve kuruluşları da bilgilendirdiklerini söyledi.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Maalesef toplumumuz böyle konulara ışık yılı mesafesinde uzak

  2. Allah Aşkına RES e karşısınız HES e karşısınız Termik Santrallere karşısınız siz kime neye hizmet ediyorsunuz. Ülkede elektrik kesildiğinde de ilk yaygarayı siz koparırısınız. Siz saygı değer gazetecilerimizden de bu insanlara prim vermeyin diyoruz.

  3. çözüm ıstrancaların kuşlar için uçuşa yasak bölge ilan edilmesi mi? nasıl yani.ironi mi yapılmış.yoksa bir anlatım bozukluğu söz konusu mu?anlayamadık

  4. Yazıdan anlayan beri gelsin 10 Eylül 2016 Cumartesi 21:28:46

    Bu yazıdan anlayan beri gelsin. Karşıyım karşı herşeye karşı. Ne klişeleşmiş bir çevrecilik anlayışı. Anlıyorum kuş börtü böcek herşey var çevreciliğinizde de insan hiçbirinde yok. Size göre insan dediğin şu durumda gitsin mağarada yaşasın. Ne enerji gerekir ne başka birşey. Sorunu çözersiniz böylelikle. Ama cebinizdeki telefon yarım saat şarjsız kalsın göreyim ben o çevrecilerin feryatlarını.